NONSTOPBALATON.HU

A BALATON ESZENCIÁJA

Éjjel-Nappal Balaton

Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazin friss hírekkel látja el és érdekes cikkekkel szórakoztatja a Balaton iránt érdeklődőket. Elősegíti a választást azok számára, akik szállást,  étkezési lehetőséget keresnek, átélnék a helyi gasztro-élményeket, vagy kikapcsolódnának egy zenei, kulturális programon, esetleg részt vennének egy sporteseményen, vagy egy wellness pihenésen.

Kövess minket!

Facebook

Megosztás

Milyen az időjárás Balatonon?

Októberi programok

Legnépszerűbb cikkek

Partnereink

Programajánló

Zorall Sörolimpia

Zorall Sörolimpia Program kezdete: augusztus 22.
Program vége: augusztus 25.
Település: Alsóörs
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, egyéb, mind

Adventi és karácsonyi programok a Balatonnál

Adventi és karácsonyi programok a Balatonnál Program kezdete: november 17.
Program vége: január 06.
Program: kulturális, zenei, egyéb, mind, gasztro/boros/sörös
Ünnepek & Alkalmak: Advent
Hónap: november, december

Szigligeti Süllőfesztivál

Szigligeti Süllőfesztivál Program kezdete: október 21.
Program vége: október 23.
Település: Szigliget
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, egyéb, mind

Vezetett tematikus túrák a Badacsonyon

Vezetett tematikus túrák a Badacsonyon Program kezdete: június 11.
Program vége: november 11.
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta

Keszthelyi Nyári Játékok

Keszthelyi Nyári Játékok Program kezdete: július 27.
Program vége: augusztus 04.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: kulturális, művészeti, mind

Spuri MaratonFüred

Spuri MaratonFüred Program kezdete: március 24.
Program vége: március 24.
Település: Badacsonytomaj
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

KóBor Túra

KóBor Túra Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Hónap: április, május, június, július, augusztus, szeptember, október, november, január, december, február, március

Túrák és városi séták a Balaton körül

Túrák és városi séták a Balaton körül Program kezdete: január 01.
Program vége: december 31.
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Hónap: május, június, július, augusztus, szeptember, október, november, január, december, február, március, április

40 halász emléknap

40 halász emléknap Program kezdete: augusztus 04.
Program vége: augusztus 05.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind

Hőlégballonos sétarepülések a Balatonnál - Balaton Ballooning

Hőlégballonos sétarepülések a Balatonnál - Balaton Ballooning Hónap: augusztus, szeptember, október, április, május, június, július
Település: Hévíz
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind
Sport & Élmény: mind

Elhagyott, balatoni szabadtéri színpad volt, de csodát tett vele Nagy Viktor

2016.06.05.

Mindig felnéztem azokra, akik csak úgy a semmiből létrehoznak valamit, és a vágyott célért képesek akár évtizedeken át is küzdeni. Ilyen személyiség Nagy Viktor színész is, aki az elhagyatott, balatonföldvári szabadtéri színpadból színvonalas, nyári színházat hozott létre. Munkájának gyümölcsét úgy hívják ma, hogy Kultkikötő, immár három helyszínen, Földváron, Bogláron és Fenyvesen is.

Viktor hatéves volt, amikor a szüleivel Balatonföldváron nyaralt, és ellenállhatatlanul vonzotta a hely, ahol felnőtteknek rendeztek koncerteket. Két kis kezével a kerítést szorongatva kukucskált befelé és magába szívta a tóparti színpad különleges látványát. Persze Nagy Viktor akkor még nem gondolta, hogy egy nap ez a hely lesz az élete.

„Kapáltunk, kaszáltunk, festettünk, mázoltunk”

„Fullajtár Andival, Elek Ferivel és Ónodi Eszterrel együtt végeztem a színművészetin – meséli Viktor. – Már főiskola alatt színésztábort vezettem, amivel jártuk az országot, és a kurzusok végén a gyerekek bemutatták az előadásaikat. Nem sokkal később, amikor a Csiky Gergely Színház tagja voltam, az ottani kollégáim is szívesen felléptek a ma is aktívan működő Összpróba Tábor produkciói között. A dolog kezdett egyre nagyobb méretet ölteni, éreztem, szükségünk lenne egy állandó térre. Eszembe jutott a kiskoromban látott, elhagyatott színpad.” Viktor, és ahogy ő fogalmaz, néhány hozzá hasonló „maroknyi szentbolond” ellátogattak Balatonföldvárra és azonnal beindult a fantáziájuk. „Úgy lettem újra szerelmes a helyszínbe, ahogyan egy rendező a színésznőbe.” A színész nem sokkal később kész tervet tett a helyi önkormányzat asztalára a szabadtéri színpad optimális kihasználását illetően. „A helyszín varázsa mellett az is hajtott, hogy esetleg munkalehetőséget teremthetek sok-sok kollégámnak is, bár ez akkor még kevésbé volt tudatos. A lelkesedés heve vitt. Semmi pénzem nem volt, viszont sok szakmabeli barátom a kezdeményezés mellé állt. Fogtuk magunkat és sátrakba, konténerekbe kiköltöztünk a terepre. Kapáltunk, kaszáltunk, festettünk, mázoltunk, egészen gyötrelmes volt, de valahogy mégis gyötrelmesen szép. A felhívásunkra diákok jöttek segíteni az ország különböző részeiből, gyakorlatilag ételért dolgoztak, hogy a színpad használható állapotba kerülhessen.”

Nagy Viktor

Ki fog itt egyáltalán játszani?

A Balaton partján akkoriban még nem voltak ilyen jelentős fesztiválok, mint ma, így a fellelhető szponzorok közül sokan kétkedve fogadták Viktor kezdeményezését. Művészi vonalon ugyanez volt a helyzet, hiszen az évad végeztével a színészek pihennek, felmerült a kérdés: ki fog itt egyáltalán játszani nyáron?

„Az első évek nagyon kemények voltak, de mi, a szentbolondok, töretlenül hittünk az álmunkban. Voltak esztendők, amikor a személyes színészi karrieremet teljesen elhanyagoltam, gyakorlatilag nem is játszottam, mert egész évben a nyári programok szervezésével voltam elfoglalva. A nyarat pedig persze mindig Balatonföldváron töltöttem, de többnyire úgy, hogy a tó vize a bőrömhöz sem ért. Helyette ott ugrottam be, ahol kellett. Volt, hogy díszletet bontottam, vagy építettem, felrohantam a fővárosba, mert hiányzott egy mikrofon, vagy imádkoztam, hogy ne essen az eső és meg tudjuk tartani az előadást. Aztán, ahogy teltek az évek, fokozatosan egyre könnyebben és gördülékenyebben ment minden. Nem adtam fel akkor sem, amikor anyagilag minden kilátástalannak tűnt, elvittem ezt azt ügyet a végső határig, és aztán valahogy átlendültünk a nehezén.”

Kovács Patrícia és Szabó Kimmel Tamás a Várj, míg sötét lesz című krimiben

„Nálunk minden este premier van”

A Kultkikötő idén tizenegyedik szezonját kezdi, és az elmúlt években megszámlálhatatlan koncertnek, előadásnak, színházi produkciónak adott otthont. Ma már egy nyár alatt felvonul a hazai művészvilág képviselőinek színe java: Udvaros Dorottyától Mácsai Pálon át Benedek Miklósig rengeteg művész boldogan megszakítja a nyaralását, hogy ott léphessen fel. Viktor biztos szervezőcsapatot állított fel maga köré, ő maga most éppen négy helyen játszik, sőt idén a kecskeméti Katona József Színházzal a Kultkikötőben is fellép. „Nálunk minden este premier van, hiszen minden előadás csak egyszer látható a szezon során. Ennélfogva hihetetlen izgatott vagyok, és ha ehhez még játszanom is kell, az számomra különösen kemény dió, mindenesetre nagyon szép kihívás. Az ilyen helyzeteket leszámítva szeretek lavírozni a szervezői és a színészi énem között, örülök, hogy a »gyerekkori szerelmemnek« hála, a színházi munka minden aspektusába beleláthatok. Ráadásul különleges örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehettem annak, hogy ez a Balaton-parti csoda nem lett az enyészeté, sőt ma már méltó helyet foglal el a hazai nyár kulturális életében.”

Viktor szerint idén nyáron a Kultkikötő előadásai közül a négy ősbemutató a legkiemelkedőbb. Pindroch Csaba Segítség, megnősültem! című monodrámájában beavat a házasélet rejtelmeibe, Fullajtár Andrea pedig Marlene Dietrich bőrébe bújik majd önálló estje során. Látványosnak ígérkezik az Experidance Grand Voyage produkciója is, a kicsiket pedig leginkább a Helka és Kelén mondájából adaptált mesejáték vonzza.

forrás: nlcafe.hu

vissza

Hozzászólások