Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Gyenesi Íz-lelő

Gyenesi Íz-lelő Program kezdete: szeptember 22.
Program vége: szeptember 22.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Balatongyöröki Borfesztivál

Balatongyöröki Borfesztivál Program kezdete: július 19.
Program vége: július 22.
Település: Balatongyörök
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, gasztro/boros/sörös

Borpart és Fröccs Feszt

Borpart és Fröccs Feszt Program kezdete: augusztus 31.
Program vége: szeptember 02.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Farsangi Regatta

Farsangi Regatta Program kezdete: február 10.
Program vége: február 10.
Település: Balatonlelle
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Plázs Siófok

Plázs Siófok Program kezdete: június 17.
Program vége: augusztus 26.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Kult. & Szórakozás: mind, szabadtéri színp., éjszakai pub/bár, disco/buli(hajó)

Szakvezetés a Pele-körút tanösvényen

Szakvezetés a Pele-körút tanösvényen Település: Csopak
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Spec. feltételek: mind, gyerekbarát

Füredi szüret

Füredi szüret Program kezdete: október 19.
Program vége: október 21.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Rózsakő Fesztivál

Rózsakő Fesztivál Program kezdete: augusztus 17.
Program vége: augusztus 20.
Település: Badacsonytomaj
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, gasztro/boros/sörös, kulturális, zenei, egyéb

Várkapunyitó

Várkapunyitó Program kezdete: március 31.
Program vége: április 01.
Település: Szigliget
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, egyéb, mind

Bor és Kenyér Ünnepe

Bor és Kenyér Ünnepe Program kezdete: augusztus 16.
Program vége: augusztus 20.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, zenei, egyéb, mind

Stílus és kifinomultság - Díjazták az oldtimereket

2016.05.15.

A zsúfolásig telt Tagore sétányon rendezett díjkiosztón egy 1938-ban gyártott Talbot nyerte a fődíjat. Mindössze hét darab van belőle a világon. Megtelt a Tagore sétány az oldtimer kiállítás és szépségverseny díjkiosztóján. Sokan voltak kíváncsiak a ritka, muzeális értékű autókra, amelyek mindegyike begördült ezúttal a Széchenyi szobor előtti térre.

A III. Concours d’Elegance fődíját az 1938-ban gyártott Talbot T23 nyerte. Tulajdonosa Andres Hrehovcik elmondta, mindössze hét darab van a világon ebből a francia autóból, amely tökéletes műszaki állapotban van, igaz nagyobb sebességnél 50 liter benzint fogyaszt 100 kilométeren.
- Ez a második verseny amin részt vettem. Meglepett a díj, szerintem gyönyörű az autó, de, hogy ezt mások is így gondolják, nagy öröm számomra - mondta kérdésünkre a boldog tulajdonos.

Balatonfüred különdíját az 1931-es Bucciali -Cord L29 kapta. A korzikai testvérpárról elnevezett autó érdekessége, hogy fotók alapján építették meg az autót egy eredeti Bucciali alapjaira. A Szlovákiából érkező Karol Pavlu, februárban, egy árverésen vette meg a különleges autót.

A legtöbb díjat az 1928-ban gyártott Rolls-Royce kapta. A tavalyi győztes, osztrák Alexander Schaufler birtokában lévő oldtimer lett a legszebb nyitott Vintage, a BMW, a FIVA különdíját is megkapta, és ez lett a hölgyek közönség díjasa is. Az ipari formatervezés műremekének számító autó egyébként 2006-ban a Villa d’Este versenyen a legszebb Rolls-Royce díját nyerte meg.

Ezúttal is egy öttagú zsűri szavazatai alapján osztották ki a díjakat, de a közönség is voksolhat a számára legszebb veterán autóra. Az autók bírálatánál elsősorban a szépség, az esztétikai megjelenés volt a legfontosabb, nem véletlen, hogy a zsűriben a műszaki szakértők mellett művészettörténész és képzőművész is szerepelt.
Három kategóriában versenyeztek az ipari műremekek: a vintage kategóriában a II. világháború előtt készült járművek, classic kategóriában az 1945-1985 között gyártott autók, míg youngtimerként az 1985-1995 között forgalomba került négykerekűek mérték össze szépségüket.
Összesen mintegy harminc díjat adtak át.

Ritkán hallható, már rég eltűnt márkanevek, nagy klasszikusok, exkluzív sportautók, ritkaságok, és a szocialista autóipar remekei Füreden- egy közös van bennük: mindegyikük nagy műgonddal, az apró részletekre is kiterjedő formatervezéssel készült.
A III. Concours d’Elegance kiállítás és szépségverseny alkalmából 56 eredeti, üzemképes, klasszikus autó volt látható a Tagore sétányon, ahol az esős idő ellenére ezrek voltak kíváncsiak az oldtimerekre.

Volt itt egyedi karosszériával készült 1929-es Bugatti T44, 105 éves Opel, a tojástartónak elkeresztelt hűtőrácsáról ismert Cadillac Convertible, a hidropneumatikus rugózása révén híressé vált, futurisztikus külsejű Citroën, amely egyszerűen csak az Istennő nevet kapta, az 1928-as német gyártású Dixi, amelyet később már Wartburg néven forgalmaztak. Látható volt egy Mercedes Nürburg a maga hatalmas, 5,4 méteres hosszával, és Festetics Ernő gróf egykori versenyautója, egy nyolcvanéves Maserati. És itt voltak a klasszikusok is, Mercedesek, BMW-k, Ford-ok, Jaguárok, és néhány Rolls-Royce is.

Az oldtimer autók szépségversenyén ezúttal a százéves jubileumát ünneplő BMW kapott kiemelt figyelmet. Hazai és külföldi gyűjtők jóvoltából több ritka BMW volt látható, köztük egy 3200 CS Bertone, amelyből mindössze ötven maradt már csak fenn.

Kuriózumként Zoób Kati divattervező is bemutatta új, kifejezetten a veterán autók inspirálta kollekcióját.

A Concours d’Elegance története egészen a 17. századi francia arisztokraták világához vezethető vissza, akik a nyári hétvégéken felvonultatták lovas kocsijukat Párizs parkjaiban. A ’20-as, ’30-as évek Magyarországán is közkedvelt eseményeknek számítottak az efféle mustrák, amelyeket először a Margitszigeten, majd a lóversenypályán rendeztek meg. Itt a „legelegánsabb pesti nők és autók” gyűltek össze, a hölgyek a rendezvényre külön ruhakölteményekkel készültek, az urak nemegyszer egyedi, különleges karosszériát rendeltek autójuknak. Időközben a technika ugyan fejlődött, a szándék marad, ezt a hagyományt folytatja a Balatonfüred Concours d’Elegance.

forrás: www.balatonfured.hu

vissza

Hozzászólások