Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa Program kezdete: augusztus 22.
Program vége: augusztus 25.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Szilveszteri Regatta

Szilveszteri Regatta Program kezdete: december 31.
Program vége: december 31.
Település: Balatonlelle
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Balatoni Esküvő Kiállítás és Vásár

Balatoni Esküvő Kiállítás és Vásár Program kezdete: január 06.
Program vége: január 07.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind

Festetics hétköznapok - Egy hercegi család mindennapjai

Festetics hétköznapok - Egy hercegi család mindennapjai Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: kulturális, egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Spec. feltételek: mind, kutyabarát

Húsvéti programok a Balatonnál

Program: egyéb, mind
Ünnepek & Alkalmak: Húsvét
Hónap: március

Veszprém Séta

Veszprém Séta Program kezdete: január 22.
Program vége: december 30.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, egyéb, mind

Nagyberek Túrák

Nagyberek Túrák Település: Balatonfenyves
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Sport & Élmény: nordic walking, kerékpározás

Kultkikötő

Kultkikötő Program kezdete: január 01.
Program vége: december 31.
Kult. & Szórakozás: mind, szabadtéri színp.
Program: kulturális, művészeti, zenei, mind
Megye: Somogy
Hónap: március, április, május, június, július, augusztus, szeptember, október, november, január, december, február

Szakvezetés a Pele-körút tanösvényen

Szakvezetés a Pele-körút tanösvényen Település: Csopak
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Spec. feltételek: mind, gyerekbarát

Könyv - Bor - Jazz Fesztivál

Könyv - Bor - Jazz Fesztivál Program kezdete: június 07.
Program vége: június 10.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, zenei, mind

Járd körbe a Balatont! A következő állomás: Balatonszárszó

 

Járd körbe a Balatont! A következő állomás: Balatonszárszó

Ha csak egyetlen települést lehetne választani a Balaton partján, amivel kapcsolatban mindig azt érzem, hogy otthon vagyok, az Balatonszárszó lenne. Kicsi, vidám falu, tele nevetéssel, programokkal és fantasztikus strandokkal. Az a jó abban, ha körbejárjuk a Balatont, hogy minden állomáson annyi időt tölthetünk, amennyi jól esik. Mi így is tettünk, Szárszón maximálisan kiélveztünk minden percet, ami csak belefért a menetrendünkbe. Ha arra jártok, ti se hagyjátok ki!

Mit lehet csinálni egy olyan kis faluban, mint Szárszó? Mit érdemes megnézni? Hova érdemes ellátogatni? Nos, mikor otthon elhatároztuk, hogy körbeutazzuk a Balatont, megegyeztünk abban, hogy amennyiben lehetséges, végig a parton haladunk majd, és megpróbálunk egybeolvadni a vízzel. Mivel Balatonföldvárról át lehet kocsikázni Szárszóra a főút helyett a sínek mellett haladó keskeny utcán is, így mi erre kanyarodtunk. A két település szinte egybeolvadt, az út mentén meg lehet csodálni a gyönyörű nyaralókat, és a hívogató kerteket, azonban nagyon fontos odafigyelni a kerékpárosokra, akik előszeretettel választják ezt az útvonalat.

Szárszóra beérkezve megálltunk a mesébe illő Csukás Színház mellett, ahol már várt minket Pom-pom és Süsü hatalmas mása, így nem győztünk fényképezkedni velük. A kedvenc palacsintázónk pontosan a színház mellett áll, így természetesen éltünk a lehetőséggel, és feltankoltunk az igazi házias ízű, lekváros, kakaós és túrós palacsintákból. Itt leparkoltunk az autóval, és gyalog mentünk tovább a közeli vízpartra, ahol azonnal elfoglaltuk a padunkat.

Rövidesen jöttek is a hattyúk, akik bevetették a legszebb pillantásaikat és minden csáberejüket azért, hogy megszánjuk őket pár morzsával. Ezen a padon mindig azt érezzük, hogy addig tudnánk itt üldögélni, amíg az önkormányzat fel nem ajánlja, hogy költözzünk csak ide nyugodtan.

Az elmúlt évek alatt megszámlálhatatlanul sok naplementét fotóztunk itt, és minden nyaralás végén lejöttünk ide búcsúzkodni a víztől (és a kolduló hattyúktól).

A település központja egyébként akár vonattal is megközelíthető, így akinek autó nélkül csak egy nap áll rendelkezésre a balatoni pihenésre, annak is érdemes ide utaznia.

fotó: mire.hu

Az állomáshoz pár perc sétára található a József Attila Emlékház, amit a kirándulók általában fel szoktak keresni, mi azonban már annyiszor jártunk a településen, hogy ide most nem látogattunk el. Helyette végignéztük a vízparthoz közeli árusok portékáját, és mint mindig, felkerestük a közeli kis piacot is, ahol a helyi termelők friss gyümölcsöt, zöldséget árultak. Az első közös nyaralásunkon pontosan ezzel a piaccal szemben szálltunk meg, 5 perc sétára a strandtól, így minden reggel azt figyeltük reggelizés közben a teraszon, hogy hogyan indulnak a strandra a napozni vágyó anyukák, a pancsolásra készülő gyerekek, és az apukák, akik újsággal a kezükben ballagtak. Ez is hozzátartozik nekünk Szárszó varázsához.

Búcsúzáskor bebarangoltuk autóval a legkedvesebb utcáinkat, megnéztük a szebbnél szebb régi nyaralókat, és azzal köszöntünk el a településtől, hogy egyszer biztosan lesz itt egy saját apró kis házikónk is, aminek a kertjében este szalonnát sütünk majd, és reggelenként itt isszuk meg a kávénkat a Balaton közelében. Ezután Balatonlelle felé vettük az irányt, ahova már kész tervekkel érkeztünk. Erről olvashattok majd a következő bejegyzésben.

Szerző: Kristóf Eszter

vissza

Hozzászólások