NONSTOPBALATON.HU

A BALATON ESZENCIÁJA

Éjjel-Nappal Balaton

Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazin friss hírekkel látja el és érdekes cikkekkel szórakoztatja a Balaton iránt érdeklődőket. Elősegíti a választást azok számára, akik szállást,  étkezési lehetőséget keresnek, átélnék a helyi gasztro-élményeket, vagy kikapcsolódnának egy zenei, kulturális programon, esetleg részt vennének egy sporteseményen, vagy egy wellness pihenésen.

Kövess minket!

Facebook

Megosztás

Milyen az időjárás Balatonon?

Legnépszerűbb cikkek

Ajánló

Programajánló

Mikulás programok a Balatonnál

Mikulás programok a Balatonnál Program kezdete: december 01.
Program vége: december 10.
Program: kulturális, sport/verseny, egyéb, mind
Ünnepek & Alkalmak: Mikulás
Hónap: december

Jókai Napok

Jókai Napok Program kezdete: április 27.
Program vége: május 01.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind, gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, sport/verseny

Füredi Tavaszi Fesztivál

Füredi Tavaszi Fesztivál Program kezdete: március 15.
Program vége: március 18.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, mind

Spuri Öböl Félmaraton

Spuri Öböl Félmaraton Program kezdete: március 23.
Program vége: március 23.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: sport/verseny, mind

Cilinder és lokni

Cilinder és lokni Program kezdete: június 13.
Program vége: december 31.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: művészeti, egyéb, mind

Amiről a visszhang hallgat - Megélni, kipróbálni, megismerni a tihanyi életet

Amiről a visszhang hallgat - Megélni, kipróbálni, megismerni a tihanyi életet Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, egyéb, mind
Kirándulás: túra/séta, mind

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál Program kezdete: augusztus 16.
Program vége: augusztus 19.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Gyenesdiási Keszegfesztivál

Gyenesdiási Keszegfesztivál Program kezdete: július 07.
Program vége: július 08.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, egyéb
Kirándulás: mind, túra/séta

Spuri MaratonFüred

Spuri MaratonFüred Program kezdete: március 24.
Program vége: március 24.
Település: Badacsonytomaj
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

A fenyvesi függetlenség napja

2016.05.12.

Huszonöt éve, 1991.május 12-én járultak az urnákhoz a balatonfenyvesiek és döntöttek az önállóságukról. A tóparti község idén százhúsz esztendős. Fesztivállal és Falunappal ünnepel a 120 éves község, mely huszonöt éve helyi népszavazáson döntött az önállóságról.

„Nélküled hiába fáradunk vala” – áll azon az emlékkereszten amelyet gróf Széchenyi Imre miniszteri biztos állíttatott a déli part fenyvesi fövenyén telepített szőlőbirtok első szüretének alkalmából. – Innen jár a mi időnk, melynek idén 120 éves évfordulóját ünnepeljük – mondta Lombár Gábor balatonfenyvesi polgármester. – 1896-ban tartották az első szüretet ezen a területen, azt igazolva: a badacsonyi borvidék filoxérapusztítása után megterem a szőlő a déli part homokján is; sok száz elszegényedett zalai szőlősgazdának, vincellérnek megélhetést, majd házat, és végül hazát biztosítva. Ők voltak az első telepeseink.

Nem sokkal később megjelentek az ország számos településének polgárai is, akik a fejlesztések elindítói lettek. Egyházközséget, fürdőegyesületet, kaszinót hívtak létre, villamosítással, partvédelem-építéssel, parkosításokkal tették komfortossá Balatonfenyvest. Parcellázások, egy mezőgazdasági nagyüzem létrehozása, rabtelep működtetése – idézte a polgármester az ötvenes évek krónikáját. Az állami gazdaság  megalakítása robbanásszerűen hatott a falu lélekszámára. Ekkor, az ötvenes években érezhették egyébként egy rövid ideig az önállóság ízét. – Kiváló adottságú település, folyamatosan „gyarmati sorban” – jellemezteLombár Gábor a későbbi időket. – 1991. májusáig kellett várni a népszavazásra, mely végre kimondta Balatonfenyves önállóságát. 

Jó döntés a volt a huszonöt évvel ezelőtti a településvezető szerint. – Addig nem látott ütemben kezdett fejlődni a község. Csatorna, utak, járdák, tornacsarnok, strandrekonstrukciók, új parkok... Az idei jubileumra is jutott átadni való, a megújult sétálóutca. Húsz éve foglaltuk írásba Zetelakán a testvértelepülési együttműködés részleteit, tíz éve van lengyel partnertelepülésünk. A hargitai, és a balatoni fenyők, valamint Zduny fenyői, tudjuk, vagy gyökerestül szakadnak, vagy derékba törnek, de nem hajolnak... S Balatonfenyves ma csendes, családias, ismert és elismert üdülőhely; nyolc kilométer hosszú partjával és 5300 hektárjával a harmadik legnagyobb település a déli parton.

Kétkezi munka az önállóság fölötti eufórikus öröm közepette

Az ünneplés a polgármester szerint úgy teljes, ha megemlékeznek azon munkatársaikról és képviselőkről, akik az elmúlt negyed században tettek Fenyvesért, ezért csütörtökön velük emlékeznek a községházán. Szombaton átadják a forgalomnak a Balaton part utca közel egy kilométernyi felújított szakaszát, és falunappal folytatják az ünneplést. Vasárnap a református templomban ünnepi istentisztelet, majd hálaadó szentmise a katolikus templomban ahol erre az időre kiállítják a koronázási ereklyék hiteles másolatát.

Lombár Gábor úgy emlékszik vissza 1991-re, a népszavazás utáni hetekre: nem volt könnyű a vagyonmegosztás Fonyóddal. – A település még az akkori mércéhez képest is siralmas állapotban infrastruktúra tekintetében is. Az első, csonka ciklusban kemény, kétkezi munka vette kezdetét, az önállóság fölötti eufórikus öröm közepette. Szinte hetente ülésezett a képviselő-testület, később fejlesztési koncepció készült, annak mentén tesszük a dolgunkat ma is. Számos emlékezetes állomást lehetne sorolni, a tornacsarnok elkészültétől a sétálóutcáig, az imeremajoriak ivóvíz-problémájának a megoldásáig. 

Jókai-szobrot vittek ajándékba Balatonfenyvesről Zeteváraljára 

A húszéves zetalakai kapcsolatra odakint már megemlékeztek, de Balatonfenyvesen is megünneplik még. Május elsején Zeteváralja búcsúünnepén szobrot állítottak az iskola udvarán a névadónak, Jókai Mórnak. Július végén Fenyvesen tartják azt a gyermektábort, melyre lengyel és székely barátaikat is várják.

A székelyekkel az ismeretség régebbi, hiszen az első látogatásukra már 1992 nyarán sor került. Akkor az iskola igazgatója, a zetelakai líceum aligazgatója, a pap, és néhány tanár kíséretében egy busznyi gyereket fogadtak. Azóta évente találkoznak a fiatalok, tíz éve a programokhoz a lengyel partnertelepülés diákjai is csatlakoznak. Ebben kiváló partnereik Sánduly Lajos, a zeteváraljai iskola, és Andrzej Heidysz, a zduny-i iskola igazgatója.

Néhány hete volt a zeteváraljai Jókai-szoboravató, az alkotást, Balatonfenyves ajándékát Tapolcai Sándor fenyvesi népművész faragó készítette. A helyi iskolások egyebek között bemutatták Dsida Jenő Psalmus Hungaricus című művét. A székely település búcsúünnepén Erdély  katolikus főpásztora, Jakubinyi György gyulafehérvári érsek és Kis-Rigó László szeged-csanádi püspök szentelte fel a teljesen felújított templomot, és annak orgonáját.

forrás: www.sonline.hu

vissza

Hozzászólások