NONSTOPBALATON.HU

A BALATON ESZENCIÁJA

Éjjel-Nappal Balaton

Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazin friss hírekkel látja el és érdekes cikkekkel szórakoztatja a Balaton iránt érdeklődőket. Elősegíti a választást azok számára, akik szállást,  étkezési lehetőséget keresnek, átélnék a helyi gasztro-élményeket, vagy kikapcsolódnának egy zenei, kulturális programon, esetleg részt vennének egy sporteseményen, vagy egy wellness pihenésen.

Kövess minket!

Facebook

Megosztás

Milyen az időjárás Balatonon?

Szeptemberi programok

Legnépszerűbb cikkek

Partnereink

Programajánló

Tapolcai Pisztráng- és Borfesztivál

Tapolcai Pisztráng- és Borfesztivál Program kezdete: szeptember 29.
Program vége: október 01.
Település: Tapolca
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, zenei, mind

Nyitott Pincék teljesítménytúra (30/15)

Nyitott Pincék teljesítménytúra (30/15) Program kezdete: szeptember 30.
Program vége: szeptember 30.
Település: Felsőörs
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, gasztro/boros/sörös, sport/verseny, egyéb

Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny

Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny Program kezdete: szeptember 30.
Program vége: október 07.
Település: Révfülöp
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Keszthelyi Nyári Játékok

Keszthelyi Nyári Játékok Program kezdete: július 27.
Program vége: augusztus 04.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, kulturális, művészeti

Szent Mihály-dombi Zenei Esték

Szent Mihály-dombi Zenei Esték Program kezdete: június 18.
Program vége: szeptember 24.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, művészeti, zenei

Szüreti programok a Balatonnál

Szüreti programok a Balatonnál Program kezdete: augusztus 17.
Program vége: október 14.
Program: mind, gasztro/boros/sörös, egyéb
Ünnepek & Alkalmak: Szüret
Hónap: augusztus, szeptember, október

Szüreti Regatta

Szüreti Regatta Program kezdete: szeptember 23.
Program vége: szeptember 24.
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, sport/verseny, egyéb, mind
Vizes sportok: mind, vitorlázás
Hónap: szeptember

MOL - TBS NAGYDÍJ - Egyszemélyes Balaton-kerülő Vitorlásverseny

MOL - TBS NAGYDÍJ - Egyszemélyes Balaton-kerülő Vitorlásverseny Program kezdete: október 06.
Program vége: október 08.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, sport/verseny, egyéb

Ars Sacra Fesztivál a Balatonnál

Ars Sacra Fesztivál a Balatonnál Program kezdete: szeptember 16.
Program vége: szeptember 24.
Program: zenei, egyéb, mind, kulturális, művészeti
Hónap: szeptember

Murcifesztivál

Murcifesztivál Program kezdete: szeptember 30.
Program vége: szeptember 30.
Település: Ábrahámhegy
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Megteltek a balatoni kempingek: csak ezekre a napokra van szabad hely

2016.06.24.

A legtöbb kemping kora tavasztól ősz végéig üzemel, de a júliustól augusztusig tartó időszakban telnek meg igazán. Aki legalább egy hétig szeretne kempingezni a Balaton környékén, az már nehezen talál helyet magának, persze nem reménytelen. Utánajártunk, hogy milyen költségekkel kell ilyenkor számolni, és hogy érdemes-e külföldön próbálkozni.

Sokan a hangulat és a természetközeliség miatt választják a kempingezést, de árban is meggyőző szállásformának számít. Magyarországon rengeteg kemping található, a legtöbb persze a Balaton-parti településeken. Körülnéztünk, hogy alakulnak az idei árak, és milyen kiadásokra számíthat, aki kempingezni indul.

Már csak egy-két napra vannak helyek

A kempingválasztásnak rengeteg szempontja van, de fontosak az árak, a vízpart közelsége és a környéken elérhető szórakozási lehetőségek. A Balatontourist Kft. számos balatoni településen összesen 13 kempinget üzemeltet, mintegy 5800 kempinghellyel. Jellemzően a sátor- és lakókocsihelyek dominálnak, de a többségükben van bungaló, mobilház vagy bérelhető bungalósátor.

"Ahol van bungaló és mobilház, esetleg lakókocsi, ott összefüggő két hetet már nem tudnak adni"

 - tudta meg a cégtől a Pénzcentrum.

A kempinghálózatban nincs egységes árindex, mindenhol a saját adottságaihoz, lehetőségeihez, a végrehajtott fejlesztésekhez igazított árak vannak. Az azonban biztos, hogy a júliusban induló csúcsszezonban mindenhol felmennek az árak, de még így is a kempingezés marad az egyik legolcsóbb szállásforma.

A vízpart közelsége az árakat is megdobja a kempingek nagy részében

Mi mennyibe kerül, ha kempingezni mész?

Kempingezésénél mindig van egy úgynevezett személyi díj, ami mellett a sátorhely-, sátor-, lakókocsi- vagy mobilházbérlésének is megvan a díja, illetve az egyéb szolgáltatásoknak, mint például az áram, de az idegenforgalmi adóval is számolni kell. Tételesen az alábbi költségekre számíthat, aki kempingezni indul:

 • Személyi díj: 1000-1500 forint
 • Sátorhely: 600-900 forint (nagyobb méret esetén 1000-3000)
 • Lakókocsihely bérlés: 3-10 ezer forint (ez is méretfüggő)
 • Parcella (területhasználat díj = autó + lakókocsi + áram): 2500-4000 forint
 • Bungaló vagy mobilház (min. 4 fő): 20-25 ezer forint
 • Lakókocsi bérlés: 9-15 ezer forint (ez is méretfüggő)
 • Kutya (nem mindenhol lehet): 800-1000 forint
 • Áram: 500-900 forint
 • Parkolás: 500-600 forint
 • Mosás: 400 forint
 • Ágynemű bérlése: 1000 forint
 • Idegenforgalmi adó (IFA): 400-450 forint

A fenti szolgáltatások nem minden kempingben érhetőek el, valahol például nincsenek bungalók vagy mobilházak, illetve kutyát sem mindenhova lehet bevinni.

A parcella- és a lakókocsiárak széles skálán mozognak, nagyrészt mérettől függ a bérleti díj, a parcelláknál pedig a vízparti elhelyezkedés akár ezer forinttal is megdobhatja az árat.

Érdemes azzal is számolni, hogy valahol kérnek előleget a vendégektől, de csak azoktól, akik hosszabb távra, minimum 4-5 napra mennek. A kempingek nagy része működtet honlapot, ahol ezek az információk mind elérhetőek.

Ha külföldön is kipróbálnád

Az Eurocamping adatbázisa szerint rengeteg a külföldi lehetőség: Horvátországban például 154 kempingből lehet válogatni, Olaszországban több mint 800, Ausztriában pedig több mint 300 található, de vannak görögországi, szlovéniai, németországi és franciaországi ajánlatok is. Ezekben a személyi díj 8-10 euró, vagyis 2500-3000 forint között mozog, a sátorhelyek 10-16 euró (3000-5000 forint) körül vannak, a parkolás a legtöbb helyen 10 euró (3000 forint), kutyát pedig 3-7 euróért (900-2000 forintért) lehet bevinni. A 4 fős mobilházak 100 eurónál (30 ezer forint) kezdődnek, az idegenforgalmi adó pedig akár 7 euró (2000 forint) is lehet. Külföldön tehát borsosabbak az árak, aki viszont szívesen választja az üdülésnek ezt a formáját, annak jobban megéri, mint a hotelfoglalás.

Volt drágulás, de mindenhol vannak kedvezmények

A személyi díjak és a sátorhelyek díjai többnyire változatlanok maradtak az elmúlt években, de a keresettebb szállástípusoknál - mint a mobilház, a bungalók és a 90-120 négyzetméter közötti nagy parcellák - tavaly óta emelték az árakat, átlagosan 5-7 százalékkal. Szintén látható némi emelkedés az olyan szolgáltatások esetében, mint az áram és a parkolás.

A legtöbb kempingben több akció elérhető, amelyekkel spórolni lehet: ha például valaki hosszabb időre bérel, akkor különféle kedvezményeket kap, illetve van csoportos kedvezmény, nagycsaládos kedvezmény,

 és egyéni kedvezmények, amelyeket az egyes kempingek szabnak meg. A kempingezés szerelmeseinek érdemes lehet szezonbérletet váltani (4 vagy akár 6 hónapra) egy jól bevált helyen, ezek ára 300 ezernél kezdődik. Annak pedig, aki biztos helyet akar, nem árt előre foglalni, főleg azért, mert előfoglalási akciókkal is lehet élni.

Kemping a svájci Silvaplana-tó mellett | kép forrása: Getty Images

Sound, átúszás, bornapok: mikor lesz teltház?

A tavalyi évhez képest jelentősen megnőtt a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) balatonboglári Sellő kempingjében az előfoglalások száma - mondta el a BAHART a Pénzcentrumnak. Ez köszönhető egyrészt a kempingbe telepített új szállástípusnak, a mobilházaknak, amelyek már most nagyon kedveltek, illetve idén láthatóan többen gondolkodnak előre, ugyanis nőtt az előfoglalások száma.

Júliusban és augusztusban közel teltházas előfoglaltság várható a hétvégékre, illetve a Balaton-átúszás időpontjában és a Boglári Bornapok rendezvénysorozat idején.

A Füred Kemping & Üdülőfalu viszonylag nagy üdülőház-mobilház kapacitással rendelkezik, de már így is vannak olyan főszezoni időszakok, amikor csak 1-2 napra tudnak vendéget fogadni. Július 10 és augusztus 25 között számítanak a legnagyobb foglaltságra, de a telt ház táblát évek óta nem tették ki, mivel sátor és lakókocsihely mindig van elég. A kempingben összesen 785 parcella, 70 bungaló és kb. 140 mobilház található, vagyis a sátor- és lakókocsihelyek adják a kapacitás háromnegyedét.

A szántódi RÉV Kemping tulajdonosa szerint, ha idén is olyan jó idő lesz, mint tavaly, akkor az előzetes foglalások alapján szépen megtelnek a balatoni kempingek.

A kis 2 hektáros kemping minden évben a Balaton Sound zenei fesztivál idején, illetve augusztus néhány hetében közelíti meg a teltházat.

A bevételek felét a sátras vendégek teszik ki, és hatodát jelentik a mobilház-bérlésből jövő bevételek. A tulajdonos szerint egyre kevesebb kemping működik a Balaton körül, főleg azok vannak veszélyben, amelyek nagyon jó helyen vannak, közvetlenül a vízparton, mert ezek helyére gyakran lakóparkok vagy szállodák épülnek. Ennek ellenére úgy látja, hogy továbbra is sokan vannak a kempingezés szerelmesei, akik hangulata és természetközelisége miatt évről évre ezt a szállásformát választják.

Ezek kellenek még egy jó kempingezéshez

A kempingcikkek iránt március elejétől kezdődik a kereslet, de az igazi kempingszezon kezdete július eleje, rosszabb idő esetén pedig a hónap vége. Virág József, a Kempingvilág ügyvezetője szerint manapság lakókocsival, lakóautóval klíma nélkül nem szívesen indul el senki nyaralni, így ezek a berendezések sláger termékeknek számítanak ilyenkor. A vásárlók emellett leginkább a "fogyó eszközöket" keresik, mint a sátor rudak, cövekek, de szezonban nagy a kereslet kempingbútorok iránt is.

A Decathlon sportáruház arról számoltak, hogy vásárlói legtöbbször a sátrak mellett a hálózsákokat és a matracokat keresnek, de a kiegészítők is nagyon kedveltek ilyenkor, mint a kulacsok, a gázfőzők és a hűtőtáskák. Fesztivál időszakban kifejezetten sátrakra és a hozzá tartozó kellékekre (matrac, hálózsák, asztal, szék) vonatkozó kedvezményes ajánlatokkal készül a sportszerlánc.

forrás: penzcentrum.hu


>>> megnézem a balatoni kempingeket <<<

vissza

Hozzászólások