NONSTOPBALATON.HU

A BALATON ESZENCIÁJA

Éjjel-Nappal Balaton

Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazin friss hírekkel látja el és érdekes cikkekkel szórakoztatja a Balaton iránt érdeklődőket. Elősegíti a választást azok számára, akik szállást,  étkezési lehetőséget keresnek, átélnék a helyi gasztro-élményeket, vagy kikapcsolódnának egy zenei, kulturális programon, esetleg részt vennének egy sporteseményen, vagy egy wellness pihenésen.

Kövess minket!

Facebook

Megosztás

Milyen az időjárás Balatonon?

Októberi programok

Legnépszerűbb cikkek

Partnereink

Programajánló

Keszthelyi Nyári Játékok

Keszthelyi Nyári Játékok Program kezdete: július 27.
Program vége: augusztus 04.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: kulturális, művészeti, mind

NN Ultrabalaton - Run & Roll Festival

NN Ultrabalaton - Run & Roll Festival Program kezdete: május 11.
Program vége: május 13.
Település: Balatonvilágos
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, mind

Túrák és városi séták a Balaton körül

Túrák és városi séták a Balaton körül Program kezdete: január 01.
Program vége: december 31.
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Hónap: május, június, július, augusztus, szeptember, október, november, január, december, február, március, április

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál Program kezdete: augusztus 16.
Program vége: augusztus 19.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Dér Kupa

Dér Kupa Program kezdete: november 04.
Program vége: november 04.
Település: Balatonkenese
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Cilinder és lokni

Cilinder és lokni Program kezdete: június 13.
Program vége: december 31.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: művészeti, egyéb, mind

40 halász emléknap

40 halász emléknap Program kezdete: augusztus 04.
Program vége: augusztus 05.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind

Ponty így jó! – Vonyarcvashegyi Pontyfesztivál

Ponty így jó! – Vonyarcvashegyi Pontyfesztivál Program kezdete: augusztus 23.
Program vége: augusztus 25.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, gasztro/boros/sörös, egyéb

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa Program kezdete: augusztus 22.
Program vége: augusztus 25.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Vörös Balaton

Vörös Balaton Program kezdete: december 02.
Program vége: december 02.
Település: Csopak
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Felújítják a Balaton legmenőbb kocsmáját

2016.06.27.

Borbárként születik újjá az 50-es évek egyik kiemelkedő badacsonyi alkotása

kép forrása: egykor.hu

Az elmúlt héten nyaralni voltam, aminek köszönhetően pár napig nem volt új poszt, viszont belebotlottam pár csoda jó témába. Az egyik egy legendás badacsonyi épület, az úgynevezett Poharazó volt, amelyet a Balatoni építészet nevű remek honlapról ismerek. Ottjártunkkor legnagyobb meglepetésemre tipp-topp helyre volt állítva, csak a terasz padlója hiányzott még részben, és nagyban pakolásztak benne, meg körülötte.

Na de mitől is olyan nagy szám ez a csöpp italmérés?

Callmeyer Ferencnek több alkotása is áll a Balaton partján, ráadásul egymástól látszólag nagyon eltérőek. Ott van például a badacsonyi révnél a Tátika étterem, amely a maga korában annyira menő volt, mintha soha nem lett volna nálunk szocializmus. Sajnos épp a (ma is) létező szocializmusnak köszönhetően néz ki ma úgy, ahogy kinéz: bódékkal körbe véve, eleganciájától és a vízparttól megfosztva.

Na de fénykorában így nyúlt a víz fölé:

A Poharazót is tervező Callmeyer másik badacsonyi alkotása a Balaton fölé nyúló Tátika étterem 1964-ben | Galéria: A badacsonyi Poharazó épülete (16 kép) | kép forrása: Nagy Gyula / FORTEPAN

Szintén a hatvanas évek első felében alakították a tervei szerint mozivá Tihanyban az apátsági magtár épületét. Önmagában is elég ötletes volt a kialakítás (a mozi gépházát el lehetett fordítani, így szabadtéri vetítőként is üzemelt), de ami még fontosabb: megőrzött egy régi szép épületet, amely ma is meghatározó eleme a tihanyi ófalu képének.

A tihanyi magtárat szintén Callmeyer Ferenc tervei szerint alakították mozivá. Így nézett ki 1972-ben | Galéria: A badacsonyi Poharazó épülete (16 kép) | kép forrása: egykor.hu

A 60-as évek aktuális trendjei és a Balaton-felvidéki hagyományok őrzése egyáltalán nem kibékíthetetlen. Ennek legszebb példája a badacsonyi Poharazó, mely egyes források szerint 1960-ban, mások szerint 1957-ben épült. Mindegy is. Annyira egyéni alkotás, hogy tulajdonképpen bármikor születhetett volna a XX. vagy a XXI. században.

Az elképzelés akkoriban az volt, hogy a hajóval és vonattal érkező turistáknak legyen egy színvonalas hely, ahol megkóstolhatják a helyi borokat. Ha innen nézzük, egy egészen szokványos épületnek tűnik az épület: nádtető, magasra törő kémény, a napernyők alatt ülő vendégeknek harmonikás játszik. Na jó, a tető vezetése azért elárulja, hogy nem szimplán népi építészettel van dolgunk. 

Aztán, ha pár lépést arrébb megyünk, akkor hirtelen rácsodálkozunk, hogy azta! A Poharazó másik fala szintén jellegzetes, hagyományos építőanyagból - bazaltból - rakott falában olyan ablakok vannak, mintha nem 1960-ban, hanem 2016-ban járnánk.

Galéria: A badacsonyi Poharazó épülete (16 kép) | kép forrása: Mészáros Zoltán / FORTEPAN

Ezeken a képeken gyönyörűen látszik, hogy annak ellenére, hogy egy nagyon korszerű és nagyon eredeti épületről van szó (amely 65 év eltelte után is kiállta az idők próbáját), gyönyörűen simul a tájba és tökéletesen harmonizál a századfordulós nyaralókkal.

Azt meg külön a figyelmetekbe ajánlom, hogy 1965-ben mennyire menő napernyők voltak! Sőt, egy hatvanas évek második felében készült fotón épp olyan napvitorlák tűnnek fel, mint amilyenekkel a mai vendéglátóhelyeken találkozunk.

Szóval nagyon megörültem, amikor láttam, hogy a ház helyre van állítva, és épp sürögnek-forognak benne. Odasétáltam, beköszöntem és megtudtam, hogy Pláne néven nyitják újra a helyet, klasszikus borbár lesz, csak és kizárólag badacsonyi borokkal. Hosszabb csúszkálás után, ha minden igaz, július elején nyitnak.

Nagyon nem kellett kitalálni a dizájnt, hiszen az épület tökéletesen össze van rakva: ez az igazi "minimál", egy nagyon egyszerű, mégis szellemes megoldás. Ahol viszont hozzányúltak, ott úgy tűnik, nagyon finoman tették. A szabadtéri hússütögető például nem indul újra (csak a sonkák és tapasok lesznek a borok mellé), viszont a kéményhez a tervek szerint egy beltéri vaskályha csatlakozik majd, hogy télen is lehessen használni.

Én a magam részéről nagyon drukkolok nekik. Egyrészt mert nagyon szurkolok a színvonalas balatoni gasztronómia/vendéglátás feltámadásának, másrészt annyira örülök neki, ha valaki meglátja az értéket a huszadik század második felének balatoni építészetében.

És hogy hogy fedeztem fel őket? A Kishableány teraszán hamburgerezve. Mindennek csak azért van jelentősége, mert nem csak ez az egy épület volt, amit kiszúrtam onnan, szóval hamarosan jön a folytatás!

forrás: index.hu

vissza

Hozzászólások