NONSTOPBALATON.HU

A BALATON ESZENCIÁJA

Éjjel-Nappal Balaton

Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazin friss hírekkel látja el és érdekes cikkekkel szórakoztatja a Balaton iránt érdeklődőket. Elősegíti a választást azok számára, akik szállást,  étkezési lehetőséget keresnek, átélnék a helyi gasztro-élményeket, vagy kikapcsolódnának egy zenei, kulturális programon, esetleg részt vennének egy sporteseményen, vagy egy wellness pihenésen.

Kövess minket!

Facebook

Megosztás

Milyen az időjárás Balatonon?

Októberi programok

Legnépszerűbb cikkek

Partnereink

Programajánló

Szőlősi Cuvéé Trail

Szőlősi Cuvéé Trail Program kezdete: november 18.
Program vége: november 18.
Település: Balatonszőlős
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Dér Kupa

Dér Kupa Program kezdete: november 04.
Program vége: november 04.
Település: Balatonkenese
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál Program kezdete: augusztus 16.
Program vége: augusztus 19.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Szigligeti Süllőfesztivál

Szigligeti Süllőfesztivál Program kezdete: október 21.
Program vége: október 23.
Település: Szigliget
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, egyéb, mind

Tök jó Zalakaroson

Tök jó Zalakaroson Program kezdete: október 28.
Program vége: november 04.
Település: Zalakaros
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Mikulás programok a Balatonnál

Mikulás programok a Balatonnál Program kezdete: december 01.
Program vége: december 10.
Program: kulturális, sport/verseny, egyéb, mind
Ünnepek & Alkalmak: Mikulás
Hónap: december

Balaton Sound

Balaton Sound Program kezdete: július 04.
Program vége: július 08.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Veszprém Séta

Veszprém Séta Program kezdete: január 22.
Program vége: december 30.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, egyéb, mind

Tök jó nap Rádpusztán!

Tök jó nap Rádpusztán! Program kezdete: október 28.
Program vége: október 29.
Település: Balatonlelle
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, egyéb, mind

Keszthely Triathlon

Keszthely Triathlon Program kezdete: június 09.
Program vége: június 10.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: sport/verseny, mind

Magyarország kedvenc borászata? Kerülőút a Varga Pincészetért

2016.07.09.

Magyarország piacvezető borászata a badacsonyi Varga pincészet. Ez tény. Varga Péter pontosan ismeri a piac, a kereslet, a kínálat, és az árak rendszerét. Sokat látott közgazdász, a japán és amerikai gazdaságból tanult – tervez és kivitelez, ilyen egyszerű. Kétkedve érkeztünk, viszont válaszokkal tértünk haza.

Szinte idilli környezetben (azért csak szinte, mert mégiscsak a hatalmas tartályok tövében voltunk), az ősfás parkban, egy Balatonra néző asztalkánál fogadtak minket: Péter és fiai, Máté és Bálint. Jéghideg Bubis Irsai 2015-öt szolgáltak fel: se több, se kevesebb, mint amire szükségünk volt. Ezután ötcsillagos idegenvezetést kaptunk a birtok teljes területén: a gigantikus tartályokon, az óriási szőlőkombájnon és az elképesztően hatalmas birtokon túl leginkább a számok nyűgöztek le minket. Az a rengeteg szám, adat és statisztika, amikről Péterék beszámoltak. 

"Ezt csak precízen, fegyelmezetten és sterilen lehet csinálni."

A Varga Pincészetnél ma már szinte minden folyamatot gépek végeznek; ezt a mennyiséget és tempót az emberek nem bírnák. Az itt készülő borok ennek köszönhetően mindig tiszták, szabályosak, és hozzák a Varga-rajongók által megszokott ízvilágot. A Pincészet és fogyasztói számára a lényeg, hogy könnyen érthető, emellett pedig megfizethető, és lehetőleg folyamatosan elérhető boraik legyenek.

A borászat elképesztő terjedelmének megértésére íme, a Varga bor számokban:

  • A márka 23 éve létezik.
  • Összesen 250 hektáron gazdálkodnak.
  • Tavaly 14,2 millió palack bor adtak el.
  • Szüret idején vannak napok, amikor 4 - 500 ezer kg szőlőt dolgoznak fel – összesen 18-féle szőlőt.
  • Badacsonyörsön 10 millió kg, Tokaj-Hegyalján 1 millió kg, Feldebrőn (Eger mellett) pedig 6 millió kg szőlőt dolgoznak fel évente – egyelőre. Mert nőnek.
  • Vannak 230.000 literes tartályaik és egy 14.500 literes fahordójuk is.
  • 180-an dolgoznak a cégcsoportnál.
  • 120 főt tudnak vendégül látni egyszerre.
  • 51 különböző típusú boruk van.
  • A badacsonyi kéknyelű szőlőfajta 50%-a az ő területeiken terem.
  • Tavaly 1,3 millió palackot exportáltak, leginkább Szlovákiába.
  • Egyedülálló palackozó sorukon 9500 üveg megy át óránként, erősebb napokon 120 ezer palackot töltenek.
  • 200.000 követőjük van Facebookon, és 5000 követőjük az Instagramon.

A hihetetlen mennyiség kérdésekor felmerült, hogy hogyan kezelik a palackok millióit. A válasz: saját üvegeik saját rekeszekben jutnak el a boltokba és vendéglátóhelyekre, majd visszakerülve hozzájuk, az országban egyedülálló, szupersteril palackmosón mennek át, melynek segítségével a betétdíjas üvegeket újratöltik. Jelenleg 3,5 millió betétdíjas Varga palack van forgalomban 180 ezer darab 12-es rekeszben.

A 18-féle termesztett szőlő közül legkedvesebb fajtájuk (természetesen?) az olaszrizling, ebből készül a száraz verzión kívül késői szüretelésű és jégbor is. Mindemellett a legdrágább és a legolcsóbb boruk is olaszrizling.

"Szőlészkedésben lehet, hogy gyengék vagyunk, de borászkodásban az élen járunk" 

– mondják. Az állandóan elérhető alap szortimenten felül prémium boraik, az Aranymetszés (megint matek) sorozat tagjai nem csak a fogyasztók körében felkapottak, hanem számos hazai versenyen is rendszeresen kiemelkedően szerepelnek. 

A Varga szortiment

 A Varga fiúk szimpatikus őszinteséggel válaszoltak kérdéseinkre, hogy jobban megérthessük a márkát és a koncepciót is.

Terveznek és kiviteleznek - ilyen egyszerű. 

Péter, Máté és Bálint három vertikális kóstolót is tartott nekünk, mégpedig a Balatoni Kéknyelű 2015, 2014 és 2006 évjárataiból, az Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarátokból (2015, 2014, 2010 évjáratok) és a már többször díjazott Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizlingekből (2015, 2014, 2006 évjáratok), végül pedig a 2009-es Aranymetszés Cabernet Sauvignon-t kóstoltuk. Ezek közül emeltünk ki egyet-egyet.

Balatoni Kéknyelű 2015

Lehet hogy a kéknyelű érlelve mutatja legszebb arcát, minket mégis elcsábított ez a friss és ifjú bor. Még fiatal, de izgalmas illatokkal, kellően virgonc savakkal késztet az újabb és újabb kortyokra. Érdekesség: ez az egyetlen szőlőfajta, mely nem képes magát megtermékenyíteni, ezért porzót kell mellé ültetni – ez általában a rózsakő.

Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát 2014

Megnyerő, tartalmas, őszibarackos illat, amit hoz magával a korty is. Az évjárat nehézségei ellenére szépen beérett, színe is elegáns, aranyosan csillog. Az ásványos jegyeket kicsit bár hiányoltuk, de stabil savszerkezete és jó ár-érték aránya miatt bármikor újra megkóstolnánk.

Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizling 2006 

Gyönyörű arany szín, majdnem botritiszes jelleg, pedig csak a maradék cukor teszi, ráadásul reduktívan is készült. Mégis mély és hosszú a bor, emellett mézes, finoman minerális és szépen kiegyensúlyozott.

Aranymetszés Cabernet Sauvignon 2009

Mint egy régi vágású úriember. A bor kicsit füstös, meggy- és szilvalekváros, de a savak kellemesen élénkek még, és a bor kifejezetten gazdag extraktban. Elgondolkodtató és váratlan, egy vörösboros szürkemarhapörkölthöz pedig hibátlan választás.

Az élmény a látogatásunk végén felszolgált korrekt és házias ebéddel csúcsosodott, melyet Szita Lászlótól, a badacsonytomaji Muskátli Étterem tulajdonosától kaptunk. A fogásokat a birtok – szintén grandiózus – kóstolótermében szervírozták:  

  • zsendicét (lágy, édeskés savósajtkérm) pitypang zselével
  • tapolcai füstölt pisztrángot és füstölt busát, barackmagolajos salátával
  • és az elmaradhatatlan, helyi szürkemarha lábszárpörköltet dödöllével
  • házi Rákóczi túrós

Köszönjük.

forrás: vinoport.hu

vissza

Hozzászólások