NONSTOPBALATON.HU

A BALATON ESZENCIÁJA

nonstopbalaton.hu

Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazin friss hírekkel látja el és érdekes cikkekkel szórakoztatja a Balaton iránt érdeklődőket. Elősegíti a választást azok számára, akik szállást,  étkezési lehetőséget keresnek, átélnék a helyi gasztro-élményeket, vagy kikapcsolódnának egy zenei, kulturális programon, esetleg részt vennének egy sporteseményen, vagy egy wellness pihenésen.

Kövess minket!

Facebook

Megosztás

Olvastad már?

Szavazás

Mi jut eszedbe elsőre a Balatonról?

Szavazok

Vesszőt vágtak a dél-balatoni borászok: kiváló lehet az idei termés

2017.01.23.

Kedvező a tél eddig a szőlőtőkéknek – mondta a hirbalaton.hu-nak Trunkó Ferenc szőlősgyöröki borász. A Vince-napi vesszővágás alapján is kiváló termés ígérkezik 2017-ben.

A népi hagyományt felelevenítve

több mint félszáz dél-balatoni borosgazda és szőlőtermelő jelent meg a szőlősgyöröki Vince-napi vesszővágáson.

Belül zöld-e a rügy a szőlőtőkéről lemetszett vesszőn, jól átvészelte-e a szőlő a tél nagyobbik felét? – erre voltak kíváncsiak a szőlősgyöröki Páskom-hegyen, a Trunkó Pincészetnél.

– Ez a negyedik hasonló rendezvényünk volt, a térségbeli gazdákon kívül több környező település polgármestere is eljött, a helyi plébános áldást kért a szőlőterületre – összegzett Trunkó Ferenc. – A vesszők állapotából ítélve

nagyon jó évjárat lehet majd a 2017-es,

annak köszönhetően, hogy eddig a tél ideális a szőlőtőkéknek. December óta kemény hideg van és azóta nem is engedett a fagy. Eleink az ilyen telet mondták „igazi télnek”, a kemény mínuszok sem ártanak a szőlőnek akkor, ha nem következik enyhülés és újra fagy gyors egymásutánban. A szőlőbe „bele van programozva”, hogy lassan már hajtania kéne, de az egyenletes hideg miatt még nem indult el, nem hajt. És ez a jó. Sokat várunk tehát az idei terméstől.

Arra a kérdésre, hogy a Vince-napi „vesszőjóslás” általában bevált-e az elmúlt években, évtizedekben, a borász annyit felelt:

„Igen, jó odafigyelni ezekre a népi bölcseletekre. A globális felmelegedés persze gyakran összekuszálja az időjárást és megtréfálja a szőlősgazdát, de mi mindig optimisták vagyunk.”

forrás: hirbalaton.hu | fotó: Pixabay

vissza

Hozzászólások