NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Akali bor napja mandulavirágzáskor - Balatonakali

Akali bor napja mandulavirágzáskor - Balatonakali
Program kezdete:március 29.
Program vége:április 06.
Település:Balatonakali
Régió:Balatonfüred környéke
Megye:Veszprém
Program:gasztro/boros/sörös, egyéb, mind
Kirándulás:mind, túra/séta
Hónap:április, március

Balatonakali település határában járva – Fenye-hegyen és Les-hegyen – csodálatos  XVIII-XIX. században épült borospincéket találunk, melyek magukon viselik a Balaton-felvidék népi építészetének stílusjegyeit. Ezek a pincék általában kétosztatúak, fröcskölt homlokzatuk macskalépcsővel szegélyezett. Kovácsoltvas díszítésű kisméretű ablakaival, vakolatdíszeivel, napsugaras ajtajaikkal szemet – lelket gyönyörködtető, páratlan látványt nyújtanak az amúgy is festői domboldalakon. Szerencsére a pincék tulajdonosai többnyire eredeti szépségükben őrizték meg az épületeket az utókornak.

A 2010. évben megalakult Balatonakali Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesület fő célkitűzése a természeti és épített örökség megóvása, az évszázados szőlő-borkultúra fenntartása és fejlesztése. Törekvésük, hogy minden érdeklődő számára – legyen az bel- vagy külföldi turista, üdülővendég – ezeket a nemegyszer műemlékvédelem alatt álló épületeket látogathatóvá tegyék.

A borút egyesület több állomáshelyén bortermeléssel is foglalkoznak, így a résztvevők megismerhetik a helyi szőlőfajtákat is. Az Olaszrizling, Szürkebarát, Muskotály, Kékfrankos és Merlot mellett olyan borkülönlegesség is megismerhető mint a Barátcsuha – mely egy helyi őshonos szőlőfajta.

A finom borokhoz helyben készült hideg ételeket (pogácsa, szalonna, kolbász, sonka/ vagy éppen bográcsban főtt ételeket /gulyásleves, pörkölt) is fogyaszthat a borturista.

A Balaton-felvidéki tájnak a szőlő mellett másik jellegzetes növénye a mandula. Páratlan látványt nyújt a hegyoldalon a tavasszal virágba boruló mandulafák látványa. Ezért is választották az „Akali bor napjának” a mandulavirágzás idejét. forrás | fotó

 Helyszín és időpont

  • Balatonakali területén több helyen: Akali Művelődési Ház - Balatonakali, Petőfi u. 2. (a vasútállomás felett) | borosgazdák pincéi: Fenye- és Les-hegy

  • 2019. március 29-30. és április 5-6.

 Elérhetőség

  • +36 (87) 444-255 | hivatal@balatonakali.hu