NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:







Hónap:











Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:













Szállás:




Spec. feltételek:






Kult. & Szórakozás:









Nevezetesség:










Kirándulás:























Sport & Élmény:























Vizes sportok:







Vizes élmények:







Gyógyászat:







Rekreáció:









Olvastad már?

Jásdi Pincészet - Csopak

Jásdi Pincészet - Csopak
Jásdi Pincészet
Jásdi Pincészet
Jásdi Pincészet
Jásdi Pincészet
Jásdi Pincészet
Jásdi Pincészet
Jásdi Pincészet
Jásdi Pincészet
Település:Csopak
Régió:Balatonfüred környéke
Megye:Veszprém
Gasztro & Bor:mind, borászat/pincészet, borbár/vinotéka
Spec. feltételek:egész évben

Jásdi Pince tulajdonosai - a Jásdi házaspár - a borvidék legjobb területein gazdálkodnak, összesen, 17 hektár területen.

A borvidék zászlós borának alapanyaga Olaszrizling az ültetvények legnagyobb része, de kitűnő minőségben terem itt Chardonnay, Szürkebarát, Cserszegi Fűszeres is.

A pince maga a XVIII. század végén épült, 1849-től Ranolder János veszprémi püspök családi borgazdaságának központjaként szolgált, és itt alapozták meg a csopaki borok hírnevét. A püspök birtokain válogatták szét először az addig vegyes balatoni fehérszőlőket, a pincében a korabeli országos borászati felügyelő jegyzőkönyve szerint a kor legmagasabb színvonalán folyt a borászati munka. Az itteni borok Bécsben, Pozsonyban, Varsóban és Pesten is igen kedveltek voltak. A filoxéra itt is, mint Európában majd mindenhol, kipusztította a szőlőültetvényeket az 1890-es évektől. A század végétől a telepített új ültetvényeken a XX. sz. elejétől új tulajdonos, Hűvös Salamon borkereskedő gazdálkodott. Vincellérje a kor egyik legkitűnőbb szakembere - Bakonyi István - a vincellérházban élt 6 gyermekével. Itt született a 7. Károly, későbbi neves szőlőnemesítő, a nemzetközi hírű Cserszegi "Atyja".

Az épület 1998-ban 50 év állami gazdátlanságot követően, csaknem romokban került a Jásdi család tulajdonába.

A klasszicista épületegyüttes és a 40 méter hosszú pince teljes és igényes felújításával egyidejűleg a legkorszerűbb szőlőfeldolgozó és borászati berendezések kerültek telepítésre.

A tapasztalatok azt igazolták, hogy a majd 200 éves épületegyüttes méteres falaival, termés-kőből rakott hűvös pincéjével ideális helye a XXI. század borászatának is. Már a működés első eredményei visszaigazolták a tulajdonosok elképzeléseit. A pincének a Balatoni Nemzeti Park a "2000. évben a Balaton-felvidék legszebb pincéje" címet adományozta 2000 szeptemberében.

21 - regionális borversenyen nevezett - borból 16 érdemelt aranyérmes minősítést. A VINAGORA Nemzetközi Borversenyen, amely egyike a világ 8 legnagyobb megmérettetésének, a Jásdi Pince a magyar családi pincészetek közül az egyik legeredményesebbként 1 arany és 1 ezüstérmet érdemelt ki boraival. (A nevezett Chardonnay barrique bora, a fajta teljes magyar mezőnyében a legmagasabb pontszámot érte el.) Aztán egyre szebb eredmények következtek. A BORBARÁT Magazin szavazásán 2005-ben már másodszor választották a Jásdi Pincét a legnépszerűbb 12 magyar borászat közé. 


Borászatunk még sokáig fog kísérletezni. Kísérletezünk majd mindennel. Régi és új szőlőfajtákkal, híres és kevésbé híres dűlőkkel, művelésmóddal és tőketerheléssel. A pincében sem áll meg az új, a jobb keresése. Préselünk egészben és lebogyózva, széndioxid alatt és hidegen. Erjesztünk kis hordóban és hűtött acéltartályban, fajélesztővel és vadélesztőkkel. Érlelünk finom seprőn és barrique hordóban. Mindezt persze nem ötletszerűen. Munkánkat francia borászati tanácsadó is segítette. Csopakon olyan nagy borokat kell felmutatnunk, amikre felfigyel a világ!


A téli hófúvásban, tavaszi mandulavirágzáskor, nyári délutánokon és naplementéken, meg a szüretre váró sárguló szőlők idején egyaránt vendégváró Borteraszon ideális körülmények között kóstolhatod meg boraikat. Körben a Balatonra néző dűlők: a Siralomvágó, a Lőczedomb és a Sáfránkert, lent a tó tükre. Kristálypohárban a borok ideális hőmérsékleten csillognak, mellettük értő beszélgetést folytathatsz zamatokról, a talajról, emberekről vagy technológiáról. A kóstolót a borokkal harmonizáló ízek, szép hidegtálaikon Serrano sonka, bakonyi kecske- és tehénsajtok, szicíliai olíva és friss kenyér kísérhetik. Előzetes időpont és ételsor egyeztetés után társaságodat friss borvacsorával várják. Ha idejük és az éppen zajló pincemunkák megengedik, szívesen körbe vezetnek a csaknem 200 esztendős terméskőből rakott pincéjükön isforrás

 Elérhetőség

  • +36 (87) 446-452, +36 (30) 733-0113 (borterasz) | +36 (30) 955-3753 (vinotéka)

  • jasdipince@t-online.hu | jasdiborterasz@t-online.hu | jasdi.vinoteka@gmail.com

 Nyitva tartás

Borterasz

  • hétfő, szerda-péntek: 14.00-20.00

  • szombat-vasárnap: 12.00-20.00 

Vinotéka

  • szeptember-június: hétfő-szombat 10.00-18.00 | vasárnap 13.00-18.00 
  • július-augusztus: hétfő-szombat 10.00-20.00 | vasárnap 13.00-20.00 

 Kapcsolódó tartalom

15+1 borterasz, mely minden Balaton-rajongó szívét megdobogtatja

Itt az új balatoni "borkoktél"! Nem rázva, keverve!