NONSTOPBALATON.HU

A BALATON ESZENCIÁJA

Éjjel-Nappal Balaton

Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazin friss hírekkel látja el és érdekes cikkekkel szórakoztatja a Balaton iránt érdeklődőket. Elősegíti a választást azok számára, akik szállást,  étkezési lehetőséget keresnek, átélnék a helyi gasztro-élményeket, vagy kikapcsolódnának egy zenei, kulturális programon, esetleg részt vennének egy sporteseményen, vagy egy wellness pihenésen.

Kövess minket!

Facebook

Megosztás

Milyen az időjárás Balatonon?

Szeptemberi programok

Legnépszerűbb cikkek

Partnereink

Programajánló

Spuri Balaton Szupermaraton

Spuri Balaton Szupermaraton Program kezdete: március 22.
Program vége: március 25.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, mind

Murcifesztivál

Murcifesztivál Program kezdete: szeptember 30.
Program vége: szeptember 30.
Település: Ábrahámhegy
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Veszprém Séta

Veszprém Séta Program kezdete: január 22.
Program vége: december 30.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, kulturális, egyéb

Szakvezetés a Pele-körút tanösvényen

Szakvezetés a Pele-körút tanösvényen Település: Csopak
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Egyéb feltételek: mind, gyerekbarát

Túrák és városi séták a Balaton körül

Túrák és városi séták a Balaton körül Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Hónap: január, december, február, március, április, május, június, július, augusztus, szeptember, október, november

Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny

Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny Program kezdete: szeptember 30.
Program vége: október 07.
Település: Révfülöp
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Vörös Balaton

Vörös Balaton Program kezdete: december 02.
Program vége: december 02.
Település: Csopak
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, gasztro/boros/sörös, egyéb

Szakvezetés a Kis-Balatonnál

Szakvezetés a Kis-Balatonnál Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Egyéb feltételek: mind, gyerekbarát, kutyabarát

Fogatos Zarándoklat

Fogatos Zarándoklat Program kezdete: június 20.
Program vége: június 25.
Település: Nagyvázsony
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, kulturális, egyéb

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa Program kezdete: augusztus 22.
Program vége: augusztus 25.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Ludwig Emil: Ki- és beköltöző németek

2016.05.31.

A megszelídült Kádár-rendszer utolsó korszakában, az 1980-as években a nyugati emberek felfedezték Magyarországot.

kép forrása: alfaingatlan.hu

Elsősorban az élelmes és jobb ízlésű németek, akik az obligát dunai sétahajózás, cigányzenés vacsora, hortobágyi ötös fogat és nőrabló betyár kulturális programokon kívül megismerhették a nyári Balaton báját, eljutottak a számukra addig elképzelhetetlen nyugalmú szőlőtermő Balaton-felvidékre, a varázslatos Őrségbe és más boldogító tájakra. A szovjet blokk kiváltságos mintaországa vonzani kezdte azokat a jellemzően középosztálybeli, kisvárosi, nyugdíjközeli németeket, akik pár ezer márkáért megszerezhettek egy-egy félhektárnyi gyepes vagy/és gyümölcsfás kertet oszlopos-tornácos gazdaházzal, pincével, hatalmas, cseréptetős csűrrel, meseszerű kilátással és nyugalommal. Az ügyes szomszéd gazdával megalkudtak a ház körüli teendőkről, s amíg ők távol voltak, az „ispán” jól járt a kemény valutával, ami a munkáért járt, az új háziúr nyugodtan alhatta téli álmát a költséges Traumdorfban.

Ahogy híre ment az alig hihető árért megvehető magyarországi ingatlanoknak, évről évre egyre több német rendszámú autó tartozott a parasztházakhoz. Maszek munkához jutottak az ügyes falusi ácsok, kőművesek, cserepesek, a sütő-főző-takarító asszonyok is. Németeken kívül hollandusok, svájciak is „bebírókká” lettek, hogy ne feledkezzünk meg a háború után elüldözött, kitelepített tolnai, baranyai svábokról, akik akkoriban már haza-hazajártak egykori falujukba, és végül olcsón visszavásárolták az idős lakóktól az ingatlanjukat.

Még kedvezőbbé vált a birtokszerzés a politikai rendszerváltozást követően: azok a németek is kivándoroltak Germániából és bevándoroltak Hunniába, akik addig nem bíztak a kommunistákban. Különösen 1990-től a nyugdíjkorhatárt elérők jártak jól, sokat ért a dajcsmark az akkori években zuhanó forinttal szemben. Véget ért az a rémkorszak Európában, amikor a keleti és a nyugati német rokonok csak a balatoni strandon találkozhattak egymással nyaranta. Meg kell jegyezni, hogy a németek sok más országban is vettek, vesznek ingatlanokat, különösen a Földközi-tengeri partokon, szigeteken, üdülőhelyeken, de a távoli világrészeken is, többmilliós lélekszámban élnek távol a hazájuktól, sokan a nyugdíjukból.

Hogy egy közeli és konkrét példával éljek, a falunkkal szomszédos Kapolcson is lakik egy német házaspár, amellyel már régóta ismeretségben vagyunk. Szép, összkomfortos házat tart fenn, még egy kis medencét is épített hozzá, hadd teljenek kényelmesen a hatvanéves nyugdíjasok napjai. Az év fele-felében tartózkodnak itt és Bajorországban, de egyre több időt töltenek Kapolcson. Ahogy azonban telnek-múlnak az évek, idősödnek, és mivel a faluban egyre bajosabb szakembert találni a javítanivalókhoz, azonfelül pedig tele lett a púpjuk a nyarankénti zaj- és koszfesztivál tömegével a szűk patakvölgyben, azon kezdtek töprengeni, hogy talán máshol jobb soruk lenne. Eladásra kínálták a házukat, majd végül arra jutottak, hogy visszatérnek az óhazájukba, ahol lényegesen jobb az orvosi ellátás, mint a Bakony lábánál.

Azonban közbeszólt sorsukba a történelem: a Németország felé tartó tömeges migráció, a már a kisebb településekbe is beköltözött jövevények életmódja, az ezzel járó lepusztulás és a bűnözés láttán most sok polgár újragondolja a helyzetet. Megismétlődhet egy újabb német „honfoglalás” Magyarország felé, a még mindig vonzó és jutányos áron lakhatáshoz jutás ide-tereli a békességre, biztonságra vágyó németeket. Az említett házaspár szintén meggondolta magát a híradások, nyomasztó városképek és események láttán. Levette az „ELADÓ” feliratú táblát a háza faláról.
forrás (szöveg): magyarhirlap.hu
vissza

Hozzászólások