NONSTOPBALATON.HU

A BALATON ESZENCIÁJA

nonstopbalaton.hu

Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazin friss hírekkel látja el és érdekes cikkekkel szórakoztatja a Balaton iránt érdeklődőket. Elősegíti a választást azok számára, akik szállást,  étkezési lehetőséget keresnek, átélnék a helyi gasztro-élményeket, vagy kikapcsolódnának egy zenei, kulturális programon, esetleg részt vennének egy sporteseményen, vagy egy wellness pihenésen.

Kövess minket!

Facebook

Megosztás

Milyen az időjárás Balatonon?

Szeptemberi programok

Legnépszerűbb cikkek

Partnereink

Programajánló

Túrák és városi séták a Balaton körül

Túrák és városi séták a Balaton körül Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Hónap: február, március, április, május, június, július, augusztus, szeptember, október, november, január, december

Kultkikötő

Kultkikötő Program kezdete: június 23.
Program vége: augusztus 27.
Kult. & Szórakozás: mind, szabadtéri színp.
Program: mind, kulturális, művészeti, zenei
Megye: Somogy
Hónap: június, július, augusztus

Szakvezetés a Pele-körút tanösvényen

Szakvezetés a Pele-körút tanösvényen Település: Csopak
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: túra/séta, mind
Egyéb feltételek: mind, gyerekbarát

Fogatos gasztrohétvégék - főzőiskola Szőke Andrással

Fogatos gasztrohétvégék - főzőiskola Szőke Andrással Program kezdete: április 14.
Program vége: szeptember 10.
Település: Nagyvázsony
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, egyéb, mind

Szüreti programok a Balatonnál

Szüreti programok a Balatonnál Program kezdete: augusztus 17.
Program vége: október 14.
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind
Ünnepek & Alkalmak: Szüret
Hónap: augusztus, szeptember, október

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa Program kezdete: augusztus 22.
Program vége: augusztus 25.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Cilinder és lokni

Cilinder és lokni Program kezdete: június 13.
Program vége: december 31.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: művészeti, egyéb, mind

Humbákfölde Fesztivál 2017

Humbákfölde Fesztivál 2017 Program kezdete: június 15.
Program vége: június 18.
Település: Zánka
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind

Tapolcai Pisztráng- és Borfesztivál

Tapolcai Pisztráng- és Borfesztivál Program kezdete: szeptember 29.
Program vége: október 01.
Település: Tapolca
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, zenei, mind

Harley-Davidson Open Road Fest

Harley-Davidson Open Road Fest Program kezdete: június 06.
Program vége: június 10.
Település: Alsóörs
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, egyéb, mind

Kis-Szölgyémi Ferenc csapata győzött az esti futamok Dragon bajnokságán

2016.09.29.

Kis-Szölgyémi Ferenc és csapata: Vezér Károly és Kiss Tamás nyerték a Johanna nevű hajóval a 2016. évi Dragon bajnoki címet, amelyért ezúttal a szeptemberi, Balatonkenesén rendezett Johan Anker Kupán vitorláztak.

A 16 hajó részvételével lezajlott regatta valószínűleg az esti futamok bajnoksága néven vonul majd be az osztály történetébe: az öt érvényesen megtartott futam többségére késő délután illetve kora este került sor, az első futam rajtjakor a napkorong már érintette a Balatont övező hegyeket!

Pedig a prognózisok eredetileg több szelet ígértek. Ám ahogy közeledett a verseny időpontja, napról-napra kisebb számok sorakoztak az előrejelzésekben. Szeptember 22-én csütörtökön végül nyárias meleg, és olajszerűen sima víz várta a 15 magyar és egy osztrák résztvevőt a Kenese Marina-Portban. A résztvevőket dicséri, hogy türelmesen fogadták a parti halasztást, holott idén ez már második nekifutás volt a Dragon bajnokság megrendezésére: a júniusi tihanyi Sonnenschein Kupán egyetlenegy futamot sem sikerült megrendezni!

Hegedűs Léna versenyvezető végül valamivel délután négy óra előtt vízre parancsolta a hajókat, mert egy könnyed északias bríz kezdett kialakulni a part közelében. Némi forgolódás után erre sikerült is kirakni egy pályát, ám a mezőny a sok várakozástól már láthatólag türelmetlen volt: csak a harmadik, immár U-lobogós rajt volt sikeres.

Ahogyan az várható volt, az élen a flotta nemzetközileg legjobb hajója, a Johanna, és a tavalyi bajnok, Náyri Mikulás, vagyis Gömbös Lóránd és legénysége, Horgos Tamás és Litkey Botond küzdöttek. Az első futamban Tamás és Botond tapasztalata hozta meg a gyümölcsét. „Az egykori Pénteki Regattákon sokat versenyeztünk itt ilyen szélben, így tudtuk, hogy a víz felé kell nyitni” – mondták a futam után. Az első hátszélszakasz után nagyon komoly előnnyel vezettek a második, Thomas Puxkandl kormányozta osztrák hajó, és Kis-Szölgyémiék előtt, s ezt az előnyt meg is tartották a célig.

Ennek ellenére ez a futam nem erről lesz emlékezetes. A rajt időpontja gyakorlatilag egybeesett a naplementével, a második körre pedig szürkület borult a tóra. Mire az utolsó Dragon is célba ért, besötétedett, a hajók a kikötő fényeire navigálva értek be a Marina-Portra. A fantasztikus fényekben hihetetlen fotók születtek.

Ekkor még senki sem sejtette, hogy ez a nap nem lesz kivételes. Mind pénteken, mind szombaton továbbra is folytatódott az a tendencia, hogy az akkorra már nyugatira forduló szél egész délelőtt nem tudott áttörni a „keleti” partig, így a versenyzést csak délután három-négy óra tájban lehetett elkezdeni.

A második nap délutánja hozta talán a legnagyobb, mintegy 6-7 csomós szelet, a további futamokra inkább 4-5 csomós szélben került sor. Ennek ellenére a Johanna – amely korábban inkább az erősebb szelekben remekelt – visszavágott a korábbi években elszenvedett vereségekért. Péntek estétől már ők viselték a vezető hajónak járó mezt, s később már nem is adták azt át másnak. Kis-Szölgyémiék megnyerték mind a négy további futamot, így öt futamból (egy kiesővel) négy pontot szerezve, maximális teljesítménnyel nyerték meg a Johan Anker Kupát és a 2016. évi Dragon-bajnoki címet.

A pályán a nemzetközi óvási bizottság tagjai ügyeltek a fair versenyre, s néhány esetben piros zászló és síp jelezte, hogy elvárják a büntetésvállalást valamilyen szabálytalanság miatt. A mezőny összességében örült az aktív bírói jelenlétnek, s ezért komoly köszönet illeti Uros Zvant (Szlovénia) és Erich Michlt (Austzria), akik feladatukat komolyan véve dolgoztak a Dragon osztály szponzora, a Bravo Boats remek motorosán.

A magyar Dragon flotta már a 2018. évi Európa-bajnokságra készül, ami meg is látszott a pályán mutatott teljesítményeken. A hajók a mezőnyben is komoly, szoros versenyt vívtak, és sok volt a „célfotós” finis: gyakran centiméterek döntöttek három-négy pont sorsáról.

Végül pénteken és szombaton is két-két futamot sikerült megtartani, s mivel vasárnap már nem érkezett versenyvitorlázásra alkalmas szél, öt futam alapján lehetett eredményt hirdetni. A Johanna és a Nyári Mikulás mögött a bronzérmet a Tenke Péter, Varga István, Szörényi Ernő trió szerezte meg a 7Arts nevű hajóval. A klasszikusok értékelésében a Nemecsek csapata (Tóth Zsolt, ifj. Kozma László, dr. Kozma László, Czap Zoltán) végzett az élen. Az idén először kiírt Masters különdíjat a 7Arts, a 35 év alatti átlagéletkorúaknak létrehozott Junior díjat pedig az Eragon (dr. Domokos Tamás, és fiai: Bence és Gergő) kapták.

A Dragon-flotta mindig is híres volt arról, hogy a versenyek mellett kiváló hangulatú parti rendezvényeken tárgyalják tovább a vízen történteket. Nem volt ez másképp most sem: a csütörtöki éjszakai futam után gyertyafényes kerti szalonnasütés, péntek este pedig négyféle húsból készült kiváló pusztapörkölt várta a vitorlázókat. Mindehhez a flottát támogató Bujdosó Pincészet kiváló borai alapozták meg a hangulatot.

A díjkiosztón a flottát szponzoráló SailingBooks.hu két szabálymagyarázó könyvet nyújtott át az óvástárgyaláson résztvevő illetve a pumpálás miatt „megfütyült” hajóknak. A legjobb három modern és klasszikus hajó pedig a Fritz Sails különdíjaként egy-egy Fritz széldzsekit vehet majd át.

forrás: balaton.vehir.hu

vissza

Hozzászólások