NONSTOPBALATON.HU

A BALATON ESZENCIÁJA

Éjjel-Nappal Balaton

Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazin friss hírekkel látja el és érdekes cikkekkel szórakoztatja a Balaton iránt érdeklődőket. Elősegíti a választást azok számára, akik szállást,  étkezési lehetőséget keresnek, átélnék a helyi gasztro-élményeket, vagy kikapcsolódnának egy zenei, kulturális programon, esetleg részt vennének egy sporteseményen, vagy egy wellness pihenésen.

Kövess minket!

Facebook

Megosztás

Milyen az időjárás Balatonon?

Októberi programok

Legnépszerűbb cikkek

Partnereink

Programajánló

Vezetett tematikus túrák a Badacsonyon

Vezetett tematikus túrák a Badacsonyon Program kezdete: június 11.
Program vége: november 11.
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta

Hőlégballonos sétarepülések a Balatonnál - Balaton Ballooning

Hőlégballonos sétarepülések a Balatonnál - Balaton Ballooning Hónap: augusztus, szeptember, október, április, május, június, július
Település: Hévíz
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind
Sport & Élmény: mind

Dér Kupa

Dér Kupa Program kezdete: november 04.
Program vége: november 04.
Település: Balatonkenese
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Kultkikötő

Kultkikötő Program kezdete: január 01.
Program vége: december 31.
Kult. & Szórakozás: mind, szabadtéri színp.
Program: kulturális, művészeti, zenei, mind
Megye: Somogy
Hónap: szeptember, október, november, január, december, február, március, április, május, június, július, augusztus

Harley-Davidson Open Road Fest

Harley-Davidson Open Road Fest Program kezdete: június 06.
Program vége: június 10.
Település: Alsóörs
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, egyéb, mind

KóBor Túra

KóBor Túra Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Hónap: április, május, június, július, augusztus, szeptember, október, november, január, december, február, március

Zorall Sörolimpia

Zorall Sörolimpia Program kezdete: augusztus 22.
Program vége: augusztus 25.
Település: Alsóörs
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, egyéb, mind

Szőlősi Cuvéé Trail

Szőlősi Cuvéé Trail Program kezdete: november 18.
Program vége: november 18.
Település: Balatonszőlős
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

40 halász emléknap

40 halász emléknap Program kezdete: augusztus 04.
Program vége: augusztus 05.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind

Tök jó Zalakaroson

Tök jó Zalakaroson Program kezdete: október 28.
Program vége: november 04.
Település: Zalakaros
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Csisztafürdő fellendítéséhez a jobb megközelíthetőség vezet

2017.03.15.

Jó út, kerékpárút, busz, kisvasút – ezek a legfőbb feltételei Csisztafürdő fellendülésének, amely környékének fejlesztéséhez a remények szerint már „egyenesben” van egy 450 millió forintos uniós támogatás elnyerése. A fürdő jelenéről és jövőjéről az üzemeltetőt és Somogy fejlesztésekért felelős kormánybiztosát kérdezte a hirbalaton.hu.

fotó: csisztafurdo.hu

– Az utóbbi években évi 40-50 ezer vendéget fogad Csisztapuszta fürdője, amióta fedett medencéje is van, és a téli időszakban is nyitva tud tartani

– mondta Kara Lajosné, az üzemeltető cég ügyvezetője.

Ennyi vendég egyébként már az ötvenes évek végén is megfordult Csisztán

– a hajdani Somogyi Néplap beszámolója szerint. Kőolaj után kutattak a munkások Buzsák határában, ám helyette 42 fokos termálvíz tört föl a földből 1956-ban. A Nagyberki Állami Gazdaság dolgozói fedezték fel, hogy a csisztai víz enyhít a reumás panaszokon. Kis gödröket vájtak a földbe, ezek voltak az első „medencék”.

A Balatonfenyves és Csisztapuszta közötti kisvasút a fürdő fénykorának számító hetvenes években naponta nyolcszor fordult, 2002 óta azonban a pálya rossz állapota miatt „üzemszünet” van életben a nyomvonalon.

A fürdő egyébként alig több mint 5 kilométerre található Fonyódtól, vagyis a Balaton-parttól, a rossz minőségű odavezető út miatt mégis több mint 20 kilométert kell kerülnie Lengyeltóti felé annak, aki félti a kocsiját, vagy esős időszakban is célba szeretne érni.

– A jobb megközelítést hiányolják a legtöbbször a fürdővendégek

– mondta Kara Lajosné.

– A Fonyódról ide vezető utat megpróbáljuk karbantartani az önkormányzattal; egy része kőzúzalékos, a másik része mart aszfaltos, az anyagi forrásaink azonban végesek.

A téli időszakban elsősorban a környékbeli visszajárók fürdőznek Csisztán, és hétvégenként meg ünnepek idején élénkebb a forgalom, amivel az ügyvezető elégedett.

– Ezt jelentősen túlszárnyalni azokkal a fejlesztésekkel lehetne, amelyeket évek óta tervezünk, és amikre rendre pályázunk az önkormányzattal közösen

– fejtette ki Kara Lajosné. Egyebek közt egy úszó- és egy gyermekmedence kialakításához szeretnének támogatást nyerni. Az üzemeltető szerint a fonyódi út kiépítése mellett fontos lenne az is, hogy újra járjon a fenyvesi kisvasút. Probléma, hogy még a busz is csak nyáron közlekedik Lengyeltóti felől, és az sem érinti az egész térséget. Az ígéretek szerint legelőbb a Fonyódot, Csisztafürdőt, Buzsákot és Somogyvárt összekötő kerékpárút készülhet el, már az is sokat lendíthet a fürdő látogatottságán – tette hozzá.

Csisztafürdő kénes vize minősített gyógyvíz. Elsősorban reumatikus, mozgásszervi és nőgyógyászati betegségek esetén bizonyított gyógyhatással rendelkezik.

Csisztafürdő a “háromlábú szék”

Móring József Attila, Somogy megye fejlesztésekért felelős kormánybiztosa a hirbalaton.hu megkeresésére elmondta, Csisztafürdő fejlesztési igénye olyan, mint a háromlábú szék, ha egy megvalósítása is elmarad, borul a mutatvány; a fellendülés. A fürdő környékének felújítására benyújtott 450 millió forintos pályázat jól halad az útján. Ha a döntés tavasszal megszületik, ősszel megkezdődhet a beruházás.

„Tudomásom szerint a konkrét fürdőfejlesztésbe – amely célra egyébként nem lehet uniós forrásért pályázni – kész a tulajdonos önkormányzat befektetőt is bevonni, amire akad érdeklődés”

– fogalmazott a kormánybiztos, aki mint a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) elsődleges feladatának tekinti a fürdők és utak fejlesztését.

A balatonfenyvesi kisvasúttal kapcsolatban azt mondta; remélhető, hogy a felújítandó kisvasutak közé fog tartozni, amelynek része lesz a csisztai vonal újraindítása is. Ez a MÁV-nak is szívügye. A tervek újabb szerelvények és mozdonyok biztosításáról is szólnak.

Ami a „harmadik lábat”, az utat illeti, egy kerékpárút kiépítésére van esély a leghamarabb, amire már pályáznak támogatásért az érintett önkormányzatok. A régóta vágyott autóút megépítéséről egyelőre annyi mondható, hogy „csökken az ellenállás” a döntéshozók körében. A megyei fejlesztési kormánybiztosnak nincs afelől kétsége, hogy manapság, amikor az egész éves balatoni turizmus megvalósítása, és a második Fonyód-Badacsony közötti balatoni komp megépítése is nagy támogatottságnak örvend, felértékelődik majd Csisztafürdő gyors autós megközelíthetőségének megteremtése is a tó felől.

forrás: hirbalaton.hu

vissza

Hozzászólások