NONSTOPBALATON.HU

A BALATON ESZENCIÁJA

Éjjel-Nappal Balaton

Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazin friss hírekkel látja el és érdekes cikkekkel szórakoztatja a Balaton iránt érdeklődőket. Elősegíti a választást azok számára, akik szállást,  étkezési lehetőséget keresnek, átélnék a helyi gasztro-élményeket, vagy kikapcsolódnának egy zenei, kulturális programon, esetleg részt vennének egy sporteseményen, vagy egy wellness pihenésen.

Kövess minket!

Facebook

Megosztás

Milyen az időjárás Balatonon?

Szeptemberi programok

Legnépszerűbb cikkek

Partnereink

Programajánló

Kultkikötő

Kultkikötő Program kezdete: június 23.
Program vége: augusztus 27.
Kult. & Szórakozás: mind, szabadtéri színp.
Program: kulturális, művészeti, zenei, mind
Megye: Somogy
Hónap: augusztus, június, július

Tihany Xtreme Terepfutóverseny és Félmaraton

Tihany Xtreme Terepfutóverseny és Félmaraton Program kezdete: október 07.
Program vége: október 07.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta

Romantikus Reformkor

Romantikus Reformkor Program kezdete: szeptember 22.
Program vége: szeptember 24.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, egyéb, mind, kulturális, művészeti

Cilinder és lokni

Cilinder és lokni Program kezdete: június 13.
Program vége: december 31.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, művészeti, egyéb

Harley-Davidson Open Road Fest

Harley-Davidson Open Road Fest Program kezdete: június 06.
Program vége: június 10.
Település: Alsóörs
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, egyéb, mind

Tihanyi Gardália - Garda fesztivál

Tihanyi Gardália - Garda fesztivál Program kezdete: november 03.
Program vége: november 05.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Művészetek Völgye

Művészetek Völgye Program kezdete: július 20.
Program vége: július 29.
Település: Kapolcs
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, egyéb, mind, kulturális, művészeti

Szüreti felvonulás

Szüreti felvonulás Program kezdete: október 07.
Program vége: október 07.
Település: Balatonakali
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Nyitott Pincék teljesítménytúra (30/15)

Nyitott Pincék teljesítménytúra (30/15) Program kezdete: szeptember 30.
Program vége: szeptember 30.
Település: Felsőörs
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, gasztro/boros/sörös, sport/verseny, egyéb

Egész Tihany levendulaillatot áraszt – június 19-én kezdődik a Levendula Fesztivál

2017.06.13.

Elkezdődött a levendulavirágzás Tihanyban. A Levendula Fesztivál ugyan hivatalosan csak június 19-n nyit, már most lépten-nyomon lila szőnyeg fedi a félszigetet. A Külső-tóval szemben lévő hét hektáros ültetvény a Balaton-felvidéki Nemzeti Park felügyelete alá tartozik, ahol virágzás idején „Szedd magad!” akciót szerveznek – értesült a a hirbalaton.hu.

Minden nap lekerítenek egy részt az ültetvényből, ahol mindenki kedvére szedheti az illatos növényt. Ilyenkor sokan megállnak ott fotókat, videó-felvételeket készíteni. Nekik érdemes tudni, hogy a Tihanyi-félszigeten drónt (pilóta nélküli légi járművek) csak az illetékes hatóságok előzetes engedélyével lehet használni.

Regisztrálni nem kell, a belépés és a fotózás díjtalan, a szedéshez pedig táskát kell vásárolni a helyszínen, mérettől függően 1.500 illetve 2.000 forintért. Mindenki csak egy táskát vásárolhat, a napi készlet erejéig, reggel kilenctől este hét óráig.

A növények védelme érdekében nem engedélyezik a kézi szedést, érdemes erősebb ollóval vagy metszőollóval érkezni. Az ültetvény közelben van ingyenes parkoló, a nemzeti park munkatársai segítik majd a közlekedőket. A hirbalaton.hu ott jártakor épp egy lengyel forgatócsoport faggatta a nemzeti park tájegység-vezetőjét. Vers József a hirbalaton.hu-nak elmondta: a tél komoly károkat okozott az ültetvényben, de idén is szép virágzásra számítanak, ami nagyjából a fesztivál idején éri el csúcspontját.

Fontos tudni, hogy a „Szedd magad!” akción kívül eső területeken, vagyis az új ültetvényen és az őslevendulásban is tilos levendulát szedni.

A Balaton északi partja mentén haladó 71-es út tihanyi bekötő szakaszánál szembetűnő, hogy egy új telepítésű levendulamező borult virágba. Ezt a közel egy hektáros területet a Tihanyi Levendula Manufaktúra bérli az önkormányzattól, hosszú távú szerződés keretében. A sorokban Lavandula Angustifolia, a fűzfa körüli labirintusban pedig angol levendula virágzik, amit teljes egészében a manufaktúra csapata fog kézzel learatni. A hideg tél következtében itt is jelentős a fagykár: a régebbi ültetésű Lavandula Angustifolia jól bírta, de a friss, fiatalabb növények egy jelentős része megfagyott, illetve az angol levendulánál is jelentős volt a kár. A manufaktúra kezelésében a környéken további egy hektárnyi levendulás van, és további telepítések is folyamatban vannak.

A Tihanyi-félszigeten egy európai hírű gyógyszervegyész, gyógynövény-szakértő, Bittera Gyula 1924-ben telepítette az első ültetvényt a Csúcs-hegy oldalában, az apátságtól bérelt mintegy 20 hektárnyi területre.

Addig Magyarországon csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula, ez volt az első ipari célú nagy levendulaültetvény-telepítés. A vetőmagot a híres párizsi magkereskedőtől, Vilmorintól rendelték meg. A palántákat Budakalászon nevelték elő, az ültetés kiválóan sikerült, a növények szépen bokrosodtak, 1931-ben arattak először. A nagy mennyiségű termesztés célja az illóolaj – a levendulaolaj – kinyerése volt, amit a virágzás idején learatott levendulából a közeli Külső-tó partján felállított három réz-lepárlóban állítottak elő.

Az 1950-es években a Csúcs-hegy oldalában megmaradt és elhagyatott ültetvényt jórészt visszahódította a természet. A jelentősen becserjésedett, beerdősödött öreg levendulást az 1990-es évek közepén kezdte ismét művelés alá vonni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, s ezzel megmentették az utókor számára. Azokon a területfoltokon, ahol még sok levendula élt, visszaszorították a cserjéket és fákat, így ismét gyönyörű látvány a lila tengerként hullámzó ólevendulás.

A levendula olyannyira védjegyévé, szimbólumává vált a Tihanyi-félszigetnek, hogy szinte minden háznál találunk egy-két tövet, vagy szőnyegként végigfutó ágyásokat. Ott van a fagyiban, a süteményekben, a bonbonokban, a szappanokban, koszorúkra fűzve, illatzsákokba és csokrokba kötve, cserépedényekre festve. Szakemberek kalauzolásával pedig bárki által látogatható túrákat szerveznek a Tihanyi-félszigeten található levendulaültetvényekre.

Az idei Levendula Fesztivál programjáról itt olvashatók részletek.

forrás: hirbalaton.hu | fotók: bfnp.hu / Vers JózsefLevendula Ház Látogatóközpont

vissza

Hozzászólások