Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Fonyódi Kolbászfesztivál

Fonyódi Kolbászfesztivál Program kezdete: február 02.
Program vége: február 04.
Település: Fonyód
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: mind, gasztro/boros/sörös

Györöki Szüret és Halászléfőző Fesztivál

Györöki Szüret és Halászléfőző Fesztivál Program kezdete: szeptember 01.
Program vége: szeptember 01.
Település: Balatongyörök
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Farsangi Forgatag Hévízen

Farsangi Forgatag Hévízen Program kezdete: február 09.
Program vége: február 10.
Település: Hévíz
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: kulturális, egyéb, mind

Balatongyöröki Palacsintafesztivál

Balatongyöröki Palacsintafesztivál Program kezdete: április 28.
Program vége: április 28.
Település: Balatongyörök
Megye: Zala
Régió: Keszthely környéke
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Badacsonyi Szürkebarát és a Magyar Szürkemarha Ünnepe

Badacsonyi Szürkebarát és a Magyar Szürkemarha Ünnepe Program kezdete: augusztus 10.
Program vége: augusztus 12.
Település: Badacsonytördemic
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Gyenesdiási Bornapok - Bormustra

Gyenesdiási Bornapok - Bormustra Program kezdete: július 12.
Program vége: július 15.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Keszthely Triathlon

Keszthely Triathlon Program kezdete: június 09.
Program vége: június 10.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: sport/verseny, mind

Balatoni Barista Bajnokság

Balatoni Barista Bajnokság Program kezdete: május 05.
Program vége: május 05.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Balatonkör

Balatonkör Program kezdete: április 28.
Program vége: április 30.
Település: Zamárdi
Megye: Somogy
Régió: Siófok környéke
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál Program kezdete: augusztus 16.
Program vége: augusztus 19.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Itt vehetsz most szuperolcsó nyaralót a Balaton partján

2016.05.04.

Az ingatlanpiac hihetetlenül felpörgött az elmúlt hónapokban, és ez nemcsak a lakások, hanem a nyaralók piacára is élénkülést hoz. A népszerűbb üdülőhelyeken az egekbe szöktek az árak, de érdemes számításba venni, hogy nem csak a Balaton környékén vannak vízpartjaink. Megnéztük, hol van a legtöbb eladó nyaraló, és hogy mennyibe kerülnek.

Május van, kezdődik az üdülési szezon, és még mindig nem késő lépni, azoknak, akik egy saját nyaralóban szeretnék átvészelni a nyár legforróbb napjait. A legnépszerűbb célpontok természetesen a vízparti települések, pedig a hegyeinkben - például a Mátrában, a Bükkben és az Őrségben - is kellemes hétvégi házakat lehet találni. Mi most a vízparti lehetőségekre koncentráltunk, hogy kiderítsük a vízkedvelőknek, melyik tavunknál érdemes vásárolni.


Legyen közel a víz, de ne nagyon

Nyaralni legtöbben a vízpart közelében szeretnek, és ez az árakra is hatással van: a pénztárcának nagyon nem mindegy, hogy a parttól pár száz méterre vagy jó pár kilométerre van a kiszemelt ingatlan. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a nyaralók esetébena következők határozzák meg az árat:

  • a vízpart közelsége;
  • az ingatlan minősége (fejújított vagy felújítandó, építési anyag típusa);
  • az ingatlanhoz tartozó telek mérete;
  • és persze a panoráma.

Bár ezek mindegyike szerepet játszik, a legfontosabb, amivel számolni kell, hogy minél messzebb megyünk a parttól, annál alacsonyabbak az árak, és egyre kevesebb a luxusnyaraló.


Tihany az egyik legnépszerűbb üdülőváros, ami a nyaralók árán is érezhető


Merre is van nekünk a Riviéra?

A nyaralók árairól ritkán készül statisztika, de nagyjából együtt mozognak az ingatlanárakkal, így egy felkapott térségben hétvégi házhoz is drágábban jutunk. A lenti táblázatban szépen látszik, hogy az átlagárakban jelentős a szórás: több százezer forintos különbség is lehet az átlagos négyzetméterárak között az elhelyezkedéstől függően.

A Balaton nem csak a híres sláger szerint a magyarok Riviérája, hanem az árak alapján is. Az északi parton, különösen Balatonfüreden és Tihanyban a legdrágábbak a nyaralók, a déli parton pedig Siófokon és környékén (Zamárdi és Balatonvilágos), ezeken a településeken az átlagos négyzetméterárak meghaladják a 300 ezer forintot.

Marcaliban, Tapolcán és Keszthelyen már jóval barátságosabbak az árak, de annak, aki nem ragaszkodik a Balatonhoz, érdemes más térségekben is körülnézni.

Például a kevésbé nyüzsgő Velencei-tónál, illetve a Tisza-tó vagy a Fertő-tó közelében is vannak elérhető nyaralók, ráadásul jóval olcsóbban, utóbbiaknál már 100 ezer forint alatt alakulnak az átlagos négyzetméterárak. Pest megyében alapvetően sokba kerülnek az ingatlanok, de a Balaton legdrágább pontjait nem múlják felül. A Dunakanyarban, például Visegrádon és Nagymaroson átlagosan 200 ezer forint feletti négyzetméteráron, délebbre pedig - Szigetújfalu és Ráckeve környékén - már 200 ezer alatt is vásárolhatunk nyaralót.


Így lesz a nyaralóvásárlás jó üzlet

Az árak mellett azt is érdemes mérlegelni, hogy hol van most a legtöbb eladó nyaraló, hiszen hiába az alacsonyak árak, ha szinte nincs miből válogatni. Az Otthontérkép sűrűségi térképe alapján a Balatonnál, a Velencei-tónál, Budapest nyugati agglomerációjában, a Tisza-tónál és Tokajnál sűrűsödnek leginkább az eladó nyaralók. Bár tavaly készült a térkép, a szakértők szerint ebben idén is teljesen megállja a helyét, így továbbra is ezeken a területeken a legnagyobb a kínálat.

Ha valaki attól tart, hogy nem tudja majd kihasználni a megvásárolt ingatlant, befektetési lehetőségként is érdemes elgondolkodni a vásárláson, hiszen a nyaralóbérlés még mindig óriási üzlet.

Az élénk belföldi turizmus és a növekvő ingatlanpiaci forgalom a következő hónapokra további - bár mérsékelt - árnövekedést hozhat. Mint a használt lakásoknál, a nyaralóknál is van lehetőség alkudni az árból, és mindenképp érdemes megpróbálni, mert esetenként jelentősen lejjebb lehet vinni a végleges árat.


Érdekel, hol találod a legolcsóbb ingatlanokat?

Idén május 6-8. között újra megrendezésre kerül a Portfolio lakosságnak szóló ingatlanpiaci rendezvénye, a LAKÁS 2016 kiállítás és vásár. Itt a helyed, ha új vagy használt lakást akarsz venni saját vagy befektetési célra, lakást akarsz eladni, lakást bérelnél vagy bérbe adnál, hitel felvételén gondolkozol, felújítanál, modernizálnál, bővítenél, komplett szolgáltatást és teljes körű tájékoztatást szeretnél kapni szakértőktől a lakásvétel vagy eladás menetéről. A Millenáris B épületében megrendezésre kerülő három napos rendezvényre a belépés ingyenes! Bővebb információ az esemény honlapján és Facebook-oldalán érhető el.

forrás: www.penzcentrum.hu

vissza

Hozzászólások