NONSTOPBALATON.HU

A BALATON ESZENCIÁJA

Éjjel-Nappal Balaton

Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazin friss hírekkel látja el és érdekes cikkekkel szórakoztatja a Balaton iránt érdeklődőket. Elősegíti a választást azok számára, akik szállást,  étkezési lehetőséget keresnek, átélnék a helyi gasztro-élményeket, vagy kikapcsolódnának egy zenei, kulturális programon, esetleg részt vennének egy sporteseményen, vagy egy wellness pihenésen.

Kövess minket!

Facebook

Megosztás

Milyen az időjárás Balatonon?

Októberi programok

Legnépszerűbb cikkek

Partnereink

Programajánló

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál Program kezdete: augusztus 16.
Program vége: augusztus 19.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Tök jó nap Rádpusztán!

Tök jó nap Rádpusztán! Program kezdete: október 28.
Program vége: október 29.
Település: Balatonlelle
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, egyéb, mind

Vonyarci Boros Forgatag

Vonyarci Boros Forgatag Program kezdete: július 25.
Program vége: július 29.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Vonyarcvashegyi Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztivál

Vonyarcvashegyi Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztivál Program kezdete: június 29.
Program vége: július 01.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind, gasztro/boros/sörös

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: túra/séta, mind

Zorall Sörolimpia

Zorall Sörolimpia Program kezdete: augusztus 22.
Program vége: augusztus 25.
Település: Alsóörs
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, egyéb, mind

Vörös Balaton

Vörös Balaton Program kezdete: december 02.
Program vége: december 02.
Település: Csopak
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Szőlősi Cuvéé Trail

Szőlősi Cuvéé Trail Program kezdete: november 18.
Program vége: november 18.
Település: Balatonszőlős
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Hőlégballonos sétarepülések a Balatonnál - Balaton Ballooning

Hőlégballonos sétarepülések a Balatonnál - Balaton Ballooning Hónap: augusztus, szeptember, október, április, május, június, július
Település: Hévíz
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind
Sport & Élmény: mind

Ponty így jó! – Vonyarcvashegyi Pontyfesztivál

Ponty így jó! – Vonyarcvashegyi Pontyfesztivál Program kezdete: augusztus 23.
Program vége: augusztus 25.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, gasztro/boros/sörös, egyéb

Balatonfüreden minden adott a világbajnokság lebonyolításához

2017.02.09.

Hatalmas lehetőség a nyári FINA Világbajnokság és az azt követő FINA Masters Világbajnokság a balatoni térség számára – véli Oláh Miklós, a Balaton Fejlesztési Tanács balatonfüredi csoportjának kutatásvezetője. A szakember – bár Tolna megyéből származik – több mint két évtizede él a tó környékén, és élethivatásának tekinti a régió vizsgálatát, melynek egyik új eleme lehet minden idők legnagyobb hazai sporteseményének megrendezése.

Olyan szenvedélyesen beszél a Balatonról, hogy az ember számára már az első pillanatban kiderül, Oláh Miklós a tó szerelmese. A Balaton Fejlesztési Tanács kutatásvezetője több mint húsz éve vizsgálja hatalmas lelkesedéssel a térséget, így természetesen nagyon örült, amikor kiderült, Budapest és Balatonfüred rendezheti a 2017-es FINA Világbajnokságot és a FINA Masters Világbajnokságot.

„Nagyon jó választás a balatonfüredi helyszín, hiszen itt megvannak a kellő adottságok egy ilyen rangos esemény lebonyolításához, ráadásul Wesselényi óta a nyíltvízi úszásnak komoly hagyományai is vannak errefelé” 

– mondta a közeli Balatonfűzfőn élő szakember, utalva Wesselényi Miklós öbölátúszására 1820-ban, melynek emlékére minden évben megszervezik a Balaton Öbölátúszást.

„Az utóbbi években több példaértékű fejlesztés történt a régióban, gondoljunk például a Balaton-part ékköve I-II. elnevezésű projektre. Optimalizált fejlesztésről van szó, vagyis jó helyválasztásról, jó célokról, megfelelő funkciókkal, valamint környezeti és közlekedési feltételekkel. Vagyis a világbajnokság nyíltvízi küzdelmeinek keresve sem lehetett volna jobb helyet találni Fürednél.”

Balatonfüredre és környékére júliusban és augusztusban hagyományosan kitehetik a „megtelt” táblát, rengeteg program várja az oda látogatókat, de egy ilyen rangos esemény további fejlődési utakat kínálhat. Oláh Miklós szerint a vb fontos promóciós lehetőség, hiszen az arra érkező több ezer látogató figyelmét fel lehet hívni a többi évszak vonzerejére is, így közülük sokan ősszel, télen vagy akár tavasszal is visszatérhetnek a Magyar Tengerhez.

„Nem kétséges, hogy Füreden, illetve a környező part menti településeken telt ház lesz, a hangsúly így a parttól távolabb eső helységekre helyeződhet, azok is profitálhatnak a világbajnokságból. Főleg akkor, ha érdekes, komoly vonzerővel bíró programokat tudnak kínálni azoknak, akik éppen nem a versenyeken tartózkodnak.”

A kutatásvezető leszögezte: nagyon sok, még felfedezetlen vagy nagyobb nyilvánosságot érdemlő kincs található a régióban, melyekre érdemes felhívni a figyelmet, ez a marketingesek és a turisztikai szakemberek feladata lesz.

Érdekes lehet a vendégek összetétele a vb idején. A Balatonnál a korábbi 80 százalék külföldi – 20 százalék magyar arány mára megfordult, vagyis a hazai látogatók vannak döntő többségben. A FINA Világbajnokság azonban speciális helyzetet idéz majd elő, hiszen olyan távoli, tengerentúli országok versenyzői, kísérői és szurkolói is Füreden és környékén tartózkodnak majd, melyek állampolgárai számára a Balaton eddig ismeretlen helyszín volt, vagyis új távlatok nyílhatnak a régió előtt. Az ide érkező amerikaiak, ausztrálok, új-zélandiak, brazilok vagy éppen dél-afrikaiak jó hírét kelthetik a térségnek, aminek hatására a későbbiekben mások is felkereshetik azt.

„Az, hogy mely versenyzők és stábjaik lesznek itt a vb idején, adott. A szurkolók esetében azonban a mi szakembereink is sokat segíthetnek, hiszen vallom: nekünk kellene megválasztanunk, hogy ki legyen a vendég, vagyis érdemes a potenciális küldő országokban célzott vizsgálatokat végezni, megkeresni azokat, akiket érdekelhet az esemény.”

Ez részben már megtörtént, hiszen a 2017-es világbajnokság szervezői ott voltak többek között a tavalyi londoni Európa-bajnokságon, a riói olimpián, illetve a windsori rövid pályás úszó vb-n is, vagyis abban a közegben igyekeztek fókuszba helyezni a magyarországi vb-t, amely élénken érdeklődik a vizes sportágak eseményei iránt.

Egy biztos: a FINA Világbajnokság nagyságában, jellegében, vendégkörét tekintve is eltér minden, a Balatonnál eddig lebonyolított rendezvénytől, és ilyen szempontból a régió kutatásával, vizsgálatával foglalkozó szakértők számára is igazi különlegességnek számít majd.

A 17. FINA Világbajnokság nyíltvízi úszás versenyeit július 15-16. és július 18-21. között tartják. A teljes menetrendért kattintson ide, a jegyekért pedig ide.

forrás: fina-budapest2017.com

vissza

Hozzászólások