NONSTOPBALATON.HU

A BALATON ESZENCIÁJA

nonstopbalaton.hu

Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazin friss hírekkel látja el és érdekes cikkekkel szórakoztatja a Balaton iránt érdeklődőket. Elősegíti a választást azok számára, akik szállást,  étkezési lehetőséget keresnek, átélnék a helyi gasztro-élményeket, vagy kikapcsolódnának egy zenei, kulturális programon, esetleg részt vennének egy sporteseményen, vagy egy wellness pihenésen.

Kövess minket!

Facebook

Megosztás

Olvastad már?

Szavazás

Mi jut eszedbe elsőre a Balatonról?

Szavazok

Két év múlva elérhetjük a „lélektani” bérhatárt

2016.12.17.

Megközelíthetik, talán el is érhetik a bérek a vendéglátásban az ausztriai fizetés hetven százalékát 2018-ra, ami már érezhetően csökkentheti az elvándorlást – ezt várja Hoffmann Henrik, egy siófoki és egy mátraházai szálloda tulajdonosa, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke.

Alig maradt munkaerő

a szállodaszektorban,

leginkább a szobatakarító, felszolgáló, szakács, recepciós és mosogató munkakörbe nehéz embert találni – írta a minap a Világgazdaság a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségére hivatkozva. A szervezet szerint még a jövő évi minimálbér- és szakmaibér-emelkedés sem oldja meg a problémát, mivel így is

túl nagy a nyugat-európai

bérektől való elmaradás.

Hoffmann Henrik szerint azért is nehéz képzett munkaerőt találni, mert

hazánkban hosszú ideje nincs

presztízse a szakmatanulásnak.

– Majdnem mindenki diplomát akar, ehhez képest van és volt is kétdiplomás recepciósom… Arra biztatnám a fiatalokat, hogy bátran vállalkozzanak egy szakma kitanulására! Egy jó pincérből lehet akár jó étteremtulajdonos is. Vagy említhetném Széll Tamásnak, a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny győztesének a példáját; ő is szakács… Üröm az örömben a fogyasztás növekedése, mert ahogy több pénzt tudnak költeni az emberek étteremre, szállodára, úgy bővülnek a szolgáltatások is, ahol eddig tíz asztal volt a teraszon, ott húszat akarnak, ám ehhez személyzet is kell, vagy kellene. A másik befolyásoló tényező az, hogy

a vendéglátás életforma,

nem nyolctól négyig tart a munkaidő,

hanem amíg van vendég marad,

s ezt kevesen vállalják. Ausztriában sem fizetik túl ezeket a munkaköröket, így aztán egyre kevesebb ott az osztrák pincér, „helyet adnak” például a magyaroknak.

A siófoki turisztikai szakember úgy látja, elindult a bérek emelkedése és egyetért azzal, hogy

ha elérjük az ausztriai fizetés

hetven százalékát,

az lehet a „lélektani határ”,

akkor már a mostaninál jóval kevesebben fognak vállalkozni egy „külföldi kalandra”. A kétkörös áfacsökkentés és a járulékcsökkentés 2018-ra megteremtheti annak a lehetőségét, hogy a „bűvös” hetven százalék közelébe érjünk, ma annak a kétharmadánál járhatunk – így Hoffmann. 

– Nyugaton egy jobb szállodában

jattal együtt 1700-2000 eurót is

megkereshet egy pincér havonta,

de persze az 1200-1400 euró általánosabb. Amikor egyébként Ausztriában síeltem és a személyzet szinte minden tagja magyar volt, szintén azt hallottam tőlük, hogy az ottani bér hetven százaléka már elgondolkodtatná őket…

forrás: hirbalaton.hu & | fotók: Google

vissza

Hozzászólások