NONSTOPBALATON.HU

A BALATON ESZENCIÁJA

Éjjel-Nappal Balaton

Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazin friss hírekkel látja el és érdekes cikkekkel szórakoztatja a Balaton iránt érdeklődőket. Elősegíti a választást azok számára, akik szállást,  étkezési lehetőséget keresnek, átélnék a helyi gasztro-élményeket, vagy kikapcsolódnának egy zenei, kulturális programon, esetleg részt vennének egy sporteseményen, vagy egy wellness pihenésen.

Kövess minket!

Facebook

Megosztás

Milyen az időjárás Balatonon?

Októberi programok

Legnépszerűbb cikkek

Partnereink

Programajánló

Szakvezetés a Kis-Balatonnál

Szakvezetés a Kis-Balatonnál Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Egyéb feltételek: mind, gyerekbarát, kutyabarát

Zorall Sörolimpia

Zorall Sörolimpia Program kezdete: augusztus 22.
Program vége: augusztus 25.
Település: Alsóörs
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, egyéb, mind

Szőlősi Cuvéé Trail

Szőlősi Cuvéé Trail Program kezdete: november 18.
Program vége: november 18.
Település: Balatonszőlős
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Vonyarcvashegyi Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztivál

Vonyarcvashegyi Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztivál Program kezdete: június 29.
Program vége: július 01.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind, gasztro/boros/sörös

Spuri Balaton Szupermaraton Maraton+

Spuri Balaton Szupermaraton Maraton+ Program kezdete: március 22.
Program vége: március 25.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, mind

Halloween-i "tökös" programok a Balatonnál

Halloween-i "tökös" programok a Balatonnál Program kezdete: október 07.
Program vége: november 04.
Program: egyéb, mind, gasztro/boros/sörös, kulturális, sport/verseny, zenei
Ünnepek & Alkalmak: Halloween
Hónap: október, november

Cilinder és lokni

Cilinder és lokni Program kezdete: június 13.
Program vége: december 31.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: művészeti, egyéb, mind

Harley-Davidson Open Road Fest

Harley-Davidson Open Road Fest Program kezdete: június 06.
Program vége: június 10.
Település: Alsóörs
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, egyéb, mind

40 halász emléknap

40 halász emléknap Program kezdete: augusztus 04.
Program vége: augusztus 05.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: túra/séta, mind

Tihany újabb beruházások előtt

2017.05.03.

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb fejlesztéséhez kaphat mintegy félmilliárd forintos támogatást Tihany. A Balatoni program részeként újulhat meg a település meghatározó épülete, az egykori apátsági magtár illetve a templomhoz felvezető lépcső. A fejlesztéshez kapcsolódva az önkormányzat a régi pékség, jelenleg igen rossz állapotban lévő épületének átalakításával saját beruházásból megépíti a Civilek házát.

A 365 milliárd forintos balatoni fejlesztési program tartalmaz egy 3,5 milliárdos elkülönített keretet a világörökség várományosai számára.

Az elsősorban a műemléki épületek rekonstrukciójára szánt keretből azokat a településeket támogatják, ahol átgondolt, a programhoz illeszkedő fejlesztési célt határoztak meg.

Így nyerhet Tihany jelentős, 460 millió forintos vissza nem térítendő támogatást,

ráadásul az összeg a munkálatok teljes költségét fedezné. Készen vannak a látványtervek, a beruházást lebonyolító Nemzeti Turisztikai Ügynökséggel megtörtént az egyeztetés, így sikeres pályázati elbírálás esetén várhatóan a jövő év végén elkezdődhet a nagyszabású fejlesztés. A program keretében felújítanák az Apátsághoz vezető, rendkívül nagy forgalmú lépcsőt, az önkormányzat tulajdonában lévő murvás területek díszburkolatot kapnának. A jelenleg művelődési házként funkcionáló, egykori apátsági magtár 19. századi műemléki épülete pedig visszakapná eredeti formáját, rehabilitálnák az értékes ingatlant. A tervek szerint az akadálymentesített épület földszintjén turisztikai fogadóteret alakítanak ki, ide költözik majd a Tourinform iroda és itt kap helyet az új kávézó, amely a Mádl Ferenc tér felé is nyitott lesz. Az emeleten nagyobb kulturális rendezvények, különböző események befogadására is alkalmas előadó termet létesítenének, a tetőtérben pedig kiállító tér lesz. A beruházás alapfeltétele, hogy kulturált körülmények közé költöztessék a házban jelenleg működő intézményeket. Erre szolgál a Civilek háza. Elbontanák a jelenlegi vizes blokkot, az egykori magtár tekintélyes épülete pedig körbejárható lesz.

– Eredetileg egy széles fahíddal szerettük volna ezt megvalósítani, de végül a hatósági egyeztetések során ez nem kapott engedélyt. De így is nyitottabb lesz a terület, körbe lehet majd járni az épületet. Igazán impozáns műemléki épületről van szó, amely pazar kilátást is biztosít a tájra, ezért lenne fontos, hogy az amúgy is jelentős forgalmat bonyolító Mádl Ferenc téren újabb szolgáltatásokat tudjunk nyújtani a turistáknak. Itt méltón tudnánk kínálni a települést. A beruházás második ütemében a már felújított épület fedett terasza alatt egy látványpince kialakítását tervezzük

– fogalmazott Tósoki Imre polgármester. A borkóstolásra és a balatoni minőségi borok bemutatására is alkalmat adó épület, illetve az új kávézó az elképzelések szerint egész évben nyitva lesz, hiszen elemi érdeke Tihanynak, hogy a nyári szezonon kívül is érkezzenek a településre turisták.

– A látványpincét uniós forrásokból építenénk meg. A régi hagyományokra visszatekintő borgasztronómiát élesztenénk vele újjá, arról nem beszélve, hogy a kávézóval együtt reményeink szerint bevételt is termelne, ami fontos segítség lenne az önkormányzati tulajdonú épület hosszú távú működtetéséhez

– magyarázta a polgármester, aki hangsúlyozta: a régóta várt sportcsarnok megépítésével, a Civilek háza kialakításával illetve

a Balaton programon belüli fejlesztésekkel ismét figyelemreméltó lendületet kapna a település.

Civilek háza

A Belső-tó közelében, a Levendula Látogatóközpont mellett álló régi pékség épületébe költözik majd a könyvtár, a művelődési ház igazgatósága, a TDM iroda illetve a Tihany tévé stúdiója. A jelenleg kihasználatlanul álló, rossz állapotú épületet a tervek szerint összesen 220 millió forintból újítanák fel illetve tennék alkalmassá arra, hogy egyfajta civil házként működjön. Az épület földszintjén egy százmilliós magánberuházás révén levendula lepárló és bemutatótermet hoznak létre, ezen a szinten kap helyet a körzeti megbízott irodája is. A tetőtérbe költöznek a már említett, az egykori magtár épületéből kiköltöző intézmények. A beruházás idén ősszel kezdődik, az ehhez szükséges 120 millió forintot az önkormányzat a jövő évi költségvetés terhére biztosítja.

– Nemcsak azért fontos a Civilek házának kialakítása, mert enélkül nem indulhat el az egykori magtár átalakítása. Régi vágyunk, hogy rendezett, a működési feltételeket biztosító körülmények közé kerüljenek az említett kulturális intézmények. Ráadásul felújítunk egy rossz állapotú épületet a település egyik leglátogatottabb részén. A Bujtor István Szabadtéri Színházzal és a Látogatóközponttal együtt a Civilek háza úgy gondolom hangulatos kulisszát ad majd az egyre népszerűbb településrésznek.

forrás: hirbalaton.hu / Tihanyi Visszhang

vissza

Hozzászólások