NONSTOPBALATON.HU

A BALATON ESZENCIÁJA

Éjjel-Nappal Balaton

Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazin friss hírekkel látja el és érdekes cikkekkel szórakoztatja a Balaton iránt érdeklődőket. Elősegíti a választást azok számára, akik szállást,  étkezési lehetőséget keresnek, átélnék a helyi gasztro-élményeket, vagy kikapcsolódnának egy zenei, kulturális programon, esetleg részt vennének egy sporteseményen, vagy egy wellness pihenésen.

Kövess minket!

Facebook

Megosztás

Milyen az időjárás Balatonon?

Szeptemberi programok

Legnépszerűbb cikkek

Partnereink

Programajánló

Túrák és városi séták a Balaton körül

Túrák és városi séták a Balaton körül Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Hónap: január, december, február, március, április, május, június, július, augusztus, szeptember, október, november

Balatonparti Futónap

Balatonparti Futónap Program kezdete: szeptember 30.
Program vége: szeptember 30.
Település: Balatonszemes
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, mind

Vezetett tematikus túrák a Keszthelyi-hegységben

Vezetett tematikus túrák a Keszthelyi-hegységben Program kezdete: március 15.
Program vége: október 15.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind

Szüreti Felvonulás és Mulatság

Szüreti Felvonulás és Mulatság Program kezdete: október 14.
Program vége: október 14.
Település: Zánka
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Fogatos Zarándoklat

Fogatos Zarándoklat Program kezdete: június 20.
Program vége: június 25.
Település: Nagyvázsony
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, kulturális, egyéb

Balaton maraton és félmaraton

Balaton maraton és félmaraton Program kezdete: november 25.
Program vége: november 26.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, mind

Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny

Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny Program kezdete: szeptember 30.
Program vége: október 07.
Település: Révfülöp
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Veszprém Séta

Veszprém Séta Program kezdete: január 22.
Program vége: december 30.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, kulturális, egyéb

Tihany Xtreme Terepfutóverseny és Félmaraton

Tihany Xtreme Terepfutóverseny és Félmaraton Program kezdete: október 07.
Program vége: október 07.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Szakvezetés a Kis-Balatonnál

Szakvezetés a Kis-Balatonnál Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Egyéb feltételek: mind, gyerekbarát, kutyabarát

Az öt legszebb levendulás a Balatonnál

2016.06.25.

Lemaradt a Levendulafesztiválról, vagy egyszerűen nem tömegben szeretné élvezni a lila virágültetvények hangulatát? Mesés helyeket mutatunk a Balaton környékén, ahol levendulát gyűjthet, vagy csak gyönyörködhet a látványban.

A levendulaszedés egy igazán különleges élmény, ami oldja a stresszt, kiragad a hétköznapokból és kikapcsol – amennyiben nem nagyon sokad magunkkal, és nem zajban végezzük. Levendulafesztiválok idején elég nagy a valószínűsége, hogy nem leszünk egyedül az ültetvényeken, ezért érdemes máskor is felkeresni a Balaton-felvidék levendulásait.

A francia levendula előbb virágzik | Galéria: Levendulások a Balatonnál (16 kép) | kép forrása: travelo.hu / Travelo

Francia vagy angol?

A levendula nemzetséghez kb. 40 faj tartozik, ezek közül a legelterjedtebb, és a legnagyobb mennyiségben termesztett és felhasznált fajok a Lavandula angustifolia és a Lavandula intermedia, írja a levendulamagazin.hu. Előbbi neve magyarul keskenylevelű levendulát jelent, és Magyarországon francia levendulaként ismerik. Bonyolítja a helyzetet, hogy ugyanezt a fajt a szakirodalomban, illetve angolszász nyelvterületen mindenhol angol levendulának nevezik. A másodikat viszont Magyarországon hívják angol levendulának, pedig ez valójában a hibrid levendula. Logikus, nem?

Akármilyen hihetetlen, az! A Lavandula angustifoliát Magyarországban ipari méretekben az 1920-as években a Tihanyi-félszigeten kezdték termeszteni. A szaporítóanyagot Franciaországból rendelték, ezért kapta a “francia” jelzőt a keskenylevelű levendula. A XIII. században Angliában, majd később az USA-ban, a Lavandula angustifolia képezte az ipari méretekben a termelés alapját, tehát ebben az országokban ez az “angol” levendula.

Tihany a legnépszerűbb, de sokan vannak

A hazai levendulás eseményeket a francia levendula virágzásához igazítják. A virágzás június első hetében kezdődik, június második-harmadik hetében éri el a csúcsát, és ha nincs extrém forróság, két hétig is eltart. Az angol, vagy hibrid levendula virágzása általában két-három héttel a francia levendula után történik.

Tihany a legnépszerűbb | Galéria: Levendulások a Balatonnál (16 kép) | kép forrása: Nagy Gábor / Indafotó

Tihanyban már javában tart a XII. Levendula Fesztivál és Levendula Hetek, és egészen július 1-ig lehet csatlakozni a sétákhoz, ismeretterjesztő programokhoz. Hétköznapokon 10 órától megtekintheti a levendula lepárlás folyamatát és előadást hallgathat a levenduláról a Levendula Házban, 13 és 16 óra között levendulás kézműves foglalkozást tartanak (450 Ft/fő), 17 órától pedig mindenkit meghívnak egy levendula teára, aki magával hozza a kedvenc bögréjét. A Szedd magad akció 26-ig tart, 28-án pedig geotúra lesz a Tihanyi-félszigeten, a Lóczy Lajos gejzírösvényen. A programokról itt talál információt!

Nem árt azonban, ha felkészül, hogy a levendulafesztiválok idején sokan bóklásznak a sorok között, zaj van, és még egy rendes szelfit sem lehet készíteni úgy, hogy ne legyen a képben egy sor alfázni vágyó, de a hiszti közelébe jutott levendulaturista, menyasszony, vőlegény, stb. Éppen ezért mi azt javasoljuk, hogy ha teheti, keressen kevésbé frekventált helyeket, inkább gyönyörködjön, és ne ragaszkodjon ahhoz, hogy mindenképp beáll a gyűjtők közé. Ha lemarad, vagy nem szereti a tömeget, próbálja ki az alábbi helyeket - és ne csak ilyenkor!

Tihany, "régi" levendulás

Sajkod felől az erdőn keresztül érdemes megközelíteni, de a gyönyörű, szőlőkkel övezett úton nincs messze a tihanyi Belső-tó partjától sem, a tájékozódást táblák segítik. A Belső-tavat elhagyva is van egy mini ültetvény, de a legszebb a régi levendulás fent a hegyen. Itt szedni szigorúan tilos, viszont pihenni, fotózkodni ezerszer szebb, hangulatosabb hely a háttérben a Balatonnal, mint a 71-es út közelében levő, tömegek által megrohamozott ültetvény.

Régi levendulás Tihanyban, a háttérben kibukkan a Balaton | Galéria: Levendulások a Balatonnál (16 kép) | kép forrása: mimi / Travelo

Levendula Porta, Kékkút

Ahogy már korábban megírtuk, ez egy nagy, hátul nyitott birtok Kékkút szélén, szabadon sétálgató tehenekkel, csüngő hasú kismalacokkal, juhokkal, istállóval és levendulafölddel. Nyugodtan élje bele magát, hogy egy provence-i film díszletei közé került. Itt nemcsak a levendulaföld izgalmas: a farm tulajdonosai, Eníd és Tibor gazdálkodnak, levendulaszörpöt, levendulazselét, házi sajtokat készítenek, és az egészben az a legjobb, hogy ez nem egy turistamágnes kirakathelyszín, hanem egy igazi farm hétköznapjaiba nyerhetünk betekintést.

A Levendula Porta ültetvénye | Galéria: Levendulások a Balatonnál (16 kép) | kép forrása: travelo.hu / Travelo

Lehet például reggelizni egy jót hétköznap 8 és 10 között (később nem, mert a tulajdonosoknak dolguk van), a kínálatban házi kolbász, házi joghurt, friss tejből készült kakaó szerepel. Hétvégén egész nap van "reggeli", Eníd hajnalban tehéntúrós batyut vagy levendulás kalácsot készít. A Levendula séta nevű programon (1000 Ft) a háziak bemutatják a farmot, és részt vehet egy szörpkóstolón is. 

Magyar Provence, Monoszló

A Zánka és Köveskál közötti kis falu szélén található birtok tényleg a nyugalom szigete. Igazi elvarázsolt birodalom, és ehhez jönnek még a filmbe illő levendulások, a szőlők és a terasz. A birtok területe mintegy nyolc hektár, ebből három hektárt ültettek be levendulával. Két és fél hektáron terem a francia levendula, fél hektáron az angol levendula - ez június végén még nem virágzik, nem szedhető.

Egy papírzacskót 1000 forintért tölthet meg francia levendulával, egy kis dizájnos kosarat pedig 3000 forintért, de ezért az összegért a kosarat is hazaviheti. Metszőollót ezer forintos letétért adnak. Mi itt szembesültünk azzal, hogy a papírzacskó sem telik meg könnyen, egy kosarat telepakolni pedig több órás elfoglaltságot jelent, erre tényleg csak a legelszántabb levendulaszedők vállalkozzanak.

De természetesen csak a tájat csodálni, levendulaszörpöt kóstolni, levendulaszappanokat szagolgatni is megéri idejönni, a parkolótól néhány száz méterre pedig van egy olyan ültetvény, ahonnan szedni nem lehet, de annyira szép, hogy meg sem kíséreljük leírni.

Akinek van elég ideje, kosarat is kérhet | Galéria: Levendulások a Balatonnál (16 kép) | kép forrása: kchill / Travelo

Levendula Major, Dörgicse

Lemaradt a francia levendula virágzásáról? Nem kell várnia egy évet, a Levendula Majorban egész nyáron vannak levendulás programok, előadások. Itt négy hektáron virul a levendula több fajtája, az idilli hátteret pedig a több mint ezer éves, felsődörgicsei ikertemplom romjai adják, és a birtokon üzemel a Levendárium Teaház is.

A Levendula napot itt az angol levendula kivirágzásakor, július 16-án tartják. Lesz vezetett kertlátogatás a levendulásban, a gyógynövény- és fűszerkertben, szappangolyó-készítés, virágkötészet, és a kicsiknek is külön tartanak kézműves foglalkozást. A major tulajdonosa, dr. Demján Ildikó orvos-természetgyógyász, aromaterapeuta mindent tud a levendula gyógyhatásairól és az illóolajokról, ami a major egyik fő terméke.

forrás: travelo.hu

Mentés

Mentés

vissza

Hozzászólások