NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Füredi Anna-bál - Balatonfüred

Füredi Anna-bál - Balatonfüred
Füredi Anna-bál
Füredi Anna-bál
Füredi Anna-bál
Füredi Anna-bál
Füredi Anna-bál
Füredi Anna-bál
Füredi Anna-bál
Füredi Anna-bál
Füredi Anna-bál
Program kezdete:július 23.
Program vége:július 28.
Település:Balatonfüred
Régió:Balatonfüred környéke
Megye:Veszprém
Program:kulturális, egyéb, mind
Hónap:július

Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezte meg Balatonfüreden a Horváth-házban Szentgyörgyi Horváth Fülöp János leányának, Anna-Krisztinának a tiszteletére.

A település centrumában álló, copf-stílusú épület, melyet 1798-ban építtetett a Szentgyörgyi Horváth család, nemcsak az akkori társasági élet központja volt, hanem egyfajta szellemi alkotóműhely is, ahol a század elején kibontakozó reformkor nagyjai időről időre összegyűltek, így gyakran vendégeskedett Balatonfüreden Kossuth Lajos, Széchenyi István és Wesselényi Miklós is.

Anna az első bálon ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernővel, aki majdan a szabadságharc altábornagyaként a tizenhárom aradi vértanú egyike volt.

Az első bált követően a minden év Anna naphoz legközelebbi szombatján megtartott Anna-bál mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol a haza legjelesebb művészei, politikusai nyaranként találkoztak. Sokszor és szívesen látott vendég volt Jókai Mór, Blaha Lujza és Vörösmarty Mihály.

Az első világháború után megváltozott a fürdőélet jellege, így az Anna-bálok is veszítettek eredeti jelentőségükből, és a két világháború között is csak csendesen élt a hagyomány. A II. világháború után hivatalosan 1954. július 31-én rendezték meg újból az Anna-bált a Balaton étteremben, majd 1957-től a felújított egykori Kúraszalon, a későbbi SZOT Szanatórium (ma Anna Grand Hotel) színházterme adott otthont a bálnak. Az ebben az időben felelevenített hagyomány szerint, azóta is Eris aranyalmájával jutalmazzák a bál királynőjét, a két udvarhölgy pedig herendi vázát kap ajándékba.

Huszka Jenőt, a neves zeneszerzőt is megihlette az Anna-bálok varázsa. Életének utolsó szerzeménye az Anna-báli keringő, melyet 1962-ben játszottak először a nyitótáncként hagyományos díszpalotás mellett.

1975, a 150. Anna-bál éve után a népművészet is bevonult a bálterembe, ahol magyar tájegységek mutatkoztak be, így 1976-ban Kalocsa, 1977-ben Hódmezővásárhely, 1980-ban Karcag volt Balatonfüred vendége.

Az Anna-bálon az első helyezett hölgy Viktória díszítésű, a II. helyezett Rotschild, a III. helyezett pedig Aponyi mintával díszített Herendi porcelánvázát kap a Herendi Porcelánmanufaktúra felajánlásaként. forrás

 Helyszín és időpont

 Elérhetőség

  • +36 (87) 580-480 | balatonfured@tourinform.hu 

 Részletes program

Anna-bál 

  • 17.30 A 2018. évi, 193. Anna-bál szépe (Tóth Kinga Zoé) sétakocsikázik a városban, indulás a Gyógy térről. 18.00 óra, Gyógy tér Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekar műsora

  • 17.30 Vaszary villa - Első bálozók és vendégek gyülekezője

  • 18.30 Ünnepélyes bevonulás
  • 19.30 Báli nyitány - Ünnepi köszöntőt mond a bál fővédnöke. A bált megnyitja: Dr. Bóka István polgármester. Kiss Ernő díj átadása. A nyitótáncokat a Magyar Állami Operaház balettművészei adják elő. Közreműködik a Mendelssohn Kamarazenekar (művészeti vezető: Kováts Péter)

  • 20.00 Ünnepi vacsora
  • 23.30 A báli közönség által kiválasztott 15 legszebb lány bemutatkozása - Gálaműsor

  • 24.00 BÁL SZÉPE VÁLASZTÁS EREDMÉNYHIRDETÉSE

Anna-fesztivál

Anna-utcabál 

Utcabáli forgatag és gasztrokalandok a Blaha utcában, az Anna-bál éjszakáján.

Dress Code: Könnyed nyáresti elegancia!

Vendéglátó helyei a Blaha utcában: BeerBalaton, Borharapó, Első Füredi Sörház Étterem, Horvát Ház Borgaléria, Blaha Lujza Étterem, Kedves Cukrászda,Kredenc, Morzsa Bisztró

Anna-báli fogatok 

Lovaskocsikázás az Anna-bál estéjén az Anna-báli szépek fogatain. Tegye különlegessé az Anna-báli estét! Sétakocsikázzon Balatonfüred belvárosában a mezőhegyesi, szilvásváradi és bábolnai ménesgazdaságok fogataival! 

Útvonal: Kisfaludy Színpad, Zákonyi Ferenc utca, Széchenyi István utca, körforgalom, Széchenyi István utca, Zákonyi utca, Kisfaludy Színpad

A fogatok indulási időpontja: 20.00, 20.30, 21.00 és 21.30

Időtartam: 30 perc

Dress code: nyár esti elegancia

 Árak

 Kapcsolódó tartalom

Anna Grand Hotel**** Wine & Vital Balatonfüred

5+1 látnivaló Balatonfüreden, amely rabul ejt, és minden évszakban visszacsábít