NONSTOPBALATON.HU

A BALATON ESZENCIÁJA

Éjjel-Nappal Balaton

Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazin friss hírekkel látja el és érdekes cikkekkel szórakoztatja a Balaton iránt érdeklődőket. Elősegíti a választást azok számára, akik szállást,  étkezési lehetőséget keresnek, átélnék a helyi gasztro-élményeket, vagy kikapcsolódnának egy zenei, kulturális programon, esetleg részt vennének egy sporteseményen, vagy egy wellness pihenésen.

Kövess minket!

Facebook

Megosztás

Milyen az időjárás Balatonon?

Legnépszerűbb cikkek

Ajánló

Programajánló

Szigorúan ellenőrzött nyaralók - Megfigyelés és beszervezés Siófokon

Szigorúan ellenőrzött nyaralók - Megfigyelés és beszervezés Siófokon Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: kulturális, egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Spec. feltételek: mind, gyerekbarát

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa Program kezdete: augusztus 22.
Program vége: augusztus 25.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Füredi szüret

Füredi szüret Program kezdete: október 19.
Program vége: október 21.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

K&H mozdulj! Balaton maraton és félmaraton

K&H mozdulj! Balaton maraton és félmaraton Program kezdete: november 25.
Program vége: november 26.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, mind

Könyv - Bor - Jazz Fesztivál

Könyv - Bor - Jazz Fesztivál Program kezdete: június 07.
Program vége: június 10.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, zenei

Zorall Sörolimpia

Zorall Sörolimpia Program kezdete: augusztus 22.
Program vége: augusztus 25.
Település: Alsóörs
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, egyéb, mind

Romantikus Reformkor

Romantikus Reformkor Program kezdete: szeptember 20.
Program vége: szeptember 23.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, kulturális, művészeti, zenei, egyéb

Szilveszteri Regatta

Szilveszteri Regatta Program kezdete: december 31.
Program vége: december 31.
Település: Balatonlelle
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Holdfénytúra Gyenesdiáson

Holdfénytúra Gyenesdiáson Program kezdete: június 28.
Program vége: július 28.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind

Tavaszi Regatta

Tavaszi Regatta Program kezdete: március 16.
Program vége: március 16.
Település: Balatonlelle
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Megválnak balatoni ingatlanjaiktól a németek

2015.09.08.

Úgy tűnik, hogy a külföldieket már nem hozza lázba Közép-Európa legnagyobb tava, a tapasztalatok szerint a korábban vett balatoni nyaralóiktól ma már inkább szabadulnának. Az ingatlanszezon már szinte az egész évben kitart a Balatonnál, a felpörgő adásvételi piacon a fővároshoz hasonlóan sokan befektetési céllal vásárolnak.

– Kifejezetten pezsgett a balatoni ingatlanpiac az elmúlt hónapokban, és bár némi visszaesés biztosan lesz az ősszel, nem lennék meglepve, ha csak az év utolsó hónapjaira csendesedne el – mondta lapunknak az Otthon Centrum (OC) vezető elemzője. Déry Attila kifejtette, az elmúlt években általában szeptember–októberig tartott a nyaralóvásárlási idény, de mivel a korábban megszokott márciusi kezdés helyett az idén már január–februárban fellendült a piac, valószínűsíthető, hogy tovább is fog tartani.

Általános tapasztalata viszont a balatoni ingatlanosoknak, hogy túlnyomórészt magyarok hajtják a piacot, és alig-alig találkozni külföldi érdeklődővel. Az eladói oldalon viszont – új jelenségként – egyre több olyan német bukkan föl, akiknek felmenői azért tartottak fent nyaralót a Balatonnál, hogy a keleti és a nyugati rokonok találkozhassanak. A fiatal felnőtt generációnak azonban már nem olyan vonzó a Balaton – magyarázta Déry az eladási hullám okát. A vásárlói oldalon megjelenő néhány külföldi leginkább Keszthely vagy Siófok térségében keres ingatlant, a szakértő ugyanakkor példaként említette, hogy az utóbbi években a Balatonhoz közeli, gyógyvizéről világhírű Hévízen tapasztalt „orosz láz” is lecsengett már.

Az idén az országos 40 százalék körüli forgalomnövekedés a balatoni ingatlanpiacon is jellemző, sőt a tó kiemelt területein még ennél is nagyobb arányú bővülést regisztráltak. Szinte minden ingatlantípusra van kereslet, az egészen kis, 25 négyzetméteres lakásoktól kezdve az olyan felső kategóriás nyaralókig, amelyek négyzetméterára – főként Balatonfüreden és Siófokon – akár az egymillió forintot is eléri. Komoly kínálat van a nagyobb, akár száz lakás felépítésére is alkalmas telkekből, ilyen nagyszabású beruházásokba ugyanakkor a befektetők még nem mernek belevágni – mondta Déry.

Siófok és Füred kivételével – ahol új építésű lakásoknál átlagosan 400 ezer forintos, vagyis budapesti árszínvonalú négyzetméterárakkal kell számolni – a vidéki árszint jellemzi a Balatont. Használt téglalakást Keszthelyen négyzetméterenként 170-180 ezer forintért lehet vásárolni, Fonyódon 200 ezerért. A használt családi házak négyzetméterára ennél alacsonyabb: Keszthelyen és Balatonmáriafürdőn 130, Balatonfenyvesen 180, Vonyarcvashegyen 190 ezer forint.

– Az árak tavalyhoz képest átlagosan 20 százalékkal magasabbak, lakások esetében ennél valamivel nagyobb mértékű volt az áremelkedés. Sokan már nem a fővárosban, hanem a Balaton partján vásárolnak befektetési céllal, akinek pénze van, úgy gondolkodik, hogy vesz egy jó fekvésű nyaralót, majd használja, jól érzi magát, közben az ingatlan értéke emelkedik, így később drágábban tud túladni rajta – magyarázta Déry Attila.

– Érezhetően nőtt a kereslet a Balatonnál is, de azért nem annyira, mint a fővárosban – ezt már Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodavezetője közölte lapunk érdeklődésére. A szakember megjegyezte, mivel 2009 és 2013 között gyakorlatilag nem volt mozgás, ehhez képest „nem nehéz erősödni”. Krausz kiemelte, ismét megnőtt a kereslet a parti vagy a parthoz közeli társasházi lakások iránt, ezért új fejlesztések indultak. Ilyen ingatlan esetében a négyzetméterár Siófokon vagy környékén 390-420 ezer forinttól akár 6-700 ezerig terjedhet – utóbbi már a közvetlen vízparti, örök panorámás luxuslakások ára. Az irodavezető szerint ugyan a saját kertrésszel rendelkező kisebb nyaralókhoz már 20 millió forint körüli áron is hozzá lehet jutni, de ezek jellemzően „elég retrók”, és rájuk fér még 5 vagy akár 10 millió forintos felújítás. Hozzátette, az újabb, korszerű házak a 40-50 millió forintos árkategórián belül találhatóak.

forrás: magyaridok.hu

vissza

Hozzászólások