NONSTOPBALATON.HU

A BALATON ESZENCIÁJA

Éjjel-Nappal Balaton

Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazin friss hírekkel látja el és érdekes cikkekkel szórakoztatja a Balaton iránt érdeklődőket. Elősegíti a választást azok számára, akik szállást,  étkezési lehetőséget keresnek, átélnék a helyi gasztro-élményeket, vagy kikapcsolódnának egy zenei, kulturális programon, esetleg részt vennének egy sporteseményen, vagy egy wellness pihenésen.

Kövess minket!

Facebook

Megosztás

Milyen az időjárás Balatonon?

Októberi programok

Legnépszerűbb cikkek

Partnereink

Programajánló

40 halász emléknap

40 halász emléknap Program kezdete: augusztus 04.
Program vége: augusztus 05.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind

Spuri MaratonFüred

Spuri MaratonFüred Program kezdete: március 24.
Program vége: március 24.
Település: Badacsonytomaj
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Cilinder és lokni

Cilinder és lokni Program kezdete: június 13.
Program vége: december 31.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: művészeti, egyéb, mind

Vörös Balaton

Vörös Balaton Program kezdete: december 02.
Program vége: december 02.
Település: Csopak
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Harley-Davidson Open Road Fest

Harley-Davidson Open Road Fest Program kezdete: június 06.
Program vége: június 10.
Település: Alsóörs
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, egyéb, mind

Kékszalag - Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye

Kékszalag - Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye Program kezdete: július 26.
Program vége: július 28.
Település: Balatonfüred
Megye: Veszprém
Régió: Balatonfüred környéke
Program: sport/verseny, mind

Spuri FélBalaton Szupermaraton

Spuri FélBalaton Szupermaraton Program kezdete: március 24.
Program vége: március 25.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál Program kezdete: augusztus 16.
Program vége: augusztus 19.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Adventi és karácsonyi programok a Balatonnál

Adventi és karácsonyi programok a Balatonnál Program kezdete: november 17.
Program vége: január 06.
Program: kulturális, zenei, egyéb, mind, gasztro/boros/sörös
Ünnepek & Alkalmak: Advent
Hónap: november, december

Szigligeti Süllőfesztivál

Szigligeti Süllőfesztivál Program kezdete: október 21.
Program vége: október 23.
Település: Szigliget
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, egyéb, mind

Turisztikai fejlesztés és apartmanház-beruházás a füredi kempingben

2017.02.18.

Egy 64 lakásos apartman ház és 150 férőhelyes kikötő épülhet a füredi kemping területén, de az ingatlan hagyományos funkcióját is fejleszteni fogják – számolt be Bóka István, a település polgármestere a hirbalaton.hu-nak.

fotó: balatonfured.utisugo.hu

„Alapvetően turisztikai fejlesztésről van szó, aminek a célja, hogy vízen is minél többen körbe tudják járni a Balatont. A meglévő vízisport-klubokra jellemző, hogy a gazdasági fenntarthatóság érdekében minden kikötőhelyet értékesítenek. Így alig van szabad kapacitásuk arra, hogy a balatoni túrán résztvevő vitorlázók, kajakosok, kenusok kikössenek nálunk, és hosszabb-rövidebb időt eltöltsenek ott. Épp ezért a füredi kemping területére tervezett kikötőben sok, ilyen szempontból üresnek számító hely lesz, amit elérhető, a megtérülést biztosító áron vehetnek igénybe az aktív vízisport-kedvelők. Szintén sok szabad kikötői férőhelyet igényelnek azok a nemzetközi versenyek, amiknek jó gazdája Füred, hiszen nagy létszámú vitorlázót kell egy-egy verseny idején elhelyezni, a hajóikkal együtt”

– mondta Bóka István.

Hozzátette: a kempingben pályázati forrásból turisztikai és infrastrukturális fejlesztéseket hajtanak végre, a kereskedelmi létesítmények korszerűsítésébe pedig be kívánja vonni az önkormányzat a kemping bérlőjét és az üzlettulajdonosokat is.

Közös pályázat

Az önkormányzat a Magyar Vitorlás Szövetséggel és a Magyar Kajak Kenu Szövetséggel közös pályázatot adott be, ami a 22 hektáros kempingből egy hektárnyi területet érint. A kikötőt közel 150 hajó fogadására teszik alkalmassá, és korszerűsítik a szárazföldi turisztikai létesítményeket (raktárak, klub, higiénés kiszolgáló egységek). A vizes sporttevékenységhez a legértékesebb vízparti terület szükséges, így az egyéb, part menti elhelyezkedést nem igénylő funkciókat (teniszpálya, játszótér) hátrébb helyezik. Ha sikerül támogatást szerezni a tervek megvalósításához, legjobb esetben idén szeptemberben elindulhat a beruházás.

A kemping Tihany felőli részén egy apartman ház épül. Itt is az önkormányzat marad a tulajdonos, de az épületek fennállásáig földhaszonbérleti jogot szerzett a VEX-Holding Zrt. A polgármester által „környékbeli”-nek nevezett befektetők mellett az önkormányzati tulajdonú Gótika Kft-nek is van 15 százalékos részesedése a cégben. A kivitelező honlapja szerint a beruházás megkezdődött, az ötemeletes ingatlanban 64 luxuslakást lehet megvásárolni. A leendő tulajdonosok 100 méteres saját partszakaszt, strandot, és a Balatonra, valamint a Tihanyi-félszigetre néző örök panorámát kapnak.

A füredi vendégéjszakák 30 százalékát a kemping adja

A füredi önkormányzat 2014-ben a felszámolás alatt álló SCD Holdingtól 2,3 milliárd forintért vásárolta meg a 22 hektáros, háromezer férőhelyes kempinget, amihez 1 milliárd forint hitelt vettek fel. A funkciót és a bérlőt (Balatontourist) megtartották, mivel fizetőképes kereslet van a kemping iránt: a füredi vendégéjszakák 30 százalékát a kemping adja.

„Ráadásul a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kempingben lakók jóval többet költenek éttermekben és egyéb szolgáltatóknál, mint a szállodába érkezők”

– fogalmazott a polgármester.

A Zákonyi sétányon lévő egykori vitorlás telep (amit a Magyar Vitorlás Szövetség rövidítéseként mindenki csak Szövi néven ismer) két hektáros területén szintén megmaradt tulajdonosnak az önkormányzat, földhasználati jogot szerzett a Solum-Invest Kft. Itt a kikötő felújítása már megtörtént, Bóka István szerint az utcafronti épületeket elbontják.  A területre 70 szobás szállodát ígért a Solum-Invest, de a Magyar Vitorlás Szövetség működéséhez szükséges kiszolgáló létesítményeket is biztosítania kell. A beruházást két éven belül meg kell kezdeniük, amint az önkormányzat két feltételt teljesít: a területet érintő per lezárult, és folyamatban van a vízpart-rehabilitációt érintő helyi szabályozási terv módosítása. Bóka István elmondta: részükről 2017 vagy 2018 szeptemberében indulhat az ígért beruházás.

Vízparti területet nem adnak el, csak a használati jogát

„Alapelv, hogy vízparti területet nem adunk el, csak annak földhasználati jogát értékesítjük, mert így az önkormányzat jobban befolyásolni tudja a területen történteket”

– mondta a polgármester, aki célként fogalmazta meg, hogy vitorlázás szempontjából Füred megkerülhetetlen pozícióban legyen. Bóka István szerint az aktív turizmus dinamikusan fejlődik. Egyre több versenyt akarnak Balatonfüredre hozni, és a remények szerint ezek kiszolgálásában is fontos szerepet kap a megújult kemping.

forrás: hirbalaton.hu

vissza

Hozzászólások