NONSTOPBALATON.HU

A BALATON ESZENCIÁJA

Éjjel-Nappal Balaton

Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazin friss hírekkel látja el és érdekes cikkekkel szórakoztatja a Balaton iránt érdeklődőket. Elősegíti a választást azok számára, akik szállást,  étkezési lehetőséget keresnek, átélnék a helyi gasztro-élményeket, vagy kikapcsolódnának egy zenei, kulturális programon, esetleg részt vennének egy sporteseményen, vagy egy wellness pihenésen.

Kövess minket!

Facebook

Megosztás

Milyen az időjárás Balatonon?

Októberi programok

Legnépszerűbb cikkek

Partnereink

Programajánló

Spuri FélBalaton Szupermaraton

Spuri FélBalaton Szupermaraton Program kezdete: március 24.
Program vége: március 25.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Spuri Balaton Szupermaraton Maraton+

Spuri Balaton Szupermaraton Maraton+ Program kezdete: március 22.
Program vége: március 25.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, mind

Márton-napi programok a Balatonnál

Márton-napi programok a Balatonnál Program kezdete: november 04.
Program vége: november 18.
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, zenei, egyéb, mind
Ünnepek & Alkalmak: Márton-nap
Hónap: november

Keszthelyi Nyári Játékok

Keszthelyi Nyári Játékok Program kezdete: július 27.
Program vége: augusztus 04.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: kulturális, művészeti, mind

Tihanyi Gardália - Garda fesztivál

Tihanyi Gardália - Garda fesztivál Program kezdete: november 03.
Program vége: november 05.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Tök jó nap Rádpusztán!

Tök jó nap Rádpusztán! Program kezdete: október 28.
Program vége: október 29.
Település: Balatonlelle
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, egyéb, mind

Szőlősi Cuvéé Trail

Szőlősi Cuvéé Trail Program kezdete: november 18.
Program vége: november 18.
Település: Balatonszőlős
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa Program kezdete: augusztus 22.
Program vége: augusztus 25.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Szent Mihály-dombi Zenei Esték

Szent Mihály-dombi Zenei Esték Program kezdete: június 18.
Program vége: december 17.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, zenei

Vörös Balaton

Vörös Balaton Program kezdete: december 02.
Program vége: december 02.
Település: Csopak
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Szentantalfa megragad és nem ereszt!

2016.06.10.

Kerülőutak sorozatunk Balaton parti körútjának egyik állomásaként a Nivegy-völgyben, Szentantalfán jártunk a Dobosi Pincészetnél. Bor és sajt mellett generációkról, tanulásról és a harmónia fontosságáról beszélgettünk.

Zánka és Nagyvázsony között, a Balaton-felvidéken mesés vidék bújik meg a dombok, lankák között. Az ókori idők óta lakott Nivegy-völgy falvainak egyik legnagyobb büszkesége, hogy máig élő, virágzó közösségek, ahol dolgos, munkabíró emberek élnek, akik szeretik a völgyet, ahová születtek. A Nivegy völgy legnagyobb falva Szentantalfa, ahol a Dobosi Pincészetnél jártunk Balaton parti utunk során.

„Az 500 lelkes Szentantalfa lakói közül nagyjából kétszázan Dobosiak vagyunk” - kezdi a Dobosi Pincészetbe érkezésünkkor Dobosi Győző. Az édesapa, Dobosi Dániel két fiával, Bálinttal és Győzővel dolgozik a családi borászatban, Győző az értékesítési, szervezési munkákat felügyeli, a családfő és Bálint pedig a szőlőben zajló munkákért és a borkészítésért felel. Ilonka néni, a fiúk édesanyja házi készítésű sajttal kínál bennünket.

Meleg, napos délelőttön érkezünk a pincészethez, az árnyékos teraszon ülünk le, ahol a szőlőindák a szikrázó napsütésben kezdenek felkúszni a veranda oldalán. Kéknyelű, ami egy magoncból megerősödve indult meg a fal tövében.

A Dobosi Pincészet terasza

A Nivegy-völgy Szentjakabfa és Óbudavár felől indulva dél felé Szentantalfánál kiszélesedik a Balaton felé haladva, majd Tagyonnál összeszűkül, és végül Zánkánál találkozik a Balatonnal. Varázslatos, egészen fiatalos falvak ezek, gondos helyi gazdák művelik a szőlőt több évszázadra visszatekintő hagyományokkal. Ebben a völgyben található Balatonfelvidék-Csopak legnagyobb egybefüggő szőlőterülete és erre a helyiek nagyon büszkék.

Harmóniában a természettel

A Dobosi pincészet 24 hektáron gazdálkodik, ebből másfél hektár Balatonfüred térségében található, a többi területük pedig itt, a Nivegy völgyben. 2004 óta bio borokat készítenek, mindez azonban elsősorban a természet és a szőlő tiszteletéről szól, és csak ezután a tanúsítványokról. Amikor évekkel ezelőtt úgy döntöttek, hogy a bio művelést választják, elsősorban annak az összhangnak és egységnek a kifejezése volt a cél, ami az egész völgyből árad. A természet jelzéseire odafigyelve elkerülhető az aránytalanul sok vegyszer használata, ha mindez nem a betegségek kezeléséről, hanem azok megelőzéséről szól. A vulkanikus talaj és a völgy száraz-köves területei lehetővé teszik, hogy természetes módon álljunk a szőlőhöz, szelíden nevelve, terelve azt, vallja Dobosi Győző.

Olaszrizling, kéknyelű, juhfark

Éves szinten 70-100 ezer palack bor készül, legnagyobb arányban olaszrizling, emellett meghatározó a juhfark, a kéknyelű és a szürkebarát. De széles a paletta, nemzetközi szőlőfajtákkal is dolgoznak, mint a chardonnay vagy a sauvignon blanc. A filoxéra előtti időkben ez a vidék elsősorban vörösbortermő terület volt, a filoxéra utáni újratelepítésekkor vette át a kékszőlő helyét a ma is meghatározó fehérszőlő. A család 1996-ban telepítette az első kékszőlő ültetvényét, azóta a kékszőlő ismét jelen van a területeiken.

Fontos a juhfark (Fotó: Dobosi Pincészet és Vendégház Facebook)

„Az, hogy sokféle szőlőfajtával foglalkozunk és bio művelésben dolgozunk a szőlővel, szükségessé teszi a folyamatos tanulást és igényli a nyitottságot a gazdától. Mi hiszünk ebben a tanulásban, ennek jegyében készülnek a boraink.” - folytatja Győző. Elsősorban friss, de savakban visszafogott borokat készítünk, a boraink nagy része reduktív eljárással készül. A 2013-es díjnyertes kéknyelű tétel is tartályban erjedt és fél évig tartályban érlelődött, majd újabb egy évet palackban töltött, mielőtt piacra került, de nem volt hordóban. 

A nyugalom völgye 

A pincészet célja, hogy egy érzést, hangulatot közvetítsen a borokkal, mindenféle erőlködés, megerőltetettség nélkül. A boraik fiatalon is fogyasztható tételek, amelyek jól illeszkednek a hétköznapokhoz, vagy akár egy hétvégi kiránduláshoz is.

A családi borászat számára fontos volt, hogy a fogyasztóik, vendégeik igazi élménnyel távozzanak tőlük, ezért a borkészítés mellett vendéglátással, szállással is várják az ide látogatókat. A borászat mellett  vendégház működik 6 szobával, bőséges reggelivel, szaunával, a völgyre néző piros muskátlis ablakokkal. 

Dobosi Győző és a BalatonBor (Fotó: Dobosi Pincészet és Vendégház Facebook)

A szőlőbirtok mellett, a Tagyon hegyen apartman várja a vendégeket, a dűlőkbe minden héten KóBor túrát szerveznek a falu borászatai és vendéglátósai. Jól működik a faluban és a völgyben az összefogás, a szomszédban készül a házi sajt, ha egyik háznál nincs elég szállás, jó szívvel ajánlanak másik helyet a faluból. Ahogyan a Dobosi család is mondja, a vendégeik ezt a nyugalmat, ezt a békés, meghitt élményt keresik náluk, a borhoz kötődő élmény mindig kiegészül a pihenés, a feltöltődés, a nyugalom érzetével. 

A fiúk, Bálint és Győző tagjai a Rizling Generáció kezdeményezésnek, valamint a Balatoni Körnek is, amely a Balaton parti borászatok és a vendéglátás képviselőit fogja össze. A Dobosi pincészet is készített Balatonbort, és a kezdeményezés későbbi fázisaiban Hegyborral és majd Dűlőborral is készülnek. A birtokon 100 százalékos szőlőlé és szőlőmag olaj is készül valamint a bor gyógyhatását bizonyítandó, gyógyboraik is vannak. Májbor szürkebarátból és Szívbor cabernet és merlot házasításából, ez utóbbi a borokban lévő átlagos polifenol tartalom ötszörösével.

Kedvenc boraink a pincészettől:

Bio Olaszrizling 2015: Karakteres citrusos jelleg, könnyű, friss bor lágy savakkal. A szőlőt Márton nap környékén szüretelték, könnyed, fiatalos, lágy savszerkezetű bor készült belőle.

Bio Juhfark 2015: Teltebb, aranysárga, olajos szín, ásványos jelleg az ízében. Jól érlelhető, ugyanakkor már most is fogyasztható, kerek savakkal.

Bio Kéknyelű 2014: Aranysárga, telt szín. Virágos, mézes illatok. Tartályban erjedt és érlelődött, kellemes, lágy savakkal. 

A kellemes, napsütéses délután, a szívélyes vendéglátás és az ember és a természet harmóniája nehezen engedi útjára a látogatót, és már a kifelé vezető lépcsősoron megfogadjuk, hogy hamarosan visszalátogatunk a Dobosi családhoz.


vissza

Hozzászólások