NONSTOPBALATON.HU

A BALATON ESZENCIÁJA

Éjjel-Nappal Balaton

Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazin friss hírekkel látja el és érdekes cikkekkel szórakoztatja a Balaton iránt érdeklődőket. Elősegíti a választást azok számára, akik szállást,  étkezési lehetőséget keresnek, átélnék a helyi gasztro-élményeket, vagy kikapcsolódnának egy zenei, kulturális programon, esetleg részt vennének egy sporteseményen, vagy egy wellness pihenésen.

Kövess minket!

Facebook

Megosztás

Milyen az időjárás Balatonon?

Legnépszerűbb cikkek

Ajánló

Programajánló

Balatonfüredi Borhetek

Balatonfüredi Borhetek Program kezdete: augusztus 10.
Program vége: szeptember 02.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, gasztro/boros/sörös

Udvaribolondok Balaton-felvidék terep maraton

Udvaribolondok Balaton-felvidék terep maraton Program kezdete: április 08.
Program vége: április 08.
Település: Balatonudvari
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Veszprém Séta

Veszprém Séta Program kezdete: január 22.
Program vége: december 30.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, egyéb, mind

Élvezetes földrajzóra iskolásoknak a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontban

Élvezetes földrajzóra iskolásoknak a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontban Program kezdete: október 16.
Program vége: március 16.
Település: Tapolca
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind

Balatonman Füred

Balatonman Füred Program kezdete: szeptember 14.
Program vége: szeptember 16.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Túrák és városi séták a Balaton körül

Túrák és városi séták a Balaton körül Program kezdete: január 01.
Program vége: december 31.
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Sport & Élmény: mind, kerékpározás
Vizes sportok: mind, kajak/kenu

Runner`s World Run - Maratonman Tavaszi Futam

Runner`s World Run - Maratonman Tavaszi Futam Program kezdete: április 22.
Program vége: április 22.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékverseny

Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékverseny Program kezdete: szeptember 15.
Program vége: szeptember 15.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Múzeumok Éjszakája | Szent Iván éjszaka

Múzeumok Éjszakája | Szent Iván éjszaka Program kezdete: június 24.
Program vége: június 24.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, kulturális, művészeti, zenei, egyéb

Spuri FélBalaton Szupermaraton

Spuri FélBalaton Szupermaraton Program kezdete: március 24.
Program vége: március 25.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

5+1 látnivaló Tihanyban, melytől a lélek is megnyugszik

 

5+1 látnivaló Tihanyban, melytől a lélek is megnyugszik

Fedezd fel Tihany rejtett kincseit!

Ha az Apátság környékét már ezerszer bejártad és a Tihanyi Piac placcot már néhány szombaton útba ejtetted, akkor itt az ideje, hogy a kevésbé forgalmas részeket is felfedezd. 5+1 helyet mutatok, amelyek tökéletesek egy hétvégi kirándulásra, kikapcsolódásra, egy nyugodt sétára. Ha te is vágysz a természet közelségére, Tihany elragadó hangulatára, a mediterrán romantikára, a csodálatos félszigeti panorámára és a levendulaillatos sétákra, ahol nyugalomra lelhetsz egy fárasztó hét után, akkor olvass tovább és fedezd fel Tihany rejtett kincseit!

Tihany Óvár része és a Csúcs-hegy különleges látnivalókat rejt. Ezeket többféle túraútvonalon és tanösvényen is elérheted. Az egyik leghosszabb és legtöbb látnivalót érintő a Lóczy-gejzír sétaút, melynek állomásait egy túrában, de akár külön-külön is végigjárhatod. A tanösvény érinti a következő 5+1 látnivalót is. 

Lóczy-gejzír sétaút | fotó: funiq.hu

1. Ciprián-forrás

Túrádat kezdheted a tihanyi hajóállomástól is. Ha autóval érkeztél, akkor itt vagy a Lepkesoron parkolhatsz. A Lepkesor Tihany egyik legszebb útvonala, ahol gyalog vagy biciklivel, de még autóval is öröm végigmenni. A víz illata és látványa annyira csodálatos ezen a részen, hogy mindig irigylem az itt ücsörgő horgászokat, akik ebben a páratlan környezetben hódolhatnak szenvedélyüknek.

Ebben a mediterrán hangulatot idéző környezetben kell megtalálnod azt a turistajelzést, mely a Barátlakásokhoz és a Ciprián-forráshoz vezet. Az útvonal talán egy kicsit meredek, de megéri.

A Ciprián-forrás a félsziget egyetlen forrása, mely a Barátlakások közelében tör a felszínre. Korábbi neve orosz kút volt, mivel a környéken élő orosz szerzetesek vájták a hegyoldalba. Később Halbik Ciprián Gáspár apát emlékére nevezték el Ciprián-forrásnak.

A forrás kristálytiszta vizéből mindenképpen kortyolj néhányat, majd indulj tovább a szerzetesek egykori lakásához, a barlangba vájt Barátlakásokhoz.

2. Barátlakások

Az Óvár keleti részén helyezkedik el az a kb. 20 méter magas bazalttufa fal, ahol a Barátlakások néven ismert üregek láthatóak. Egykor azok a bazilita szerzetesek készítették és lakták, akiket I. András királyunk felesége hozott magával a Kijevei Nagyfejedelemségből, Kr.u. 1050 körül.

A sziklafalba hálócellákat, kápolnát és ebédlőtermet is vájtak. Az egyik üreget egy sziklaomlás betemette, de a megmaradt remetelakhely így is egyedülálló kirándulási célpont, melyet érdemes felkeresni.

Nem lehetett könnyű a remeték élete, de a környéken sétálva mégis az jut az eszedbe, hogy micsoda nyugalomban és békében élhettek itt. Csak pár lépést kellett tenniük, és megpillanthatták a Balaton üde vizét.

3. Óvár (hegy), óvári kilátópont

Ha a Barátlakások után tovább mész a zöld jelzésű úton, akkor elérheted azt a kilátópontot is, ahol a környék egyik legszebb panorámája tárul eléd.

Itt is, mint a remetelakásokhoz vezető úton, fákkal borított, erdei környezeten és balatoni panorámás részeken át vezet az ösvény.

Ahol a fák lombjai véget érnek, lassan feltűnik a szemed előtt, hogy miért is másztál fel ezen a meredek úton.

Tihany, Óvár

A kilátóponttól lélegzetelállító látvány fogad téged. Itt a természet egyedi dallamot játszik a széllel és a növényzettel. Hangulatos környezetben pásztázhatod végig a tihanyi levendulaültetvényt, rálátsz a Belső-tóra, a távolban pedig a következő célpontodat is megpillanthatod, az Őrtorony kilátót.

fotó: Kollát Gyula

fotó: Cséfalvay Katalin

Kicsit megpihensz itt, eltervezed, hogyTihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek alkalmával visszatérsz ide, hogy felülről is lásd a lila virágok meseszép ruháját elterülni a réten, mert innen csodálni a virágpompában tündöklő ültetvényeket leírhatatlan érzés.

fotó: Kollát Gyula

4. Őrtorony kilátó

Tihany új kilátóját az Apáti-hegyen lévő Őrtorony kilátót két helyről is megközelítheted: Sajkod felöl és a Belső-tó körül.

nagyítás a képre kattintva

A kilátó a Tihanyi-félsziget közepén, a Külső-tótól nyugatra, a 216 m magas Apáti-hegyen épült, így már a kilátó mellől is páratlan panorámában lesz részed.

Ha a kilátó mellől kigyönyörködted magad, akkor mássz fel az egykori római őrtornyokra hasonlító építményen, mely mintegy 16,5 méterrel magasodik a térszín fölé, csodálatos körpanorámát nyújtva a kirándulóknak. 

Innen szinte az egész Balaton látszódik: feltárul a nagy kaldera, a Külső-tó, a Belső-tó és az ófalu, a háttérben pedig Balatonfüred. Délre nézve Zamárdit, Szántódot, Földvárt, nyugatra a Csúcs-hegyetNyereg-hegyet, Örvényest, Aszófőt, Udvardit és a Sajkodi-öblöt csodálhatod meg.

5. Csúcs-hegy

Az Őrtorony kilátótól nem messze lévő Csúcs-hegy Tihany legmagasabb pontja. A kirándulásod jutalmaként 235 méter magasból tekinthetsz végig a Balaton keleti és nyugati medencéjén. A hegy páratlan látványt nyújt a falura, a Belső-tóra és a Külső-tóra is.

Nézd meg a videót és engedd, hogy elvarázsoljon!

Közvetlenül a csúcs közeléből jelzett kitérő út vezet a Csúcs-hegyi Gejzír-forrásbarlang bejáratához is. Ne hagyd ki ezt sem! A legenda szerint az itt található kis barlangban többször megfordult a híres bakonyi betyár, Sobri Jóska is, emiatt Sobri Jóska barlangnak is hívják. 

Csúcs-hegy az Őrtorony kilátó mellől fotózva

5+1 Öreg levendulás

Június vége felé a több mint 50 éves őslevendulás területe öltözteti lilába a Csúcs-hegy déli oldalát. A pazar látványban és a mesés illatban akkor is részed lehet, ha az Őrtorony kilátót a Belső-tó felől közelíted meg. Ezen az úton haladva ugyanis az őslevendulás területén fogsz átsétálgatni. Érdemes leülni a pompás virágok közé és élvezni a pillanatot, magadba szívni az illatot, mely egyben Tihany esszenciája is.

fotó: Vers József

Az aszófői Nagyi Kertje Teaház teraszáról láthatóak a túraútvonal főbb pontjai. Néhány sütemény és egy levendulaszörp elfogyasztásával gyűjts energiát, és indulhat is a léleknyugtató túra ezen a varázslatos vidéken!

»További látnivalók és programok Tihanyban


Szerző: Földi Rita

fotók: Földi Rita

indexfotó: Pinterest

vissza

Hozzászólások