Település: | Gyenesdiás |
Régió: | Keszthely környéke |
Megye: | Zala |
Gasztro & Bor: | mind, borbár/vinotéka |
Kult. & Szórakozás: | mind, múzeum/galéria |
Spec. feltételek: | vízparti, gyerekbarát, kutyabarát |
Cím: Gyenesdiás, Darnay utca 10.
Információ
-
Tel.: +36 (20) 938-1588 | +36 (83) 511-790 | +36 (31) 317-9743
-
E-mail: bk@maxgastro.hu | marketing@maxgastro.hu | gyenesdias@tourinform.hu
Nyitva tartás
-
április-május, szeptember-október: csütörtök-szombat 16.00-20.00
-
június: kedd-szombat 14.00-20.00
-
július-augusztus: hétfő-szombat 14.00-21.00
Bemutatás
A török kori boronapince mestergerendáján olvasható évszám tanúsága szerint a kis diási pince 1644-ben épült, majd ehhez építettek a 19. sz. közepe táján egy présházat. Az épületet az 1. világháború utáni években a neves tudós kutató és polihisztor Dr. Darnay (Dornyay) Béla fedezte fel és mentette meg az enyészettől. A 2012-ben felújított pinceépületben, illetve a keszthelyi Georgikon Majormúzeum kihelyezett kiállításán a látogatók megismerkedhetnek a település és a Balaton-felvidék szőlészeti és borászati múltjával. A múzeumlátogatás mellett borkóstolóra is van lehetőség előzetes bejelentkezés alapján.
Színes programok a különleges élményekre vágyó vendégeknek:
Állandó kínálat
-
borkóstoló: Azt tartják a szőlő nedűje kismértékben gyógyszer, nagymértékben orvosság! Kóstolja meg a finom borokat és "gyógyuljon" meg testileg-lelkileg! Ehhez kínál a pince 3-4 féle bort, hideg falatkákkal.
-
kerti piknik: Meghitt páros, vagy családi piknik, egy jó beszélgetés barátokkal a törökkori pince kertjében. Ehhez biztosít A Darnay házigazdája piknikkosarat (benne 3 féle „fogás” helyi termékekből + ital) és piknikplédet.
Alkalmanként
-
a Balatoni Kurzusok gasztrokurzusai (2 hetente különféle főzőkurzusok pl. kenyérsütés, lekvár vagy ketchup főzés)
-
borvacsorák (kéthetente, páratlan héten) előzetes bejelentkezéssel
-
zenés, műsoros estek (hétvégenként)
Előtte-utána pedig érdemes megnézni a kis szőlészeti, borászati kiállítást, ahol tablók, fotók, régi használati tárgyak segítségével ismerkedhetnek meg a település hegyközségi, illetve a környék szőlőtermesztési/borkészítési múltjával, valamint a névadó dr. Darnay-Dornyai Béla kiváló magyar tudós életútjával és munkásságával.
Várják akkor is, ha egy különleges helyen szeretne
-
fontos családi eseményeket ünnepelni
-
céges rendezvényen vendégül látni munkatársait
-
együtt kifőzni a legjobb ötleteket egy egyedi gasztro csapatépítő programon
-
partnertalálkozóval kedveskedni üzletfeleinek
-
vagy kiszakadva a nyüzsgő hétköznapokból kicsit megpihenni és csak élvezni a saját magára, illetve az Önnek igazán kedves emberekre fordított időt!
Rendezvények max. 30-35 főig.
Galéria: 1 | 2
forrás: balatonikurzusok.hu | gyenesdias.info.hu