NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Csendes Dűlő Szőlőbirtok - Badacsonyörs

Csendes Dűlő Szőlőbirtok - Badacsonyörs
Csendes Dűlő Szőlőbirtok
Csendes Dűlő Szőlőbirtok
Csendes Dűlő Szőlőbirtok
Csendes Dűlő Szőlőbirtok
Település:Badacsonyörs
Régió:Badacsony környéke
Megye:Veszprém
Gasztro & Bor:mind, borászat/pincészet

Az Örsi-hegyen fekvő, kivételes adottságú szőlőterület több mint 40 éve van a család tulajdonában. Noha a Badacsonyi Borvidék talajára a vulkanikus-bazaltos alapkőzet jellemző, a Kisörs-hegyen a vörös homokkő, valamint a lösz biztosítja a talaj jó kálium- és mikroelem ellátottságát, ez a változatosság adja az itteni borok savakban gazdag, testes, minerális jellegét. A területek kitettsége déli fekvésű. A borvidék klímája szubmediterrán jellegű, napfényben gazdag, kiegyenlített. A mikroklíma kialakulásának kedvez az ültetvények védett déli fekvése és a Balaton víztükre. 

A nagyszülők által vásárolt és 25 éven át művelt szőlőbirtokot "minden örömével és gondjával együtt" 1996-ban kapta meg a család: a szülők, Bea és Jocó, valamint a három testvér, Marci, Dóra és Anna. Ekkor ismét új időszámítás kezdődött a birtok életében. A családfő, Jocó nyújtotta biztos háttér lehetőséget teremtett egy fajtatiszta, korszerű ültetvény telepítésére, és a présház felújítására. 

A kezdetek kezdetén csak a régi présház melletti vegyes ültetvény volt, melyhez a hegyen fokozatosan vásároltak még területeket és újították fel a hárslevelű és a szürkebarát területek kivételével, melyek így közel hatvan és negyven éves tőkékről adják a szőlőt.

Jelenleg három hektárt művelnek, és négy fajtájuk van: olaszrizling és szürkebarát, valamint hárslevelű és kéknyelű. Talán ez utóbbi kettő áll hozzájuk a legközelebb. A kéknyelűt kizárólag ezen a borvidéken termesztik, a hárslevelűt pedig elsősorban nem Badacsonyban keresik az emberek, holott nagy lehetőség van benne: szép, illatos, tartalmas, mégis légies, szelíd bort ad. A szőlőben kezdetek kezdete óta, vagyis immár több mint 10 éve együtt dolgoznak a Sikos családdal. A családfő, Attila itt született a hegyen, tudása és alázata a szőlő felé példaértékű és meghatározó. A nagyobb munkák során felesége, Erika is csatlakozik hozzá, de a tennivalókat fiával, Attilával ketten végzik egész évben.

A szőlő feldolgozása a lehető legkíméletesebben történik. Boraik acéltartályokban, irányított erjesztéssel, fajélesztők használatával készülnek. Az egyes tételek részben fahordós érlelést is kapnak. Palackozás után a borokat 6 hónapig palackban érlelik, és csak ezután hozzák forgalomba. A kéknyelűt legalább egy évig érlelik palackban. forrás

 Elérhetőség

  • Badacsonyörs, Hegyalja út 43.

  • megközelítés: A birtok autóval könnyen és betonúton megközelíthető. Akár Ábrahámhegy, akár Badacsonytomaj felől érkeznek, a 71-es útról Badacsonyörsöt elérve a Kemping útra kell rákanyarodni, azt a Mandulás út - Arborétum út - Hegyalja út követi. A számozás ugrál közben, de addig kell jönni, míg meg nem látnak egy hatalmas ciprusi cédrust, ezt, és jöhet a balkanyar. Biciklivel és gyalog felesleges ekkorát kerülni, a 71-es útról Badacsonyörs vasútállomásnál indul a Szőlő út, azon kell végigmenni, majd a Székely dűlő előtt jobbra, földúton fel a hegyre, onnan már látszik a ház. 

  • +36 (30) 912-9615 | juliadora.molnar@csendes-dulo.hu

  • Web | Facebook

 Nyitva tartás

  • csütörtök-vasárnap: 14.00-22.00

  • A birtokon kültéri teraszon tudják fogadni azokat, akik szívesen megismernék boraikat. Bár csütörtöktől vasárnapig szeretettel várnak mindenkit, előzetes bejelentkezéssel foglalj időpontot, mert a nagy érdeklődés mellett csak így tudnak biztosan helyet adni és kóstolót tartani.

 Kapcsolódó tartalom

15+1 borterasz, mely minden Balaton-rajongó szívét megdobogtatja

Itt az új balatoni "borkoktél"! Nem rázva, keverve!

Hurrá nyaralunk! Irány Badacsony!

Hurrá nyaralunk! Irány Badacsony! Nem kell egy vagyont elkölteni a nyaralásra. A Balaton északi részén is találunk olyan ...