NONSTOPBALATON.HU

A BALATON ESZENCIÁJA

Éjjel-Nappal Balaton

Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazin friss hírekkel látja el és érdekes cikkekkel szórakoztatja a Balaton iránt érdeklődőket. Elősegíti a választást azok számára, akik szállást,  étkezési lehetőséget keresnek, átélnék a helyi gasztro-élményeket, vagy kikapcsolódnának egy zenei, kulturális programon, esetleg részt vennének egy sporteseményen, vagy egy wellness pihenésen.

Kövess minket!

Facebook

Megosztás

Milyen az időjárás Balatonon?

Októberi programok

Legnépszerűbb cikkek

Partnereink

Programajánló

Spuri Öböl Félmaraton

Spuri Öböl Félmaraton Program kezdete: március 23.
Program vége: március 23.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: sport/verseny, mind

Szent Mihály-dombi Zenei Esték

Szent Mihály-dombi Zenei Esték Program kezdete: június 18.
Program vége: december 17.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, zenei

Szakvezetés a Kis-Balatonnál

Szakvezetés a Kis-Balatonnál Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Egyéb feltételek: mind, gyerekbarát, kutyabarát

Kékszalag - Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye

Kékszalag - Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye Program kezdete: július 26.
Program vége: július 28.
Település: Balatonfüred
Megye: Veszprém
Régió: Balatonfüred környéke
Program: sport/verseny, mind

Zorall Sörolimpia

Zorall Sörolimpia Program kezdete: augusztus 22.
Program vége: augusztus 25.
Település: Alsóörs
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, egyéb, mind

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa Program kezdete: augusztus 22.
Program vége: augusztus 25.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Tihanyi Gardália - Garda fesztivál

Tihanyi Gardália - Garda fesztivál Program kezdete: november 03.
Program vége: november 05.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Kálmán Imre Emléknapok

Kálmán Imre Emléknapok Program kezdete: október 24.
Program vége: október 29.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: kulturális, művészeti, zenei, mind

Vonyarci Boros Forgatag

Vonyarci Boros Forgatag Program kezdete: július 25.
Program vége: július 29.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Ponty így jó! – Vonyarcvashegyi Pontyfesztivál

Ponty így jó! – Vonyarcvashegyi Pontyfesztivál Program kezdete: augusztus 23.
Program vége: augusztus 25.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, gasztro/boros/sörös, egyéb

Menő a Balaton - Romantika és holdfény

2016.07.18.

A balatoni nyár még csak most kezdődött, de már látható, hogy a nosztalgiázók helyett egy egészen új generáció fedezi fel a tavat. Az első négy hónapban már 17,2 százalékkal többen érkeztek a Balatonhoz, mint az előző évben, miközben az országos növekedés 7,2 százalék.

Mindez jelzi, hogy valami nagyon megmozdult. Tavaly ugyanis egyértelműen elmaradtak a külföldi vendégek, különösen az év első felében, amikor a KSH a vendégéjszakák csaknem 10 százalékos visszaesését mérte.

Aki a Balatonhoz megy – és ha az M7-es hétvégi forgalmát nézzük, akkor érezhetően tömegekről van szó – éppúgy keresi a nyári plázs hangulatot, mint a családi vakáció lehetőségét, vagy a kulturális különlegességeket. Szerencsére mára minden megtalálható és kialakulni látszik a déli és az északi part külön egyénisége is. A népvándorlás is eszerint osztódik: a déli oldalt inkább a fiatalabb korosztály és a kisgyerekes családok, míg az északit csendesebb kikapcsolódások kedvelői lepik el.

A Balatonnál is menő a wellness

A nyaraláshoz persze szállásra van szükség. A balatoni kínálatban szinte minden árfekvést és szolgáltatási színvonalat meg lehet találni éppúgy, mint bármely európai ország tengerpartján. Bérelhetünk családi házas apartmant – mint bárhol a horvát tengerparton – házinénivel vagy anélkül. Itt az árak a mérettől függően heti 40 ezer forinttól indulnak felfelé.

Az élmény garantált, ahogyan az önellátás is. Persze, jobb előre foglalni és tisztázni a feltételeket, de ebben a műfajban az internetes foglalás még gyerekcipőben jár. Jellemzően ismerősök szájhagyomány útján adják-veszik a címeket, de azért lehet találni szállást beeső vendégként is. Gyerekekkel azonban ezt nem kell megkockáztatni.

A szállodai kínálat is hatalmas és egyre bővülő. Jellemző, hogy a 4 csillag a Balaton mellett valóban igazi minőséget jelent. Így pedig a hotelek felveszik a versenyt bármelyik hasonló külföldi szálláshellyel. A balatoni 4 csillagos wellness szállodák igazi luxust kínálnak, minőségben bárhol megállják a helyüket. Szép számmal találunk balatoni panorámával rendelkező szállodákat is, ahol a szobánk ablakából, erkélyéről csodálhatjuk a Balaton felülmúlhatatlan látványát. A szálloda saját strandja és étterme a Balaton közelségében már csak hab a tortán. Ráadásul egy-egy rosszabb napon is bőséggel van mit csinálni és nem lesz híja a kikapcsolódásnak.

A legjobbak – és a legkedveltebbek – között ott találjuk a siófoki Hotel Residence-t, vagy a Hotel Azurt. Az északi parton érdemes kipróbálni a legújabbakat a Hotel Bonvino-t Badacsonyban, vagy a Hotel Zenitet Vonyarcvashegyen. A saját stranddal rendelkező szállodák igazán exkluzív kikapcsolódást kínálnak.

A szálláshelyek szolgáltatásai természetesen megfelelnek a nemzetközi sztenderdeknek, ami immár végre megvalósulni látszik nálunk is. A szobák klimatizáltak, adott esetben a tóra néző panorámával. Gyerekeknek animáció, gyerekmedence és gyerekjátszó szoba áll rendelkezésre. Az ételek választékosak és finomak, büféreggeli és svédasztalos vacsora. Van kültéri medence is, wellness részleg, gyerekmedencével, szaunákkal wellness kezelésekkel.

Fehér homok és felfújható kalandok

Ahogyan a tengerparti nyaralásnál, úgy a Balatonnál is van, aki a homokos plázsok hangulatát, más a kissé vadregényesebb partszakaszokat keresi. Mivel a tóban az idén van víz bőven, gyerekes családi nyaraláshoz még mindig inkább a déli part a jó, bár most ott sem kell száz métert gyalogolni egy kis úszásért. Különleges attrakció a nemrég megnyitott siófoki Plázs, mely három és fél hónap alatt épült meg, és 2000 négyzetméteren terül el a finomra átszűrt homok.

A vízen mintegy 520 négyzetméteres óriásstég várja a pihenőket. Itt már igazi a tengerparti feeling. Van egy hatméteres, "Baywatch-torony", kis színpaddal két és fél méteres magasságban, ahol akár fitneszedzéseket tarthatnak és egész nyáron élőkoncertekkel várja a bulizókat a 100 négyzetméteres színpad.

Csopakon gondoltak a különleges attrakciókra. Az idén nyíló kalandparkban csúszdák, katapult, akadálypályák és a világ első felfújható kötélhintája várják a bevállalós felnőtteket és az örökmozgó gyerekeket. A fázósaknak még neoprén ruhát is biztosítanak. A pályát úgy alakították ki, hogy felnőttek és gyerekek is használhassák. A jórészt felfújható elemekből álló parkban egyszerre negyvenen tehetik próbára az ügyességüket. A mászófalon, vagy a katapulton, egyedül is próbálkozhatunk. Aki vízbe eset, könnyen visszakapaszkodhat a pályára a rámpák segítségével.

Mikor pihen egy szülő? Ha a csemeték nem unatkoznak és mégis biztonságban tudhatják őket. Az északi és déli parton is számos olyan strand van, ami ezt a lehetőséget kínálja a családnak. Az utóbbi években a fejlesztések is ebben az irányban indultak el. Különösen kedvelik a családok a Fonyódon található a Sándor-telepi strandot, Füreden a Kisfaludy strandot, vagy ilyen az Esterházy strand, ahol kiemelten figyelnek a mozgáskorlátozott vendégekre.

Parkosított pázsittal várják a gyerekeket, akiket élményfürdővel és kézműves foglalkozásokkal is szórakoztatnak. Kicsit távolabbra menve ne kerüljük el a szigligeti strandot. Balatonlellén a strand különleges attrakciója az élményfürdő: szauna-házzal, három medencével és egy óriás hullámcsúszdával. Mindez persze a teljesség igénye nélkül, hiszen mindenki megkeresheti a kedvencét.

A strandolás általában az idén sem drágult. Kissé drágább a siófoki Nagystrand, ahova egy ezresért mehetnek be a felnőttek. Máshol viszont jóval olcsóbban is megúszhatjuk, Fövenyesen és Balatonudvarin már 400-ért lehet csobbanni. Egy kétgyermekes család számára egy füredi strandolás napi 3500 forint, a legolcsóbb helyeken viszont 1300-ból ki lehet jönni. Sokan mégis inkább a szabadstrandokat keresik, de azokon bizony érhet minket meglepetés a szolgáltatások és a környezet színvonalában.

Romantika és holdfény

Természetesen a Balaton sem képzelhető el romantikus esték nélkül. Ahogyan a világ számtalan tengerpartján, itt is vannak igazi rejtett helyek a szerelmeseknek. Balatonvilágoson a hosszan elnyúló Magasparton lévő Panoráma kilátó gondozott parkjában található egy titokzatos építmény: egy kicsi, fehérre festett fahíd, amit a helyiek Szerelmesek hídjának vagy Sóhajok hídjának is hívnak.

A híd fölött átívelő kapun felirat hirdeti: az itt fogant szerelem múlhatatlan. A híd korlátján már megjelentek a szerelemlakatok. az idén harmadik alkalommal rendezik meg a Szent György hegyen a Gilvesy Pincészettel a Bohém Légyott Fesztivált, az Északi part egyik legszebb teraszán, jó borokkal, pompás panorámával és természetesen az elmaradhatatlan teliholddal.

Hasonlóan romantikus és szerelmet hozó hely a badacsonyi Rózsakő. A hagyomány szerint, ha egy fiú és egy lány leül az ottani kőre, háttal a Balatonnak, még abban az esztendőben jegyesek lesznek. A kő története még a XVIII. századba nyúlik vissza, nevét Kisfaludy Sándor feleségéről, Szegedy Rózáról kapta, a hiedelmek szerint ugyanis ők ketten szívesen pihentek meg együtt ezen a lecsúszott bazalttömbön, amely így az örök szerelem egyik jelképévé vált. E legenda köré szerveződött a Rózsakő fesztivált is, amelyet az idén augusztusban már ötödször rendeznek meg.

forrás: nepszava.hu

vissza

Hozzászólások