Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Balatonfüredi Borhetek

Balatonfüredi Borhetek Program kezdete: augusztus 10.
Program vége: szeptember 02.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál

Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál Program kezdete: június 23.
Program vége: június 30.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, mind

Jazz Fiesta Balatongyörökön

Jazz Fiesta Balatongyörökön Program kezdete: július 12.
Program vége: augusztus 18.
Település: Balatongyörök
Régió: Keszthely környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, mind

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál Program kezdete: augusztus 16.
Program vége: augusztus 19.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Nyáresték a főtéren

Nyáresték a főtéren Program kezdete: július 06.
Program vége: augusztus 18.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, mind

Balatoni Barista Bajnokság

Balatoni Barista Bajnokság Program kezdete: május 05.
Program vége: május 05.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Badacsonyi Szürkebarát és a Magyar Szürkemarha Ünnepe

Badacsonyi Szürkebarát és a Magyar Szürkemarha Ünnepe Program kezdete: augusztus 10.
Program vége: augusztus 12.
Település: Badacsonytördemic
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Vonyarci Boros Forgatag

Vonyarci Boros Forgatag Program kezdete: július 25.
Program vége: július 29.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Györöki Bor & Dal Fesztivál

Györöki Bor & Dal Fesztivál Program kezdete: augusztus 10.
Program vége: augusztus 12.
Település: Balatongyörök
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: zenei, mind, gasztro/boros/sörös

Tavaszi Regatta

Tavaszi Regatta Program kezdete: március 16.
Program vége: március 16.
Település: Balatonlelle
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Megválnak balatoni ingatlanjaiktól a németek

2015.09.08.

Úgy tűnik, hogy a külföldieket már nem hozza lázba Közép-Európa legnagyobb tava, a tapasztalatok szerint a korábban vett balatoni nyaralóiktól ma már inkább szabadulnának. Az ingatlanszezon már szinte az egész évben kitart a Balatonnál, a felpörgő adásvételi piacon a fővároshoz hasonlóan sokan befektetési céllal vásárolnak.

– Kifejezetten pezsgett a balatoni ingatlanpiac az elmúlt hónapokban, és bár némi visszaesés biztosan lesz az ősszel, nem lennék meglepve, ha csak az év utolsó hónapjaira csendesedne el – mondta lapunknak az Otthon Centrum (OC) vezető elemzője. Déry Attila kifejtette, az elmúlt években általában szeptember–októberig tartott a nyaralóvásárlási idény, de mivel a korábban megszokott márciusi kezdés helyett az idén már január–februárban fellendült a piac, valószínűsíthető, hogy tovább is fog tartani.

Általános tapasztalata viszont a balatoni ingatlanosoknak, hogy túlnyomórészt magyarok hajtják a piacot, és alig-alig találkozni külföldi érdeklődővel. Az eladói oldalon viszont – új jelenségként – egyre több olyan német bukkan föl, akiknek felmenői azért tartottak fent nyaralót a Balatonnál, hogy a keleti és a nyugati rokonok találkozhassanak. A fiatal felnőtt generációnak azonban már nem olyan vonzó a Balaton – magyarázta Déry az eladási hullám okát. A vásárlói oldalon megjelenő néhány külföldi leginkább Keszthely vagy Siófok térségében keres ingatlant, a szakértő ugyanakkor példaként említette, hogy az utóbbi években a Balatonhoz közeli, gyógyvizéről világhírű Hévízen tapasztalt „orosz láz” is lecsengett már.

Az idén az országos 40 százalék körüli forgalomnövekedés a balatoni ingatlanpiacon is jellemző, sőt a tó kiemelt területein még ennél is nagyobb arányú bővülést regisztráltak. Szinte minden ingatlantípusra van kereslet, az egészen kis, 25 négyzetméteres lakásoktól kezdve az olyan felső kategóriás nyaralókig, amelyek négyzetméterára – főként Balatonfüreden és Siófokon – akár az egymillió forintot is eléri. Komoly kínálat van a nagyobb, akár száz lakás felépítésére is alkalmas telkekből, ilyen nagyszabású beruházásokba ugyanakkor a befektetők még nem mernek belevágni – mondta Déry.

Siófok és Füred kivételével – ahol új építésű lakásoknál átlagosan 400 ezer forintos, vagyis budapesti árszínvonalú négyzetméterárakkal kell számolni – a vidéki árszint jellemzi a Balatont. Használt téglalakást Keszthelyen négyzetméterenként 170-180 ezer forintért lehet vásárolni, Fonyódon 200 ezerért. A használt családi házak négyzetméterára ennél alacsonyabb: Keszthelyen és Balatonmáriafürdőn 130, Balatonfenyvesen 180, Vonyarcvashegyen 190 ezer forint.

– Az árak tavalyhoz képest átlagosan 20 százalékkal magasabbak, lakások esetében ennél valamivel nagyobb mértékű volt az áremelkedés. Sokan már nem a fővárosban, hanem a Balaton partján vásárolnak befektetési céllal, akinek pénze van, úgy gondolkodik, hogy vesz egy jó fekvésű nyaralót, majd használja, jól érzi magát, közben az ingatlan értéke emelkedik, így később drágábban tud túladni rajta – magyarázta Déry Attila.

– Érezhetően nőtt a kereslet a Balatonnál is, de azért nem annyira, mint a fővárosban – ezt már Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodavezetője közölte lapunk érdeklődésére. A szakember megjegyezte, mivel 2009 és 2013 között gyakorlatilag nem volt mozgás, ehhez képest „nem nehéz erősödni”. Krausz kiemelte, ismét megnőtt a kereslet a parti vagy a parthoz közeli társasházi lakások iránt, ezért új fejlesztések indultak. Ilyen ingatlan esetében a négyzetméterár Siófokon vagy környékén 390-420 ezer forinttól akár 6-700 ezerig terjedhet – utóbbi már a közvetlen vízparti, örök panorámás luxuslakások ára. Az irodavezető szerint ugyan a saját kertrésszel rendelkező kisebb nyaralókhoz már 20 millió forint körüli áron is hozzá lehet jutni, de ezek jellemzően „elég retrók”, és rájuk fér még 5 vagy akár 10 millió forintos felújítás. Hozzátette, az újabb, korszerű házak a 40-50 millió forintos árkategórián belül találhatóak.

forrás: magyaridok.hu

vissza

Hozzászólások