NONSTOPBALATON.HU

A BALATON ESZENCIÁJA

Éjjel-Nappal Balaton

Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazin friss hírekkel látja el és érdekes cikkekkel szórakoztatja a Balaton iránt érdeklődőket. Elősegíti a választást azok számára, akik szállást,  étkezési lehetőséget keresnek, átélnék a helyi gasztro-élményeket, vagy kikapcsolódnának egy zenei, kulturális programon, esetleg részt vennének egy sporteseményen, vagy egy wellness pihenésen.

Kövess minket!

Facebook

Megosztás

Milyen az időjárás Balatonon?

Októberi programok

Legnépszerűbb cikkek

Partnereink

Programajánló

Spuri FélBalaton Szupermaraton

Spuri FélBalaton Szupermaraton Program kezdete: március 24.
Program vége: március 25.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

KóBor Túra

KóBor Túra Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Hónap: április, május, június, július, augusztus, szeptember, október, november, január, december, február, március

Kálmán Imre Emléknapok

Kálmán Imre Emléknapok Program kezdete: október 24.
Program vége: október 29.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: kulturális, művészeti, zenei, mind

Szakvezetés a Kis-Balatonnál

Szakvezetés a Kis-Balatonnál Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Egyéb feltételek: mind, gyerekbarát, kutyabarát

Zorall Sörolimpia

Zorall Sörolimpia Program kezdete: augusztus 22.
Program vége: augusztus 25.
Település: Alsóörs
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, egyéb, mind

Művészetek Völgye

Művészetek Völgye Program kezdete: július 20.
Program vége: július 29.
Település: Kapolcs
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind

Plázs Siófok

Plázs Siófok Program kezdete: június 17.
Program vége: augusztus 26.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Kult. & Szórakozás: mind, szabadtéri színp., éjszakai pub/bár, disco/buli(hajó)

Köd Kupa Vitorlásverseny

Köd Kupa Vitorlásverseny Program kezdete: október 28.
Program vége: október 28.
Település: Balatonalmádi
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál Program kezdete: augusztus 16.
Program vége: augusztus 19.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Kultkikötő

Kultkikötő Program kezdete: január 01.
Program vége: december 31.
Kult. & Szórakozás: mind, szabadtéri színp.
Program: kulturális, művészeti, zenei, mind
Megye: Somogy
Hónap: szeptember, október, november, január, december, február, március, április, május, június, július, augusztus

Nagyon drága lett a Balaton: budai árakat kérnek a nyaralókért

2016.06.22.

A közvetlen Balaton parti településeken, éves szinten 1300 - 1500 lakáspiaci tranzakciót regisztráltak az elmúlt években, 2016-ra viszont akár 2500 tranzakció is megvalósulhat. Ehhez hasonló mennyiségű adásvétel utoljára 2008-ban volt a Balatonnal. A fajlagos árakban mérsékeltebb, összességét tekintve 5-15%-os áremelkedést regisztráltak.

Az árakat nagymértékben meghatározza, hogy az ingatlan melyik településen, azon belül a vízparthoz képest hol helyezkedik el: a vízparti ingatlanok iránt nagy a kereslet és ez az árakat is felhajtotta: akár 30-40 százalékos különbség is van a vízpartra néző és a mögöttes utcákban található üdülők ára között - derül ki az Otthon Centrum legfrissebb elemzéséből. 

kép forrása: portfolio.hu

Drága a Balaton

A Balatonon jelenleg a legdrágább települések Balatonfüred és Balatonlelle, valamint Hévíz, a tágabb balatoni térség speciális adottságú üdülőhelye, ahol négyzetméterárak megközelítik, esetenként meghaladják a 400 ezer Ft/nm-t. A lista végén kisebb, a fővárosból - különösen tömegközlekedéssel - nehezebben megközelíthető települések vannak, mint Badacsonytördemic, Vonyarcvashegy és Balatonfenyves, ahol az átlagár 100-200 ezer Ft/nm körül alakult az idei év első öt hónapja során az Otthon Centrum tapasztalatai szerint.

Soóki-Tóth Gabor, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint, az áremelkedés tekintetében szintén kettőség jellemzi a Balaton parti településeket. A tavalyi év első öt hónap eladásainak adataihoz hasonlítva akár 30-40%-kal is emelkedtek a nyaralók árai a nagyobb Balatoni településeken, így például Siófokon, Balatonfüreden vagy az imént említett Hévízen. Ezzel szemben alig változtak a nyaralók árai a Balaton nyugati medencéjében, a kisebb településeken, mint Vonyarcvashegyen, Révfülöpön, Balatonfenyvesen. Mindez nem meglepő annak fényében, hogy a Balaton északi partján, a fővárostól távolabb elhelyezkedő települések autóval vagy akár vonattal történő megközelítési ideje duplája Siófok elérési idejének.

Ami, az áralku mértékét illeti, az eredetileg meghirdetett kínálati árhoz képest 10-15 százalékkal olcsóbban kelnek el az ingatlanok, azonban nagyon nagy a szórás az ingatlan elhelyezkedése, kora és állapota alapján. Mindez a tavalyi évben és idén egyaránt jellemző volt a nyaralópiacra. Néhány esetben licitre is akadt példa, ami bizonyítja, hogy a nagyon jó adottsággal rendelkező ingatlanokért verseny van. A legdrágább településeken gyakorlatilag alku nélkül keltek el a jó adottságú ingatlanok, így például Siófokon vagy Szigligeten is.

Az ingatlanpiaci tendenciák értelmezéséhez adalék a Balatonra látogatók számának alakulásáról. A statisztikai adatokból az látszik, hogy "magyar tengerhez" látogatók száma évről-évre kis mértékben növekszik és tavaly már meghaladta a 1,3 millió főt. Mindez a vendégéjszakák számának növekedésében is megmutatkozik, hiszen tavaly a balatoni régióban töltött vendégéjszakák száma összesítve már megközelítette a 4,5 millió éjszakát.

Mindez bizakodásra ad okot azon üdülő tulajdonosok számára, akik ingatanuk eladását vagy kiadását tervezik az idén nyáron. A KSH-tól ugyan nem áll rendelkezésre kizárólag az üdülők tranzakciójára vonatkozó adat, ám az ingatlanpiaci tranzakciókról rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az elmúlt két évben a Balaton parton is növekedésnek indult az piac. Bár a tavalyi évről jelenleg csak előzetes adatok állnak rendelkezésre, de már ezek kedvezően alakultak, az ingatlanforgalom a legtöbb településen meghaladta a tavaly előtti szintet. A korábbi évek adataira alapozva akár 15-20%-os tranzakciószám növekedés is reális lehet az idén.

A küldöldi vevők nem tolongnak

Balatonlellén elsősorban hazai vevőkkel találkoztak az Otthon Centrum tanácsadói, köztük több külföldön dolgozó is előfordult, aki itt fektette be a megtakarított pénzét. A legtöbben kis (26-40 nm) alapterületű társasházi lakást vagy üdülő-apartmant, illetve 40-60 nm méretű, kis kertes nyaralót keresnek 10-15 millió Ft-ig. Továbbra is gyenge a parttól távoli, és a háttér-települések iránti kereslet.

A magasabb eladási árra számítva érezhető az eladó oldalon is némi élénkülés, de ez csak a vízparti lakások, apartmanok esetében realizálódik. Ezeknél sokszor épületen belüli tulajdonosok egymás között adják-veszik az ingatlanokat. Az ilyen ingatlanokat, ha egyáltalán közvetítőhöz kerülnek, 1-2 héten belül eladják. Szabó Tamás Ottó, az Otthon Centrum helyi partnere elmondta, hogy az eladások zöme a 7-11 millió Ft ártartományban történt idén, ami a korábbiakhoz képest 15-20% áremelkedést is jelent. A parti ingatlanok keresleti piacával szemben a mögöttes területeken még mindig erős a túlkínálat. Az árak stagnálnak, illetve csak nyomott áron lehet értékesíteni. Nehéz az összehasonlítás, mert az a típusú ingatlan, ami igazán keresett, csak a partközelben található.

A közeljövőben megjelenő új lakások száma azt mutatja, hogy megfordulhat a trend a túlkínálat felé, ami minden bizonnyal az árakat is befolyásolni fogja. Az áfa-csökkentés és a CSOK hatása Balatonlellén és a térségben kisebb mértékben jelentkezik, elsősorban a családi házak építésénél érezhető hatása: az olcsó telkek iránti megnőtt az érdeklődés. Jellemzően 2 -4 M Ft között kötnek szerződést. Az Otthon Centrum Balatonlellén már annyi telek eladást bonyolított idén, mint az elmúlt 2 évben összesen.

Balatonfüreden és térségében leginkább üdülőnek és befektetési célból vásárolnak, főleg apartmanokat, de sokan vesznek társasházi lakást, sőt kiemelkedően magas a panellakások vásárlása. Nagyon kicsi a kereslet a közepes értékű, óvárosi 30-50 millió Ft közötti ingatlanok iránt. Jellemzően nem nőtt az eladási szándék az elmúlt két évben, aki szerette volna eladni ingatlanát, az már értékesítette jó áron. A közvetlen vízparti apartmanok ára eléri a 1,2 millió Ft/nm árat, a nem vízparti ingatlanok ára 300-400 ezer Ft/nm. A háttértelepüléseken a jobb állapotú családi házakat Balatonfüredi árak harmadáért is kínálják - mondta Varró Gábor az Otthon Centrum balatonfüredi partnere.

Siófokon szintén főleg hazai vásárlókkal találkoznak az Otthon Centrum tanácsadói: családosok és nyugdíjasok vásárolnak. Elvétve azért akadnak külföldiek is, főleg német és svájci nyugdíjasok. Az eladók részéről nincs érezhető változás, nem kínálnak számottevő mértékben több ingatlant eladásra Siófokon és környékén. A vásárlók egyértelműen az új, vagy újszerű, közvetlen vízparti apartmanokat keresik, illetve a kis alapterületű, önálló kerttel rendelkező nyaralókat és az üres telkeket.

Németh Kornél az Otthon Centrum siófoki partnere szerint nagyon nagy az árkülönbség a közvetlen vízparti és a mögöttes utcákban található ingatlanok között, a háttértelepülésekről nem is beszélve. A közvetlen parti lakások, apartmanok fajlagos ára 500-600 ezer Ft/nm, a közvetlen vízparti telek ára 100 ezer Ft/nm, mögötte rögtön a felére esik a telekár. A lakásárakban is 30-40 százalék különbség van, a háttér településeken pedig a parti ingatlanok árának a töredékéért, 2-10 százalékáért lehet vásárolni hasonló méretű telkeket, házat. Óriási kínálatnövekedés várható vízparti lakások tekintetében, azonban az Otthon Centrumnál nem várják a kereslet hasonlóan dinamikus bővülését, ami az árak mérséklődését hozhatja. Az áfa-csökkentés nem jelent meg az árakban, viszont a CSOK megmozgatta az érdeklődést, van példa, hogy vízparti ingatlan vásárláshoz használták és megjelentek Siófok belső városrészeiben olyan projektek, amelyek kifejezetten a kedvezményezett réteget célozzák.

Van élet a Balatonon kívül is

A Velencei-tó esetében hasonlóságot figyelhetünk meg a Balaton parti településekkel, ám a különbség kevésbé markáns, hiszen a távolság és települések közötti méret különbség is jóval kisebb. Azonban jellemzően a nagyobb településeken az ingatlanárak magasabbak és a tavalyi év azonos időszakát tekintve az áremelkedés mértéke is nagyobb. A Velencei-tó központi településének tekintett Gárdonyban például közel 300 ezer Ft/nm ár mellett szintén 30-40% drágulás jellemző, amely Siófokkal vetekedik. A kisebb települések esetében ennél mérsékeltebb árak és áremelkedés jellemző, így például Velencén már csak 200-250 ezer Ft/nm árszint mellett 20%-os emelkedést mérhetünk a tavalyi év azonos időszakához képest a nyaralópiacon.

A Balaton jelentőségéhez képest kevésbé frekventált és földrajzi kiterjedésükben is kisebb léptékű, de igen népszerű üdülőterületek esetében (Tisza-tó, Duna-kanyar) jóval kevesebb tranzakciós adat áll rendelkezésre. Általánosan elmondható, hogy közel 200-300 ezer Ft/nm átlagos fajlagos árak mellett mérsékelt 10-20%-os áremelkedés jellemzi ezen területek üdülőingatlanait.

A tó környékén elsősorban a 7-10 M Ft-os nyaralókat keresik, leginkább idényjellegű használatra, de már ebben a kategóriában is van, aki állandó lakás céljából keres. Vannak keresők 20 M Ft-ig, itt is vegyes célra, de ebben az árkategóriában már többen vannak, akik az állandó lakhatást oldanák meg a vásárlással. Az ennél nagyobb értékű ingatlanokra szinte kizárólag azok részéről tapasztalt az Otthon Centrum érdeklődést, akik lakás céljára vásárolnának. A Velencei tónál is egyértelműen nagyobb az érdeklődés a vízparti, vagy vízpart közeli ingatlanok iránt, illetve azokra, ahol kilátás nyílik a tóra. Az árkülönbség mértéke a vízhez való elhelyezkedés szempontjából településen belül 10-30%. Sajnos nem mondhatjuk el, hogy a többség ebben a régióban a CSOK, illetve az ÁFA csökkentés hatására, vagy a támogatást igénybe véve vásárolt, számuk egyelőre nem jelentős - mondta Paraidi Mihály Barna, az Otthon Centrum székesfehérvári partnere.

forrás: portfolio.hu

vissza

Hozzászólások