Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Vonyarci Boros Forgatag

Vonyarci Boros Forgatag Program kezdete: július 25.
Program vége: július 29.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

VW Bogaras Balatoni Nyárbúcsúztató

VW Bogaras Balatoni Nyárbúcsúztató Program kezdete: augusztus 24.
Program vége: augusztus 26.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind

Gyenesi Íz-lelő

Gyenesi Íz-lelő Program kezdete: szeptember 22.
Program vége: szeptember 22.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Siófoki Tavaszi Fesztivál

Siófoki Tavaszi Fesztivál Program kezdete: március 16.
Program vége: április 13.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: kulturális, művészeti, zenei, mind

Húsvéti Nyuladalom Siófokon

Húsvéti Nyuladalom Siófokon Program kezdete: március 30.
Program vége: április 02.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: mind, gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, sport/verseny, zenei, egyéb

Balatonfüredi Tuning Találkozó

Balatonfüredi Tuning Találkozó Program kezdete: április 14.
Program vége: április 14.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Zamárdi Gasztro és Utcza Fesztivál

Zamárdi Gasztro és Utcza Fesztivál Program kezdete: augusztus 02.
Program vége: augusztus 05.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, zenei, mind

Balatoni Volkswagen-Konszern Találkozó

Balatoni Volkswagen-Konszern Találkozó Program kezdete: március 17.
Program vége: március 17.
Település: Zánka
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind

Szentgáli tűzköves geotúra

Szentgáli tűzköves geotúra Program kezdete: március 11.
Program vége: március 11.
Település: Szentgál
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Rosé Fesztivál

Rosé Fesztivál Program kezdete: július 19.
Program vége: július 22.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Jásdi Pincészet - Csopak

Jásdi Pincészet - Csopak
Jásdi Pincészet
Jásdi Pincészet
Jásdi Pincészet
Jásdi Pincészet
Jásdi Pincészet
Jásdi Pincészet
Jásdi Pincészet
Jásdi Pincészet
Település:Csopak
Régió:Balatonfüred környéke
Megye:Veszprém
Gasztro & Bor:borbár/vinotéka, mind, borászat/pincészet

Cím

Információ

  • Tel.: +36 (87) 446-452, +36 (30) 733-0113 (borterasz) | +36 (30) 955-3753 (vinotéka)

  • E-mail: jasdipince@t-online.hu | jasdiborterasz@t-online.hu | jasdi.vinoteka@gmail.com

Nyitva tartás

Borterasz

  • hétfő, szerda-péntek: 14.00-20.00

  • szombat-vasárnap: 12.00-20.00 

Vinotéka

  • szeptember-június: hétfő-szombat 10.00-18.00 | vasárnap 13.00-18.00 
  • július-augusztus: hétfő-szombat 10.00-20.00 | vasárnap 13.00-20.00 

Bemutatás

A Jásdi Pince tulajdonosai - a Jásdi házaspár - a borvidék legjobb területein gazdálkodnak, összesen, 17 hektár területen.

A borvidék zászlós borának alapanyaga Olaszrizling az ültetvények legnagyobb része, de kitűnő minőségben terem itt Chardonnay, Szürkebarát, Cserszegi Fűszeres is.

A pince maga a XVIII. század végén épült, 1849-től Ranolder János veszprémi püspök családi borgazdaságának központjaként szolgált, és itt alapozták meg a csopaki borok hírnevét. A püspök birtokain válogatták szét először az addig vegyes balatoni fehérszőlőket, a pincében a korabeli országos borászati felügyelő jegyzőkönyve szerint a kor legmagasabb színvonalán folyt a borászati munka. Az itteni borok Bécsben, Pozsonyban, Varsóban és Pesten is igen kedveltek voltak. A filoxéra itt is, mint Európában majd mindenhol, kipusztította a szőlőültetvényeket az 1890-es évektől. A század végétől a telepített új ültetvényeken a XX. sz. elejétől új tulajdonos, Hűvös Salamon borkereskedő gazdálkodott. Vincellérje a kor egyik legkitűnőbb szakembere - Bakonyi István - a vincellérházban élt 6 gyermekével. Itt született a 7. Károly, későbbi neves szőlőnemesítő, a nemzetközi hírű Cserszegi "Atyja".

Az épület 1998-ban 50 év állami gazdátlanságot követően, csaknem romokban került a Jásdi család tulajdonába.

A klasszicista épületegyüttes és a 40 méter hosszú pince teljes és igényes felújításával egyidejűleg a legkorszerűbb szőlőfeldolgozó és borászati berendezések kerültek telepítésre.

A tapasztalatok azt igazolták, hogy a majd 200 éves épületegyüttes méteres falaival, termés-kőből rakott hűvös pincéjével ideális helye a XXI. század borászatának is. Már a működés első eredményei visszaigazolták a tulajdonosok elképzeléseit. A pincének a Balatoni Nemzeti Park a "2000. évben a Balaton-felvidék legszebb pincéje" címet adományozta 2000 szeptemberében.

21 - regionális borversenyen nevezett - borból 16 érdemelt aranyérmes minősítést. A VINAGORA Nemzetközi Borversenyen, amely egyike a világ 8 legnagyobb megmérettetésének, a Jásdi Pince a magyar családi pincészetek közül az egyik legeredményesebbként 1 arany és 1 ezüstérmet érdemelt ki boraival. (A nevezett Chardonnay barrique bora, a fajta teljes magyar mezőnyében a legmagasabb pontszámot érte el.) Aztán egyre szebb eredmények következtek. A BORBARÁT Magazin szavazásán 2005-ben már másodszor választották a Jásdi Pincét a legnépszerűbb 12 magyar borászat közé. 

Borászatunk még sokáig fog kísérletezni. Kísérletezünk majd mindennel. Régi és új szőlőfajtákkal, híres és kevésbé híres dűlőkkel, művelésmóddal és tőketerheléssel. A pincében sem áll meg az új, a jobb keresése. Préselünk egészben és lebogyózva, széndioxid alatt és hidegen. Erjesztünk kis hordóban és hűtött acéltartályban, fajélesztővel és vadélesztőkkel. Érlelünk finom seprőn és barrique hordóban. Mindezt persze nem ötletszerűen. Munkánkat francia borászati tanácsadó is segítette. Csopakon olyan nagy borokat kell felmutatnunk, amikre felfigyel a világ!

Galéria

forrás: jasdipince.hu

15+1 borterasz, mely minden Balaton-rajongó szívét megdobogtatja

Itt az új balatoni "borkoktél"! Nem rázva, keverve!