Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Szüreti napok Tihanyban

Szüreti napok Tihanyban Program kezdete: szeptember 07.
Program vége: szeptember 09.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind, gasztro/boros/sörös

Budafai Arborétum

Budafai Arborétum Település: Kiscsehi
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túraútvonal, arborétum, term.véd.terület, túra/séta

Vonyarci Boros Forgatag

Vonyarci Boros Forgatag Program kezdete: július 25.
Program vége: július 29.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Első hajó fogadása Balatonfüreden

Első hajó fogadása Balatonfüreden Program kezdete: március 31.
Program vége: március 31.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, egyéb, mind

Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál

Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál Program kezdete: július 13.
Program vége: július 15.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: mind, zenei

Farsangi Regatta

Farsangi Regatta Program kezdete: február 10.
Program vége: február 10.
Település: Balatonlelle
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Művészetek Völgye

Művészetek Völgye Program kezdete: július 20.
Program vége: július 29.
Település: Kapolcs
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind

Györöki Szüret és Halászléfőző Fesztivál

Györöki Szüret és Halászléfőző Fesztivál Program kezdete: szeptember 01.
Program vége: szeptember 01.
Település: Balatongyörök
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Szigligeti Várfesztivál

Szigligeti Várfesztivál Program kezdete: május 20.
Program vége: május 21.
Település: Szigliget
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind

Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál

Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál Program kezdete: június 23.
Program vége: június 30.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, mind

Brandesíthető-e a Balaton?

2015.10.14.

Kell nekünk egy nagy Balaton Brand!
A Balaton szexi. Minden együtt van ahhoz, hogy 0-100 éves korig mindenki megtalálja korának, ízlésének és érdeklődésének megfelelő szolgáltatást.

Brandesíthető-e a Balaton?

A legnagyobb európai édesvízű tó, hegyekkel, vulkáni kúpokkal, csodálatos bazaltképződményekkel, egyedülálló földrajzi adottságokkal. A tó környékén számos kulturális desztináció van: kastélyok és várak, történelmi emlékhelyek, múzeumok. A tó kínálta sportlehetőségek okán (vitorlás, wakeboard, úszás és ezekhez kapcsolódó sportesemények pl. Borregatta, Kékszalag, Balaton-átúszás) vonzereje óriási. A fiatalokat egyre inkább vonzzák a nagy fesztiválok (VinCE, Balaton Sound, stb.). A szállodai kapacitások az elmúlt években megduplázódtak és tömegeket képesek fogadni, gazdag kulturális programok, egyre színesedő igényes gasztronómiai kínálat, borturzimus (borhetek). Nem utolsó sorban jól megközelíthető, közel van Budapesthez (Budapestre érkező külföldi turisták), Sármelléken „saját” reptere működik.

 A Balatont nem kell feltalálni, csak erősíteni, ugyanis a jelenleg „kihasználtságához” képest sokkal nagyobb értékek rejlenek benne. 

A Balatonban az a jó, hogy tulajdonképpen önmagát „eladja” csak egy kis rásegítés és együttműködés kell(ene) hozzá.

A Balatont 4-5 nagy borvidék öleli körbe, csodálatos természeti környezetben, elhivatott borászokkal és ígéretesen fejlődő gasztronómiai kínálattal. A balatoni borászok az elmúlt években számos olyan kezdeményezést indítottak, amelyek célja a saját közösségük erősítése, a piaci eladások ösztönzése, a régió ismertségének növelése. Ott van pl. Badacsonyban a Kéknyelű, amely köré egészen profi marketing épült, kiemelkedő rendezvényeivel a borvidék hírnevét erősíti. Szakmailag példaértékű munkát végez a Csopaki Kódex kapcsán azon bortermelői kör, amelynek tagjai a kiemelkedő minőségű olaszrizling megismertetésének érdekében szigorú kontroll alá vetik a szőlőtermesztést és a borkészítést.

Azonban  a kisebb „egységek” kezdeményezésnél sokkal hangosabb és hatékonyabb lenne, ha ezek együttesen alkotnának egy nagy közösséget, amely termékeivel együtt lenne brandesíthető. Egy ilyen nagy Balaton Brand ernyő alatt természetesen meglenne a helye az egyes kisebb egységek pl. termőhelyek, dűlők kiemelt szerepének is. Ezáltal a nemzetközi piacon is könnyebben lenne kommunikálható a térség.

Egyelőre az egész Balatont érintően egyetlen prosperáló marketing-kezdeményezés van, a Balatoni KÖRé, akik céljukként tűzték ki a négy évszakos szezonalitás kialakítását. Ők a helyi termékek és kezdeményezések népszerűsítésével, a közösségi kreativitás- és összefogás erejével igyekeznek magasabb szintre emelni, brandesíteni a Balatont.

Fontos, hogy megtaláljuk a régió arculatát, pontosan meghatározzuk, mit szeretnénk sugallni a Balatonról. A Balatont úgy kell definiálni, mint Magyarország arcát: meg kell villantanunk egy inspiráló világot. A külföldiek idecsalogatása persze összetett feladat: komplex élményt kell nyújtani. Nekik el kell magyarázni, miért jó számukra, ha idejönnek (és nem a tengerpartra), mivel kapnak többet.

Ha egy európait megkérdezünk a „Balaton” és a „Tokaj” szavaink kapcsán, akkor vélhetően többségük a Balatonnal fogja azonosítani az országot. Tokajt inkább csak a kifinomult borértők ismerik. Ebből nem következik persze, hogy a boreladási statisztikák ezt lekövetik, annál is inkább, mert a Tokajiak márkaépítése bor terén több száz éve kezdődött el. Egyelőre sem Balaton sem Tokaj nem világhírű, csupán arra akartam rávilágítani, hogy a Balaton szóra több külföldi kapja fel a fejét. Ebből fakadóan érdemes tehát kétpólusú bormarketinget építeni, hogy nagyobb szeletet tudjunk hasítani a borpiacból.   Lehet Tokaj a luxusmárka, a Balatoni régió pedig a változatos fajtákkal rendelkező izgalmas borok vidéke.

Balaton brandépítéshez fontos lenne az önálló támogatási program megteremtése, akár egy önálló Balaton Program, hiszen az országimázs motorja lehet a régió, ha megfelelően gazdálkodunk az erőforrásokkal.

Minden „balatoni” szolgáltatónak éreznie kell, hogy az ő vállalkozásának sikere épp annyira múlik a saját munkáján, mint a környezetében működők sikerességén. Ha sok prosperáló vállalkozás van egymás mellett, attól automatikusan növekszik az adott térség vonzóképessége. Azt lenne jó elérni, hogy a környező, és tengerparttal nem rendelkező országok turistáit valahogy meg tudjuk állítani, és az Adria helyett itt töltenék a szabadságukat.

A fiatalokat a fesztiválok jól megmozgatják. A kizárólag Budapestre érkező turisták közül sokan egy-egy napra ellátogatnak a tóhoz. Ha jó benyomásokat szereznek, akkor visszajönnek. Ehhez viszont kiegyensúlyozott színvonalú szolgáltatásokra, széles kínálatra és erős marketingre, Balaton Brandre van szükség.

forrás: vinoport.hu

vissza

Hozzászólások