Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

2019-es programok

tél

január | február | december

nyár

június | július | augusztus

tavasz

március | április | május

ősz

szeptember | október | november

Programajánló

Művészetek Völgye

Művészetek Völgye Program kezdete: július 19.
Program vége: július 28.
Település: Kapolcs
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, MOL Nagyon Balaton, gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, zenei, egyéb

Füredi Anna-bál

Füredi Anna-bál Program kezdete: július 23.
Program vége: július 28.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, egyéb, mind

Retro Balaton Fesztivál

Retro Balaton Fesztivál Program kezdete: július 26.
Program vége: július 27.
Település: Fonyód
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Pünkösdi Vigasságok

Pünkösdi Vigasságok Program kezdete: június 05.
Program vége: június 08.
Település: Hévíz
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: kulturális, mind

Balatoni Barista Bajnokság

Balatoni Barista Bajnokság Program kezdete: május 11.
Program vége: május 11.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Zalai Borcégér - Keszthelyi Borünnep

Zalai Borcégér - Keszthelyi Borünnep Program kezdete: július 31.
Program vége: augusztus 04.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Spuri Balaton Szupermaraton

Spuri Balaton Szupermaraton Program kezdete: március 21.
Program vége: március 24.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, mind

Hévízi Borünnep

Hévízi Borünnep Program kezdete: augusztus 16.
Program vége: augusztus 20.
Település: Hévíz
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Szakvezetés a Pele-körút tanösvényen

Szakvezetés a Pele-körút tanösvényen Település: Csopak
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Spec. feltételek: vízparti, gyerekbarát

Gasztrohegy hétvégék #6 - Felszáll a füst

Gasztrohegy hétvégék #6 - Felszáll a füst Program kezdete: március 22.
Program vége: március 24.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Garamvári Szőlőbirtok - Balatonlelle

Garamvári Szőlőbirtok - Balatonlelle
Garamvári Szőlőbirtok
Garamvári Szőlőbirtok
Település:Balatonlelle
Régió:Balatonboglár környéke
Megye:Somogy
Gasztro & Bor:mind, borászat/pincészet, borbár/vinotéka

Cím: Balatonlelle, Kishegyi út 42.

Információ

  • Tel.: +36 (85) 454-701

  • E-mail: vinarium@garamvariszolobirtok.hu | lelle@garamvariszolobirtok.hu

  • Web

  • Facebook

Nyitva tartás

május-augusztus

  • hétfő: 7.30-16.00

  • kedd-péntek: 7.30-18.00

  • szombat: 9.00-17.00

szeptember-április

  • hétfő-csütörtök: 7.30-16.00

  • péntek: 7.30-15.30

Bemutatás

Vendégvárás

A Garamvári Szőlőskert és Borterasz a szőlőültetvények közvetlen szomszédságában várja a kiránduló, tájat néző, esetleg a fürdéstől, napsütéstől elfáradt vendégeket egy-egy pohár frissítő-hideg fehérborra, vagy egy elgondolkodtató gyümölcsös vörösborra.

Az ide érkezőket magával ragadó mediterrán hangulat fogadja az épület előtti kertben, ahol hűs fák alatt, kerti pavilonban kóstolhatják borainkat május elejétől október végéig. A kóstolás során kiválasztott borok kedvezményes áron, helyben megvásárolhatók.

Téli időszakban kóstolásra és vásárlásra csak Vinotékánk áll rendelkezésre.

40-50 ülőhellyel rendelkező rendezvénytermünkben szervezzük csoportos borkóstolóinkat. A kóstoló igény szerint 3-4 fehérbor, 3-4 vörösbor, 3-4 pezsgő fogyasztását tartalmazza.

A rendezvényekhez étkezési lehetőségeket is kínálunk:

  • Borkorcsolya formájában: húsos, zöldséges hasék, pogácsák

  • Magyaros pincetálunkon: kolbász, szalonna, sonka, sajt, kenyér, zöldpaprika, paradicsom

  • Hidegtálunkon: sonkatekercs, kaszinótojás, angol hátszín, franciasaláta, orosz hússaláta, töltött karaj, töltött pulyka vagy csirkemell

Múltunk és jelenünk

A családi vállalkozás története 1966-ban kezdődött, amikor Garamvári Vencel a Kertészeti Egyetem borászati szakán megszerezte diplomáját, majd az ország akkori legnagyobb pezsgőüzemének igazgatójaként negyed évszázados tapasztalatot szerzett a borászat és pezsgőkészítés területén.

1990-ben megváltozott a világ, az ország új kihívások elé nézett. Az országgal együtt ő is a változás mellett döntött, így önállósította magát: néhány lelkes, az újítást szorgalmazó társával együtt létrehozták vállalkozásukat, Vinarium néven. A cég fő profilja a prémium borokat készítő borászok képviselete, boraik forgalmazása volt.

1993-ban a borász szelleme és álma győzedelmeskedett, és az addig pusztán kereskedelmi tevékenységet fokozatosan felváltotta a szőlőtermesztés és a borkészítés. A Dél-Balaton csodálatos panorámájú szelíd dombjain vásárolták meg első dűlőiket Balatonboglár, Szőlősgyörök és Balatonlelle községek térségében, és megalapították a Szent Donatus pincészetet Balatonlellén.

Az 1996-os esztendő nagy áttörést hozott a vállalkozás életében. A Garamvári család tulajdonába került Budafokon a Sörház utcai pince, mely pezsgőik készítésére minden szempontból alkalmasnak bizonyult. A közel 5000 m2-es terület felújítását követően a borkészítés és pezsgőgyártás folyamataihoz szükséges technológiai fejlesztések következtek, melyek a legújabb követelményeknek is megfelelnek.

A családi vállalkozás megkezdhette a „methode traditionelle” technológián alapuló, tradicionális pezsgőkészítést.

1999-ben jelennek meg a piacon az első Vincent pezsgők. Ekkor a borász szakmai elhivatottsága mellett felesége gazdasági rátermettsége és közgazdasági végzettsége együttesen viszi előre a céget a fejlődés útján.

2003 óta a cég Garamvári Szőlőbirtok néven, két helyszínen – Balatonlellén és Budafokon – folytatja tevékenységét. A két üzem kitűnően illeszkedik egymáshoz, hiszen a palackosbor-termelés zöme Lellén történik, és itt termelik meg pezsgőik alapborát is. Az itt található szőlőbirtok ma már 80 hektáron terül el, a hozzá szorosan kapcsolódó szőlőfeldolgozóval és pincével együtt.

Budafokon az értékesítési központban saját készítésű borok és pezsgők kereskedelmével foglalkoznak, de ugyancsak itt, a Pezsgőpincében történik a Balatonlellén termelt alapbor pezsgősítése és érlelése is.

A család tagjai aktív résztvevői a birtok életének. A termelés, a kereskedelem és a cégvezetés területén egyaránt közösen irányítják a munkafolyamatokat, amelyekben már a legfiatalabb generáció is igyekszik részt vállalni.

2006-ban a Garamvári Szőlőbirtok számos nemzetközi elismerés mellett elnyerte az „Év Pincészete” kitüntető címet.

Ugyanebben az esztendőben a Magyar Borakadémia „Az év bortermelője” címmel ismerte el Garamvári Vencel több évtizedes, kitartó és elhivatott munkáját.

2015-ben jubilálta a vállalkozás működésének 25. évét.

Galéria: 1 

forrás: garamvariszolobirtok.hu