Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Balatonman Füred

Balatonman Füred Program kezdete: szeptember 14.
Program vége: szeptember 16.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Budafai Arborétum

Budafai Arborétum Település: Kiscsehi
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túraútvonal, arborétum, term.véd.terület, túra/séta

Spuri Balaton Szupermaraton Maraton+

Spuri Balaton Szupermaraton Maraton+ Program kezdete: március 22.
Program vége: március 25.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, mind

Keszthely Triathlon

Keszthely Triathlon Program kezdete: június 09.
Program vége: június 10.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: sport/verseny, mind

Gyenesdiási Bornapok - Bormustra

Gyenesdiási Bornapok - Bormustra Program kezdete: július 12.
Program vége: július 15.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Vonyarci Boros Forgatag

Vonyarci Boros Forgatag Program kezdete: július 25.
Program vége: július 29.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Adventi Programok Hévízen

Adventi Programok Hévízen Program kezdete: december 01.
Program vége: december 23.
Település: Hévíz
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, gasztro/boros/sörös, kulturális, zenei, egyéb

Szilveszteri és újévi programok a Balatonnál

Szilveszteri és újévi programok a Balatonnál Program kezdete: december 27.
Program vége: január 01.
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, sport/verseny, zenei, egyéb, mind
Ünnepek & Alkalmak: Szilveszter/Újév
Hónap: január, december

Szilveszteri Regatta

Szilveszteri Regatta Program kezdete: december 31.
Program vége: december 31.
Település: Balatonlelle
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Nagyberek Túrák

Nagyberek Túrák Település: Balatonfenyves
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Sport & Élmény: nordic walking, kerékpározás

Mennyiért jönne haza külföldről egy magyar pincér?

2016.05.29.

Hatalmas az ellenmondás a turizmusban: folyamatosan nő a turisták száma Magyarországon – a belföldi- és a külföldi turistáké is -, egyre több szálloda és étterem nyílik, viszont a legtöbb helyen munkaerőhiánnyal küzdenek. Főleg a Balatonnál és Budapesten. A legtöbb helyen azonnal fel tudnának venni szakácsokat, pincéreket és takarítókat, de jelentkező nincs, ugyanis a jó szakemberek külföldön dolgoznak – sokkal több pénzért.

"Már tavaly is gondokkal küzdöttünk, de az idén ez még rosszabb" – ezt mondta az Origónak Pressing Zsolt, a balatonalmádi Határ Étterem ügyvezetője. Már a téli hónapokra sem talál pincért, szakácsot – ez az étterem ugyanis egész évben nyitva tart. Most azonnal három dolgozót tudna felvenni, akár egész évre, de nincs jelentkező. "Próbáljuk felvenni a kapcsolatot a külföldön dolgozó szakácsokkal, pincérekkel, és tárgyalunk velük, hogy jöjjenek haza. Megpróbálunk olyan kompromisszumos megoldásokat találni, amelyek esetleg hazacsábítanák őket" – mondta az ügyvezető.

A Balaton minden irányból gyönyörű

Forrás: Turista Magazin archív/Somogyvári D. György

A fizetéssel nem tudnak versenyezni. Most külföldön – Ausztriában, Németországban – akár az 1200-1500 eurót is megkeresik havonta. Ennyit itthon nem tudnak fizetni nekik, így azzal próbálják hazahívni a szakembereket, hogy kevesebbet kell dolgozni, mint külföldön. Pressing Zsolt azt mondta: azt ajánlják a külföldön dolgozó magyar pincéreknek, szakácsoknak, hogy ha hazajönnek, nem kell heti öt napnál és napi 8-9 óránál többet dolgozni. Egyelőre viszont nem találtak senkit, aki hazajönne. Ami hazacsábítaná őket, az a jóval magasabb fizetés és az éves foglalkoztatás. De a mostaninál többet a legtöbb étterem nem tud fizetni - nem tudja kitermelni a magasabb bért. Az étterem vezetője azt mondta: nem emelheti az árait. "Ha egy rántott hús nem kétezer forintba kerülne, hanem mondjuk háromezerötszázba, akkor szinte biztos vagyok abban, hogy jóval kevesebb lenne a vendég – vagyis nem nyernék vele semmit" – mondta az étterem vezetője. Az elmúlt évek tendenciája az, hogy egyre többen mennek a Balatonhoz nyaralni. Azt egyelőre elképzelni sem tudja az étterem ügyvezetője, hogy mi lesz a turizmussal, ha nem lesz szolgáltatás – ha nem tudnak kinyitni az éttermek, büfék, 

"Vegyenek fel külföldi pincért!"

"Azonnal fel tudnék venni szakácsot, pincért, szobalányt, takarítót" – ezt mondta Hoffmann Henrik is, aki több szállodát vezet, és a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke. Néhány hete Ausztriában jártam, ahol a szállodában az alkalmazottak 80%-a magyar volt. Meg sem próbáltam németül beszélni, mert tudtam, hogy mindenki magyar – magyarázta az elnök. Beszélgetett is a dolgozókkal, és legtöbbjük azt mondta, hogy "most 1100-1500 eurót keres, de ha Magyarországon ennek a fizetésnek a 70%-át megkapnák, hazajönne." Nem érzik ugyanis túl jól magukat a legtöbben külföldön, és egyáltalán nem céljuk kint maradni. Csak addig szeretnének ott dolgozni, amíg kifizetik a lakáshitelüket, autójukat.

Lesz, aki felszolgál?

Forrás: AFP/Franck Perry

Hoffmann Henrik azt is mondta, hogy ha 2017-ben és 2018-ban csökkentik az áfát, akkor az abból származó megtakarítást mind a béremelésre kell költeni a vendéglátásban – más lehetőség  ugyanis nem lesz. Abból pedig már – valószínűleg – ki lehet fizetni azt a 70%-ot, amiért hazajönnének a szakemberek. „Hatalmas ellentmondás feszül a turizmusban: egyre több a turista, épülnek a szállodák, új éttermek nyitnak, viszont nincs, aki dolgozzon ezekben.”Szerinte hosszú távon megoldás lehet az, hogy a fiatalok ne akarjanak mindenáron diplomát. Meg kellene érteni, hogy nemcsak diplomával lehet karriert építeni. Egy jó szakács világhírű lehet – erre van is nagyon sok példa Magyarországon  -, egy jó pincérből pedig akár étterem tulajdonos is lehet később. Rövid távon pedig az elnök szerint két megoldás lehet arra, hogy az egyre növekvő turizmust ki tudják szolgálni az éttermek és szállodák. Ő például együttműködési megállapodást kötött a szakiskolákkal, és a nyári gyakorlatokat a diákok ott töltik a szállodájában. Reggeliztetésnél például – ami svédasztalos -, diákokat is lehet alkalmazni. Ez persze egy a”la carte étteremben nehezen oldható meg. A másik megoldás pedig szerinte az lehet, hogy alkalmazzanak külföldi pincéreket, szakácsokat az éttermek, szállodák. Azt nem tudta megmondani, hogy honnan érkeznének ide szakemberek. "Most, hogy például Törökországban a terrorveszély miatt csökkent a turisták száma, nyilván kevesebb pincérre és szakcsára van szükség. Én el tudnék képzelni magamnál török pincéreket. Ők talán még magyarul is meg tudnának tanulni néhány szót, amire szükség van. De ha máshonnan, még távolabbról érkeznének dolgozók, nem biztos, hogy meg tudnának tanulni magyarul, és a magyar vendég kénytelen lenne angolul kérni a kóláját,  amit most - őszintén szólva – nem tudok elképzelni. A világban sok hasonló példa van, de azt nem tudom, hogy Magyarországon mennyire vagyunk ehhez felnőve. – mondta Hoffmann Henrik.
forrás: origo.hu
vissza

Hozzászólások