NONSTOPBALATON.HU

A BALATON ESZENCIÁJA

Éjjel-Nappal Balaton

Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazin friss hírekkel látja el és érdekes cikkekkel szórakoztatja a Balaton iránt érdeklődőket. Elősegíti a választást azok számára, akik szállást,  étkezési lehetőséget keresnek, átélnék a helyi gasztro-élményeket, vagy kikapcsolódnának egy zenei, kulturális programon, esetleg részt vennének egy sporteseményen, vagy egy wellness pihenésen.

Kövess minket!

Facebook

Megosztás

Milyen az időjárás Balatonon?

Szeptemberi programok

Legnépszerűbb cikkek

Partnereink

Programajánló

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta

Tapolcai Pisztráng- és Borfesztivál

Tapolcai Pisztráng- és Borfesztivál Program kezdete: szeptember 29.
Program vége: október 01.
Település: Tapolca
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, zenei, mind

Dér Kupa

Dér Kupa Program kezdete: november 04.
Program vége: november 04.
Település: Balatonkenese
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind, sport/verseny

Tihany Xtreme Terepfutóverseny és Félmaraton

Tihany Xtreme Terepfutóverseny és Félmaraton Program kezdete: október 07.
Program vége: október 07.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Keszthelyi Nyári Játékok

Keszthelyi Nyári Játékok Program kezdete: július 27.
Program vége: augusztus 04.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, kulturális, művészeti

Hévízi-tó túra

Hévízi-tó túra Program kezdete: október 03.
Program vége: október 03.
Település: Hévíz
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind

KóBor Túra

KóBor Túra Program: mind, gasztro/boros/sörös, egyéb
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Hónap: november, január, december, február, március, április, május, június, július, augusztus, szeptember, október

Szüreti Felvonulás és Mulatság

Szüreti Felvonulás és Mulatság Program kezdete: október 14.
Program vége: október 14.
Település: Zánka
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Spuri Balaton Szupermaraton

Spuri Balaton Szupermaraton Program kezdete: március 22.
Program vége: március 25.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, mind

Túrák és városi séták a Balaton körül

Túrák és városi séták a Balaton körül Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Hónap: január, december, február, március, április, május, június, július, augusztus, szeptember, október, november

A tihanyi Piac Placc csáberejének titka – fotókkal

2017.04.02.

A tihanyi kompkikötő közelében található, szombatonként és nyáron vasárnaponként is nyitva tartó piacot Peleskey Ákos ötletgazda nevezte el „Placc”-nak, amely túllép egy klasszikus árucsere helyszínén: találkozóhellyé és kultúrtérré nőtte ki magát. A hirbalaton.hu utánajárt miért.

fotó: Tihanyi PIAC placc

„Véleményem szerint a Balaton sorsa a helyi közösségeken múlik. Iskoláskoromban jártam először a Balatonnál, és már akkor is az volt a legjobb dolog, ha valaki a hétvégéjét itt tölthette. Kirándulás, koncertek, pezsgő kulturális élet – ezek jellemezték az akkori balatoni életet”

emlékszik vissza Peleskey Ákos, aki a családjával 15 évvel ezelőtt vált üdülőtulajdonossá Tihanyban. Az itt töltött első öt-hat évben azt tapasztalták, hogy nincs változás a település közösségi, kulturális életében, és a turisztikai kínálatban, ezért projekt-ötleteikkel megkeresték az önkormányzatot. Mivel két évig ismét nem történt semmi, így 2009-ben önállóan indították el a termelői piacot.

Az ötletgazda így mesélt a kezdetről:

„Az első években kevés árus volt, az érdeklődők jó részét pedig a saját ismerősi, baráti körünk tette ki. Ők aztán hívták a saját barátaikat, egyre többen lettünk, és évről-évre erősödött a kínálat is. Érdekes, hogy a település lakói a mai napig nem járnak le a piacra. Nekünk az első perctől kezdve célunk volt a tudatos vásárlási szokások kialakítása.”

Ma már nem lehet ok a panaszra, hiszen évről évre egyre több árus és vevő jelent meg a tihanyi piacon. Átlagosan 80-120 termelő kínálja portékáit nyaranta, akiknek standjai egyre jobbak, egyedibbek, mutatósabbak. Peleskey Ákos szerint a régiségpiac hétvégenként az Ecserivel vetekszik, onnan is eljönnek árulni Tihanyba.

fotók: hirbalaton.hu

“Ki merem jelenteni, hogy Budapest után – a heti vásárok tekintetében – nálunk van a legnagyobb régiségvásár, több száz négyzetmétert foglalnak el áruikkal a piac területén. Szintén jelentős a lakáskultúra-termékek kínálata, remek sajtok, péksütemények, füstölt áru, hal, termelői szörp van a PIAC Placcon, és a természetes szépségápolás is jelen van: kézzel készített szappanok, illatszerek kerülnek a kosarakba. Aki korán érkezik, az már itt reggelizik, beszélget, vásárol, és ha elég ideje van, akkor az ebédjét is megfőzzük neki”

– sorolta a piac erősségeit.

fotók: hirbalaton.hu

A Placc a termékek mellé programokat is kínál, amelyek javarésze az idénynövények köré tematizálódik. Ilyenkor például a mandulavirágzásról, a medvehagymáról vagy a csipkebogyóról szól minden: ezekből készült ételeket kínál a bisztró, receptek cserélnek gazdát, és a családi programok is az adott témával foglalkoznak. Járt már itt az első magyarországi improvizációs színház, a Momentán Társulat, koncertezett Müller Péter Sziámi, és rendszeresen előadást tart a zánkai füves ember, Takács Feri bácsi is.

fotó: Tihanyi PIAC placc

„A mi fejünkben a Placc egy kultúrtér. Ezért is kapcsoltuk hozzá 2011-től nyaranta az ARTplaccot. Festőket, szobrászokat, filmeseket, designereket, zenészeket hívtunk meg, hogy Tihanyban mutassák be az alkotásaikat. Szerettünk volna egész évben szoborinstallációkat elhelyezni, de az őrzés-védelemre szánt kerítésre nem kaptunk engedélyt”

– mondta Peleskey Ákos. A tihanyi révnél lévő piac egykor romos épületeit saját forrásból, egymás után hozzák rendbe. A kis üzletekbe csak olyan bérlőket engednek be, akik a PIAC Placc gasztronómiai és közösségformáló üzenetét felvállalják és továbbviszik. Eddig a Peleskeyék tulajdonában lévő budapesti MONO Galériának volt itt nyaranta üzlete, hamarosan delicates, levendula gyógy- és fűszernövény ajándékbolt, hús- és zöldségbolt, pékség, fagylaltozó és egy gyermekjátszó folytatja a sort.

fotók: Tihanyi PIAC placc

Az idei tervekről az ötletgazda így számolt be:

“Idén újabb vendégszakácsokat hívunk a bisztrónkba, akik ismert arcok lesznek, de különböző nemzetek ételeit is megfőzzük majd. Lesz például olasz napunk. A Balaton rengeteg lehetőséget rejt magában. Minőséggel és eredeti szolgáltatókkal, vonzó programokkal könnyen válhat a Balaton-felvidékből egy kis Provence vagy kis Toscana. Mi egyelőre ezek hangulatát, életérzését idézzük meg Tihanyban.”

Az idén nyolcadik szezonját kezdő PIAC Placc szombatonként egész évben nyitva tart, az iskolák évzárójától kezdve szeptember végéig pedig vasárnaponként is lesz piac a tihanyi révnél. A bisztró – egy pihenőnap kivételével – mindig nyitva tart.

forrás: hirbalaton.hu

vissza

Hozzászólások