Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Balatoni Évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség

Balatoni Évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség Program kezdete: május 12.
Program vége: május 12.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Adventi és karácsonyi programok a Balatonnál

Adventi és karácsonyi programok a Balatonnál Program kezdete: november 17.
Program vége: január 07.
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, zenei, egyéb, mind
Ünnepek & Alkalmak: Advent/Karácsony
Hónap: november, december

Veszprém Séta

Veszprém Séta Program kezdete: január 22.
Program vége: december 30.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, egyéb, mind

Jókai-bableves főzőverseny

Jókai-bableves főzőverseny Program kezdete: április 28.
Program vége: április 28.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Füredi Advent

Füredi Advent Program kezdete: december 01.
Program vége: december 20.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, zenei, egyéb, mind

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa Program kezdete: augusztus 22.
Program vége: augusztus 25.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Gyenesi Íz-lelő

Gyenesi Íz-lelő Program kezdete: szeptember 22.
Program vége: szeptember 22.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Aranycsengő Adventi Vásár

Aranycsengő Adventi Vásár Program kezdete: december 01.
Program vége: december 23.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, zenei, egyéb, mind

Füredi szüret

Füredi szüret Program kezdete: október 19.
Program vége: október 21.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

A csend hangjai - Éjszakai séta az apátság falai között

A csend hangjai - Éjszakai séta az apátság falai között Program kezdete: december 16.
Program vége: december 16.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, egyéb, mind

Elhagyott, balatoni szabadtéri színpad volt, de csodát tett vele Nagy Viktor

2016.06.05.

Mindig felnéztem azokra, akik csak úgy a semmiből létrehoznak valamit, és a vágyott célért képesek akár évtizedeken át is küzdeni. Ilyen személyiség Nagy Viktor színész is, aki az elhagyatott, balatonföldvári szabadtéri színpadból színvonalas, nyári színházat hozott létre. Munkájának gyümölcsét úgy hívják ma, hogy Kultkikötő, immár három helyszínen, Földváron, Bogláron és Fenyvesen is.

Viktor hatéves volt, amikor a szüleivel Balatonföldváron nyaralt, és ellenállhatatlanul vonzotta a hely, ahol felnőtteknek rendeztek koncerteket. Két kis kezével a kerítést szorongatva kukucskált befelé és magába szívta a tóparti színpad különleges látványát. Persze Nagy Viktor akkor még nem gondolta, hogy egy nap ez a hely lesz az élete.

„Kapáltunk, kaszáltunk, festettünk, mázoltunk”

„Fullajtár Andival, Elek Ferivel és Ónodi Eszterrel együtt végeztem a színművészetin – meséli Viktor. – Már főiskola alatt színésztábort vezettem, amivel jártuk az országot, és a kurzusok végén a gyerekek bemutatták az előadásaikat. Nem sokkal később, amikor a Csiky Gergely Színház tagja voltam, az ottani kollégáim is szívesen felléptek a ma is aktívan működő Összpróba Tábor produkciói között. A dolog kezdett egyre nagyobb méretet ölteni, éreztem, szükségünk lenne egy állandó térre. Eszembe jutott a kiskoromban látott, elhagyatott színpad.” Viktor, és ahogy ő fogalmaz, néhány hozzá hasonló „maroknyi szentbolond” ellátogattak Balatonföldvárra és azonnal beindult a fantáziájuk. „Úgy lettem újra szerelmes a helyszínbe, ahogyan egy rendező a színésznőbe.” A színész nem sokkal később kész tervet tett a helyi önkormányzat asztalára a szabadtéri színpad optimális kihasználását illetően. „A helyszín varázsa mellett az is hajtott, hogy esetleg munkalehetőséget teremthetek sok-sok kollégámnak is, bár ez akkor még kevésbé volt tudatos. A lelkesedés heve vitt. Semmi pénzem nem volt, viszont sok szakmabeli barátom a kezdeményezés mellé állt. Fogtuk magunkat és sátrakba, konténerekbe kiköltöztünk a terepre. Kapáltunk, kaszáltunk, festettünk, mázoltunk, egészen gyötrelmes volt, de valahogy mégis gyötrelmesen szép. A felhívásunkra diákok jöttek segíteni az ország különböző részeiből, gyakorlatilag ételért dolgoztak, hogy a színpad használható állapotba kerülhessen.”

Nagy Viktor

Ki fog itt egyáltalán játszani?

A Balaton partján akkoriban még nem voltak ilyen jelentős fesztiválok, mint ma, így a fellelhető szponzorok közül sokan kétkedve fogadták Viktor kezdeményezését. Művészi vonalon ugyanez volt a helyzet, hiszen az évad végeztével a színészek pihennek, felmerült a kérdés: ki fog itt egyáltalán játszani nyáron?

„Az első évek nagyon kemények voltak, de mi, a szentbolondok, töretlenül hittünk az álmunkban. Voltak esztendők, amikor a személyes színészi karrieremet teljesen elhanyagoltam, gyakorlatilag nem is játszottam, mert egész évben a nyári programok szervezésével voltam elfoglalva. A nyarat pedig persze mindig Balatonföldváron töltöttem, de többnyire úgy, hogy a tó vize a bőrömhöz sem ért. Helyette ott ugrottam be, ahol kellett. Volt, hogy díszletet bontottam, vagy építettem, felrohantam a fővárosba, mert hiányzott egy mikrofon, vagy imádkoztam, hogy ne essen az eső és meg tudjuk tartani az előadást. Aztán, ahogy teltek az évek, fokozatosan egyre könnyebben és gördülékenyebben ment minden. Nem adtam fel akkor sem, amikor anyagilag minden kilátástalannak tűnt, elvittem ezt azt ügyet a végső határig, és aztán valahogy átlendültünk a nehezén.”

Kovács Patrícia és Szabó Kimmel Tamás a Várj, míg sötét lesz című krimiben

„Nálunk minden este premier van”

A Kultkikötő idén tizenegyedik szezonját kezdi, és az elmúlt években megszámlálhatatlan koncertnek, előadásnak, színházi produkciónak adott otthont. Ma már egy nyár alatt felvonul a hazai művészvilág képviselőinek színe java: Udvaros Dorottyától Mácsai Pálon át Benedek Miklósig rengeteg művész boldogan megszakítja a nyaralását, hogy ott léphessen fel. Viktor biztos szervezőcsapatot állított fel maga köré, ő maga most éppen négy helyen játszik, sőt idén a kecskeméti Katona József Színházzal a Kultkikötőben is fellép. „Nálunk minden este premier van, hiszen minden előadás csak egyszer látható a szezon során. Ennélfogva hihetetlen izgatott vagyok, és ha ehhez még játszanom is kell, az számomra különösen kemény dió, mindenesetre nagyon szép kihívás. Az ilyen helyzeteket leszámítva szeretek lavírozni a szervezői és a színészi énem között, örülök, hogy a »gyerekkori szerelmemnek« hála, a színházi munka minden aspektusába beleláthatok. Ráadásul különleges örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehettem annak, hogy ez a Balaton-parti csoda nem lett az enyészeté, sőt ma már méltó helyet foglal el a hazai nyár kulturális életében.”

Viktor szerint idén nyáron a Kultkikötő előadásai közül a négy ősbemutató a legkiemelkedőbb. Pindroch Csaba Segítség, megnősültem! című monodrámájában beavat a házasélet rejtelmeibe, Fullajtár Andrea pedig Marlene Dietrich bőrébe bújik majd önálló estje során. Látványosnak ígérkezik az Experidance Grand Voyage produkciója is, a kicsiket pedig leginkább a Helka és Kelén mondájából adaptált mesejáték vonzza.

forrás: nlcafe.hu

vissza

Hozzászólások