Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Balatoni Barista Bajnokság

Balatoni Barista Bajnokság Program kezdete: május 05.
Program vége: május 05.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Udvaribolondok Balaton-felvidék terep maraton

Udvaribolondok Balaton-felvidék terep maraton Program kezdete: április 08.
Program vége: április 08.
Település: Balatonudvari
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Spuri Öböl Félmaraton

Spuri Öböl Félmaraton Program kezdete: március 23.
Program vége: március 23.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: sport/verseny, mind

Fonyódi Kolbászfesztivál

Fonyódi Kolbászfesztivál Program kezdete: február 02.
Program vége: február 04.
Település: Fonyód
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Romantikus Reformkor

Romantikus Reformkor Program kezdete: szeptember 20.
Program vége: szeptember 23.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind

Adventi Programok Hévízen

Adventi Programok Hévízen Program kezdete: december 01.
Program vége: december 23.
Település: Hévíz
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, gasztro/boros/sörös, kulturális, zenei, egyéb

Amiről a visszhang hallgat - Megélni, kipróbálni, megismerni a tihanyi életet

Amiről a visszhang hallgat - Megélni, kipróbálni, megismerni a tihanyi életet Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta

Jókai Napok

Jókai Napok Program kezdete: április 27.
Program vége: május 01.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, sport/verseny, egyéb, mind

Szent Mihály-dombi Zenei Esték

Szent Mihály-dombi Zenei Esték Program kezdete: június 18.
Program vége: december 17.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: zenei, mind

Balatonfüred Concours D’ Elegance

Balatonfüred Concours D’ Elegance Program kezdete: május 05.
Program vége: május 06.
Település: Balatonfüred
Megye: Veszprém
Régió: Balatonfüred környéke
Program: egyéb, mind

Turisztikai fejlesztés és apartmanház-beruházás a füredi kempingben

2017.02.18.

Egy 64 lakásos apartman ház és 150 férőhelyes kikötő épülhet a füredi kemping területén, de az ingatlan hagyományos funkcióját is fejleszteni fogják – számolt be Bóka István, a település polgármestere a hirbalaton.hu-nak.

fotó: balatonfured.utisugo.hu

„Alapvetően turisztikai fejlesztésről van szó, aminek a célja, hogy vízen is minél többen körbe tudják járni a Balatont. A meglévő vízisport-klubokra jellemző, hogy a gazdasági fenntarthatóság érdekében minden kikötőhelyet értékesítenek. Így alig van szabad kapacitásuk arra, hogy a balatoni túrán résztvevő vitorlázók, kajakosok, kenusok kikössenek nálunk, és hosszabb-rövidebb időt eltöltsenek ott. Épp ezért a füredi kemping területére tervezett kikötőben sok, ilyen szempontból üresnek számító hely lesz, amit elérhető, a megtérülést biztosító áron vehetnek igénybe az aktív vízisport-kedvelők. Szintén sok szabad kikötői férőhelyet igényelnek azok a nemzetközi versenyek, amiknek jó gazdája Füred, hiszen nagy létszámú vitorlázót kell egy-egy verseny idején elhelyezni, a hajóikkal együtt”

– mondta Bóka István.

Hozzátette: a kempingben pályázati forrásból turisztikai és infrastrukturális fejlesztéseket hajtanak végre, a kereskedelmi létesítmények korszerűsítésébe pedig be kívánja vonni az önkormányzat a kemping bérlőjét és az üzlettulajdonosokat is.

Közös pályázat

Az önkormányzat a Magyar Vitorlás Szövetséggel és a Magyar Kajak Kenu Szövetséggel közös pályázatot adott be, ami a 22 hektáros kempingből egy hektárnyi területet érint. A kikötőt közel 150 hajó fogadására teszik alkalmassá, és korszerűsítik a szárazföldi turisztikai létesítményeket (raktárak, klub, higiénés kiszolgáló egységek). A vizes sporttevékenységhez a legértékesebb vízparti terület szükséges, így az egyéb, part menti elhelyezkedést nem igénylő funkciókat (teniszpálya, játszótér) hátrébb helyezik. Ha sikerül támogatást szerezni a tervek megvalósításához, legjobb esetben idén szeptemberben elindulhat a beruházás.

A kemping Tihany felőli részén egy apartman ház épül. Itt is az önkormányzat marad a tulajdonos, de az épületek fennállásáig földhaszonbérleti jogot szerzett a VEX-Holding Zrt. A polgármester által „környékbeli”-nek nevezett befektetők mellett az önkormányzati tulajdonú Gótika Kft-nek is van 15 százalékos részesedése a cégben. A kivitelező honlapja szerint a beruházás megkezdődött, az ötemeletes ingatlanban 64 luxuslakást lehet megvásárolni. A leendő tulajdonosok 100 méteres saját partszakaszt, strandot, és a Balatonra, valamint a Tihanyi-félszigetre néző örök panorámát kapnak.

A füredi vendégéjszakák 30 százalékát a kemping adja

A füredi önkormányzat 2014-ben a felszámolás alatt álló SCD Holdingtól 2,3 milliárd forintért vásárolta meg a 22 hektáros, háromezer férőhelyes kempinget, amihez 1 milliárd forint hitelt vettek fel. A funkciót és a bérlőt (Balatontourist) megtartották, mivel fizetőképes kereslet van a kemping iránt: a füredi vendégéjszakák 30 százalékát a kemping adja.

„Ráadásul a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kempingben lakók jóval többet költenek éttermekben és egyéb szolgáltatóknál, mint a szállodába érkezők”

– fogalmazott a polgármester.

A Zákonyi sétányon lévő egykori vitorlás telep (amit a Magyar Vitorlás Szövetség rövidítéseként mindenki csak Szövi néven ismer) két hektáros területén szintén megmaradt tulajdonosnak az önkormányzat, földhasználati jogot szerzett a Solum-Invest Kft. Itt a kikötő felújítása már megtörtént, Bóka István szerint az utcafronti épületeket elbontják.  A területre 70 szobás szállodát ígért a Solum-Invest, de a Magyar Vitorlás Szövetség működéséhez szükséges kiszolgáló létesítményeket is biztosítania kell. A beruházást két éven belül meg kell kezdeniük, amint az önkormányzat két feltételt teljesít: a területet érintő per lezárult, és folyamatban van a vízpart-rehabilitációt érintő helyi szabályozási terv módosítása. Bóka István elmondta: részükről 2017 vagy 2018 szeptemberében indulhat az ígért beruházás.

Vízparti területet nem adnak el, csak a használati jogát

„Alapelv, hogy vízparti területet nem adunk el, csak annak földhasználati jogát értékesítjük, mert így az önkormányzat jobban befolyásolni tudja a területen történteket”

– mondta a polgármester, aki célként fogalmazta meg, hogy vitorlázás szempontjából Füred megkerülhetetlen pozícióban legyen. Bóka István szerint az aktív turizmus dinamikusan fejlődik. Egyre több versenyt akarnak Balatonfüredre hozni, és a remények szerint ezek kiszolgálásában is fontos szerepet kap a megújult kemping.

forrás: hirbalaton.hu

vissza

Hozzászólások