Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Balatonfüred Concours D’ Elegance

Balatonfüred Concours D’ Elegance Program kezdete: május 05.
Program vége: május 06.
Település: Balatonfüred
Megye: Veszprém
Régió: Balatonfüred környéke
Program: egyéb, mind

McDonald’s BringaMánia Tour de Balaton

McDonald’s BringaMánia Tour de Balaton Program kezdete: május 19.
Program vége: május 19.
Település: Balatonföldvár
Megye: Somogy
Régió: Siófok környéke
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Ponty így jó! – Vonyarcvashegyi Pontyfesztivál

Ponty így jó! – Vonyarcvashegyi Pontyfesztivál Program kezdete: augusztus 23.
Program vége: augusztus 25.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Túrák és városi séták a Balaton körül

Túrák és városi séták a Balaton körül Program kezdete: január 01.
Program vége: december 31.
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Sport & Élmény: mind, kerékpározás
Vizes sportok: kajak/kenu, mind

Veszprém Séta

Veszprém Séta Program kezdete: január 22.
Program vége: december 30.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, egyéb, mind

Kórkép-korkép - A hévízi nyaralás évtizedei

Kórkép-korkép - A hévízi nyaralás évtizedei Település: Hévíz
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: kulturális, egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta

Spuri Öböl Félmaraton

Spuri Öböl Félmaraton Program kezdete: március 23.
Program vége: március 23.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: sport/verseny, mind

Vonyarci Boros Forgatag

Vonyarci Boros Forgatag Program kezdete: július 25.
Program vége: július 29.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Fonyódi Kolbászfesztivál

Fonyódi Kolbászfesztivál Program kezdete: február 02.
Program vége: február 04.
Település: Fonyód
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál Program kezdete: augusztus 16.
Program vége: augusztus 19.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Itt jártunk: Everness Fesztivál 2016.

2016.07.04.

Hatalmas örömünkre lehetőségünk adódott arra, hogy bepillantást nyerjünk az idei Everness Fesztivál programjaiba.

Az Everness Fesztivált, azaz a tudatosság ünnepét a Balaton legjobb nyári fesztiváljait összefogó MOL Nagyon Balaton programsorozata részeként idén a negyedik alkalommal rendezték meg.

A tudatos jelenlét öt napjaként emlegetik a szervezők, amely öt nap felejthetetlen együttlétet jelent a tudatos gondolkodás és az egészséges életmód jegyében.

Mi a fesztivál negyedik napját, a szombatot választottuk arra, hogy kilátogassunk. A helyszín idén utoljára a balatonakarattyai Part Üdülő volt.

A déli órákban érkeztünk a helyszínre, ahol hatalmas tömeg és kocsisor fogadott bennünket. Türelmetlenül vártuk, hogy bemehessünk a fesztiválra, ám csak egy kb. fél órás izzasztó kocsisorban állás után tudtunk parkolóhelyet találni, majd egy negyed órás sétáutat követően, végre megérkeztünk a fesztivál bejáratához. Itt megkaptuk a karszalagunkat és az információs csomagunkat. Izgatottan léptük át a bejárat “küszöbét”, s egyből elindultunk feltérképezni a terepet.

Ami fogadott bennünket:

Kellemes zene, helyenként lágy és cseppet sem tolakodó füstölő illat, a hatalmas fák árnyéka (ekkor éppen nagy örömünkre), sok-sok és még annál is több ember, megannyi színes dekoráció, portéka, s nem utolsó sorban a Balaton hűs vize. Nyugalom, harmónia, figyelmesség. Nem kellett sok idő, hogy átérezzük a fesztivál hangulatát és mondanivalóját.

Ahogy minél beljebb sétáltunk láthattuk, hogy az egyéni kezelőhelyeken masszőrök, terapeuták, coachok és gyógyítók álltak az érdeklődők rendelkezésére, a kiállítók pedig legtöbbször színvilágukban rendkívül gazdag, kézzel készített, remek minőségű termékeiket, egyedi portékáikat árulták.

Láthattunk a szeretet, szenvedély és természet harmóniája ihlette egyedi ékszereket, gyógyító hatású ásványokból készült különleges ékszereket, sámánékszereket, sámándobdíszt, és készíttethettünk Lélektérképet. Saját készítésű szappanokat, krémeket és tisztálkodó szereket, bio és natúr kozmetikumokat, természetes alapanyagokból készült illóolajokat, szőlőmag felhasználásával készített termékeket tapinthattunk és szagolhattunk. Az ember és az anyag találkozásából fakadó saját készítésű hangszereket, gyógyító és relaxálásra alkalmas, zenei meditációs utazásra szánt hangszereket is megcsodálhattunk, kipróbálhattunk. Válogathattunk a színes és egyedi ruhakínálatból, tibeti hangtálakból, s függőágyak sokaságából. Rendkívül érdekes volt számunkra a méhészeten keresztül az anyatermészet ihlette kézműves dísztárgyak látványa is. A mai modern népgyógyászat és gyógynövényes gyógyítás is helyet kapott az eseményen. Az olvasás, ezotéria és a spiritualitás szerelmesei pedig ezokönyveket vásárolhattak.

Szakrális védelmi-, és segítő szimbólumok felhasználásával készült termékeket is árultak a helyszínen.

Ezen felül a sport kedvelőinek és elszánt követőinek sport és túraruházat, felszerelés-bemutatóterem kínálkozott. 

Sétánk során benéztünk egy-egy előadásra és workshopra, ahol hasznos információkat csenhettünk el a neves előadók színvonalas mondanivalóiból. A zenei előadókról, koncertekről se feledkezzünk meg, hiszen nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a fesztivál adta érzés mindenkit átjárhasson.

A fesztivál egésze alatt különböző táncműfajokat és mozgásformákat próbálhattak ki az érdeklődők.

Az sem mellékes, mindinkább említésre méltó, hogy a fesztiválon a társadalmi felelősségvállalás, a környezettudatosság jegyében civil szervezetek is részt vállaltak.

Az Everness Festipay kártyát hamar kiváltottuk, amellyel a fesztivál területén vásárolhattunk.

A fesztivál honlapján előzőleg is láthattuk, hogy mindenféle táplálkozási igénynek megfelelő ételkínálattal készültek.

Két “mentes” ételeket is felszolgáló büfénél is jártunk, ahol kis érdeklődés után azt a választ kaptuk, hogy bár van gluténmentes ételük, az üzemük ugyanakkor nem teszi lehetővé a teljes gluténmentességet, így gluténérzékenyként nem mertem belefogni nagy étkezésekbe.

Ezen felbuzdulva, s tovább haladva az édességeknél kötöttünk ki, s úgy döntöttünk, hogy kicsit odébb kipróbálunk néhány teljes egészében gluténmentes süteményt, melyek kellemes ízükkel kényeztettek, laktató mivoltukkal pedig hamar eltelítettek bennünket.

Amire még felfigyeltünk...

Tudjuk, hogy egy-egy fesztivál alkalmával rengeteg szemét gyűlik össze, s sokszor láthatunk itt-ott eldobált műanyag poharat, tányért, stb.

Az Everness Fesztiválon ottlétünk során egyetlenegy szemetet nem láttunk a földön eldobva, s ami rendkívül tetszett, hogy szelektív hulladékgyűjtőket helyeztek ki.

Az is pozitívum volt számunkra, hogy a fesztivál nemcsak család-, de állatbarát is. (Természetesen az utóbbira szigorú szabályok vonatkoztak).

Az illemhelyiség témaköre mindig egy kicsit kockázatos a gyakorlatban, bár nagyon nem kéne, hogy az legyen, igaz? Vagy tiszta lesz, vagy nem. Én személy szerint mindig attól rettegek, hogy az utóbbival szembesülök. Nos, itt nem kellett ettől tartanom, hiszen kulturált illemhely fogadott.

Időtöltésünk alatt azt vettük észre, hogy nemcsak a fesztivál látványa, s a programok sokasága, de a fesztiválon résztvevő emberek miatt is szerettünk ott lenni, hiszen akárkibe is botlottunk (legyen az árus, előadó, vagy éppen fesztiválozó) mindenki készséges volt, s figyelt a másikra. Ettől az az érzés támadt bennünk, hogy minden ott lévő ember egy egységként, családként igyekszik tekinteni a fesztivál közösségére.

Mindenkinek csak ajánlani tudom az Everness Fesztivált s kívánom, hogy azt a felemelő érzést, amit nyújtott nekünk ebben a röpke időben, legalább egyszer mindenki átélhesse.

Te is ott leszel jövőre?

forrás és további információ: everness.hu


Szerző: Sipos Zsuzsanna


vissza

Hozzászólások