NONSTOPBALATON.HU

A BALATON ESZENCIÁJA

Éjjel-Nappal Balaton

Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazin friss hírekkel látja el és érdekes cikkekkel szórakoztatja a Balaton iránt érdeklődőket. Elősegíti a választást azok számára, akik szállást,  étkezési lehetőséget keresnek, átélnék a helyi gasztro-élményeket, vagy kikapcsolódnának egy zenei, kulturális programon, esetleg részt vennének egy sporteseményen, vagy egy wellness pihenésen.

Kövess minket!

Facebook

Megosztás

Milyen az időjárás Balatonon?

Legnépszerűbb cikkek

Ajánló

Programajánló

Vitorlás programok a Balatonnál

Vitorlás programok a Balatonnál Program kezdete: január 01.
Program vége: december 31.
Program: sport/verseny, mind
Vizes sportok: mind, vitorlázás
Hónap: november, január, december, február, március, április, május, június, július, augusztus, szeptember, október

Jókai Napok

Jókai Napok Program kezdete: április 27.
Program vége: május 01.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind, gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, sport/verseny

K&H mozdulj! Balaton maraton és félmaraton

K&H mozdulj! Balaton maraton és félmaraton Program kezdete: november 25.
Program vége: november 26.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, mind

Balatonfüredi Borhetek

Balatonfüredi Borhetek Program kezdete: augusztus 10.
Program vége: szeptember 02.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, gasztro/boros/sörös

Balatoni Évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség

Balatoni Évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség Program kezdete: május 12.
Program vége: május 12.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Biblioterápia a Festeticsekkel - Este a könyvtárban

Biblioterápia a Festeticsekkel - Este a könyvtárban Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: kulturális, egyéb, mind
Kirándulás: túra/séta, mind

40 halász emléknap

40 halász emléknap Program kezdete: augusztus 04.
Program vége: augusztus 05.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind

Szigorúan ellenőrzött nyaralók - Megfigyelés és beszervezés Siófokon

Szigorúan ellenőrzött nyaralók - Megfigyelés és beszervezés Siófokon Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: kulturális, egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Spec. feltételek: mind, gyerekbarát

Művészetek Völgye

Művészetek Völgye Program kezdete: július 20.
Program vége: július 29.
Település: Kapolcs
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, kulturális, művészeti, zenei, egyéb

Vezetett kerékpártúrák a Nyugat-Balaton térségben

Vezetett kerékpártúrák a Nyugat-Balaton térségben Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: sport/verseny, egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Sport & Élmény: mind, kerékpározás

Balatonfüred rutinos rendezőként készül a 2017-es FINA Masters Világbajnokságra

2016.10.13.

Balatonfüred, a 2017-es FINA Masters Világbajnokság társrendező házigazdája több szempontból is az északi part különleges városának tekinthető: lakosságszáma mellett kulturális rendezvényei és kiemelt sporteseményei miatt is.

Nem minden településvezető számára ilyen fontos a sport, Füred esetében miért olyan hangsúlyos ez a terület?

– kérdezte Bóka István polgármestert a BP2017 Média munkatársa.

„Egyrészt azért hangsúlyos ez a terület, mert mi magunk is több sportágban büszkélkedhetünk kiemelkedő eredményt nyújtó sportemberekkel. Vitorlázóink évről-évre világ- és Európa-bajnoki dobogós helyezéseket érnek el, Vadnai Benjamin, a BYC vitorlázója pedig jól vette az akadályokat élete első olimpiáján Rióban, ahol hajóosztályában a középmezőnyben végzett. Ez év nyarán  420-as és 470-es hajóosztályban Ifjúsági EB-t rendeztünk, 2018-ban pedig a Dragon osztályban lehetünk a  kontinensbajnokság házigazdái. Az országban nálunk alakult elsőként vitorlás klub, jövőre ünnepeljük 150 éves fennállását. Kézilabdázóink tavaly bronzérmesek lettek a Magyar Kupában, több játékosunk kapott helyet a válogatottban. Büszkék lehetünk Gálfi Dalma junior teniszezőre, aki tavaly korosztályos US Open bajnok lett. Az eredményeket igyekszünk minden esetben elismerni és anyagilag támogatni. Kisváros lévén közel 20 sportegyesülettel rendelkezünk, melyek közel másfél ezer sportolónak nyújtanak rendszeres sportolási lehetőséget. Emellett egyre több országos és nemzetközi sporteseményt "hoznak" a városba, és szeretnének még többet is. Ez nyilván azért van, mert Balatonfüredet és a környékét természeti értékei, adottságai miatt vonzónak találják.  Néha viszont a felkérésekre sajnos nemet kell mondanunk”

– hangsúlyozta Bóka István 

Füred sok rangos eseménynek adott már otthont, akár a sportot illetően is (nyíltvízi Európa-kupa, Világkupa, junior-vb, ahol Kiss Nikoletta aranyérmes lett), de ilyen nagyságrendű rendezvénynek még nem. Mit jelent a világbajnokság a város számára? Hogy látja, meg tud-e birkózni Balatonfüred a VB által támasztott kihívásokkal?

„A 2017-es világbajnokság számunkra is óriási kihívás, ugyanakkor megtiszteltetés az, hogy a FINA és a Magyar Úszó Szövetség Balatonfüredet választotta a nyílt vízi események helyszínének. Úgy gondolom, ehhez az is kellett, hogy a korábbi versenyek alkalmával, valamint az idei Világkupán -  amely a VB főpróbájának számított  -  jól teljesítettünk, a szervezők elégedettek voltak velünk. Bízom benne, hogy így lesz ez 2017-ben, a Világbajnokságon is. Ehhez igyekszünk majd biztosítani a megfelelő számú emberi erőforrást, és remélem, hogy a tökéletes rendezéshez szükséges fejlesztések is időben elkészülnek.

A világbajnokság kezdetéig még milyen fejlesztések, beruházások zajlanak a városban?

„Tervezünk útfelújításokat, mélygarázs építését, új közlekedési csomópont kialakítását, parkosítást és még folytathatnám. A kivitelezési munkálatokat terveink szerint novemberben tudjuk elkezdeni. Jelenleg a tervezési, engedélyezési eljárások folynak.”

Mit gondol, milyen előnyei származnak a városnak a világbajnokságból? 

„Egyrészt óriási média-megjelenésre számítunk. A televíziós közvetítésekkel, élő kapcsolásokkal  szinte a világ minden pontjáról figyelemmel kísérhetik majd az eseményeket. A világbajnokság megrendezésének remélhetőleg óriási idegenforgalmi, turisztikai hozadéka lesz, naponta több ezer látogatóra számítunk a versenyhez közvetlenül kapcsolódó résztvevőkön kívül.És nem lehet elfelejtkezni arról a kormányzati támogatásról sem, amelyet a VB megrendezése céljából a fejlesztésekre kapunk. Ezek a beruházások itt készülnek, és azoknak az előnyeit a helyi lakosság is élvezheti majd”.

Mit tesz hozzá Füred a kulturális értékeiből, hagyományaiból a világbajnoksághoz?

„A városnak számos kulturális értéke, öröksége van, amit érdemes megmutatni minden ide látogatónak. A versenyközpont az egész Balaton-part egyik legszebb részén, a Tagore sétányon, illetve közvetlen közelében lesz kialakítva. A sétány melletti parkban az elmúlt fél évszázadban neves tudósok, Nobel-díjas fizikusok, politikusok ültettek egy-egy fát, melyek maradandó emléket állítanak az utókor számára. A parkot szinte körül öleli a pár évvel ezelőtt felújított reformkori városrész. Itt található az Anna-bálok helyszíne, a Kossuth forrás, a Horváth-ház, a Kerek-templom, kicsit távolabb Jókai Mór egykori nyaralója (ma múzeum), nem utolsó sorban Vaszary Kolos volt  nyaralója, mely ma neves képzőművészeti kiállításoknak ad otthont. A VB idejére is nívós kulturális programokat tervezünk. Ehhez szeretnénk hozzátenni vendégszeretetünket, s megmutatni, hogy méltók vagyunk egy ilyen nagyszabású sportesemény befogadásához.”

Számos innovatív megoldással emelik majd a vb színvonalát, például a lelátó vízbe helyezésével, a pálya „láthatóbbá tételével” a közönség számára. Mit terveznek ezekkel a létesítményekkel kapcsolatban a nagy eseményt követően?

„Az egyik ideiglenes létesítmény a mobil (úszó) stég rendszer, melyet az egész ország javára megveszünk.  A stéget később más helyszínen, más vízi sportágak tudják használni, azzal a kikötéssel, hogy Balatonfüred mindig visszakapja a saját sporteseményére. A vízbenyúló lelátót az esemény után elbontják.  Mivel a szokásos évi rendezvényeken nagyságrendileg kisebb kapacitású lelátóra van szükség , valamint ezeknek a vízbe való telepítése nem egyszerű feladat, nem célszerű, hogy a város a lelátót vagy annak egy részét megvegye.”   

Számíthat-e Balatonfüred a régió, a környező települések támogatására?

„Számítunk a szűkebb régió településeinek közreműködésére, előzetes egyeztetések már folytak, az esetleges szállásférőhely biztosításán felül készülnek programokkal, látnivalókkal is.  Úgy gondolom, hogy a VB megrendezéséből nemcsak Füred, hanem a szűkebb régió is profitálni fog.”

- mondta befejezésül Bóka István.

forrás: masters.fina-budapest2017.com

vissza

Hozzászólások