Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Spuri Öböl Félmaraton

Spuri Öböl Félmaraton Program kezdete: március 23.
Program vége: március 23.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: sport/verseny, mind

Vonyarcvashegyi Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztivál

Vonyarcvashegyi Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztivál Program kezdete: június 29.
Program vége: július 01.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál Program kezdete: augusztus 16.
Program vége: augusztus 19.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta

Balatongyöröki Palacsintafesztivál

Balatongyöröki Palacsintafesztivál Program kezdete: április 28.
Program vége: április 28.
Település: Balatongyörök
Megye: Zala
Régió: Keszthely környéke
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Hőlégballonos sétarepülések a Balatonnál - Balaton Ballooning

Hőlégballonos sétarepülések a Balatonnál - Balaton Ballooning Hónap: április, május, június, július, augusztus, szeptember, október
Település: Hévíz
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind
Sport & Élmény: mind

Farsangi Regatta

Farsangi Regatta Program kezdete: február 10.
Program vége: február 10.
Település: Balatonlelle
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Hajtóvadászat Keszthelyen - Elfeledett bűntények nyomában

Hajtóvadászat Keszthelyen - Elfeledett bűntények nyomában Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: kulturális, egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Spec. feltételek: mind, kutyabarát

Fonyódi Kolbászfesztivál

Fonyódi Kolbászfesztivál Program kezdete: február 02.
Program vége: február 04.
Település: Fonyód
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, mind

McDonald’s BringaMánia Tour de Balaton

McDonald’s BringaMánia Tour de Balaton Program kezdete: május 19.
Program vége: május 19.
Település: Balatonföldvár
Megye: Somogy
Régió: Siófok környéke
Program: sport/verseny, egyéb, mind

A Balaton fenekére néznek

2016.04.21.

Az egész Balaton mederfelmérését tervezi az Országos Vízügyi Főigazgatóság, hogy megnézzék: a 70-es években végzett kotrások és parti csatornaépítések a jó vízminőség mellett az iszapban is meghozták-e a kívánt javulást – mondta az InfoRádiónak Csonki István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság igazgatója.

„A Balatonról rendes mélységi térkép gyakorlatilag a 70-es években készült, de akkor is csak keresztszelvényeket vettek fel, és a két keresztszelvény között rajzolták be a szintvonalakat. Tehát nem volt domborzati térképe a Balatonnak” - mondta Csonki István.

Ezt pótolták tavaly, amikor részletes felmérés készült a mederről.

„A következő lépés az lenne, hogy meghatározzuk az iszapvastagságot. De nem csak az iszap vastagságát szeretnénk meghatározni, hanem a fizikai összetételét is. Hiszen nagyon fontos, hogy megtudjuk, az iszapba vagy a mederüledékben lévő foszfor, nitrogén – amit képesek felvenni az algák – milyen mértékben szaporodott fel, van-e egyáltalán benne, és milyen mélységben hozzáférhetőek. Másrészt azt is szereznénk megtudni, hogy milyen mederüledék-vándorlás van a Balatonban” - részletezte az igazgató.

Felidézte, hogy a 80-as évek előtt az eutrofizáció nagyon erőteljesen megjelent a Balatonnál, nagyon komoly algavirágzások, vízminőségromlások voltak.

„A vizsgálat alapján a balatoni intézkedési terv meghatározta azokat a feladatokat, amelyeket a vízminőség javítása érdekében kellene a továbbiakban tenni. Ennek volt része a Kis-Balaton megépítése, a teljes csatornázás megépítése és a kotrások, amelyeket elvégeztünk” - összegezte.

„Azóta több mint tíz év telt el, és nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy most mi történik. Látjuk, hogy a vízminőség gyakorlatilag tökéletes, de szeretnénk tudni, hogy vannak-e még olyan helyek – és itt kifejezetten koncentrálunk a Keszthelyi és a Szigligeti öbölre, illetve Balatonfűzfő térségére – hogy maradt-e még olyan, amiből egy tartós nyári meleg esetén előfordulhat vízminőségromlás” - részletezte.

Hozzátette: „most megszületett a Balaton hosszú távú fejlesztési terve, ami 2030-ig szól. Ennek van egy olyan része, ami kifejezetten a vízminőséggel foglalkozik, és ehhez európai uniós forrásokat biztosít. Ebből tudjuk elvégezni ezt a vizsgálatot is, és ha ismét el kell kezdeni a kotrási munkákat – mert vízminőségi szempontból indokolttá válik –, akkor ez lesz a megalapozó tanulmánya.”

Balatonmáriafürdő partjánál fél méter vastag iszap halmozódott fel. Ezzel kapcsolatban a szakember elmondta: a Balatonon több helyen jelentkezik időszakosan iszapolódás, Balatonmáriafürdőn tavaly év vége felé jelent meg hirtelen egy 40-50 centiméteres feliszapolódás, kvázi egy öböl alakult ki, egy áramlási holttér. Amikor erősen, tartósan fúj a szél, felkeveredik az iszap, kialakul egy lebegő iszap, ami próbálja ezeket a holttereket feltölteni, így ilyen kiülepedések lesznek” - magyarázta a jelenség okát Csonki István.

De tavaly kétszer, idén eddig egyszer mértünk öt szabad strandon iszapvastagságot. Közülük kettőben nem változott, maradt a 40-50 centis iszapvastagság, de volt olyan hely is, ahol gyakorlatilag eltűnt, vagy 20-30 centit csökkent. Tehát mozgásban van, nincs stabil egyensúlyban az iszap, vándorol folyamatosan, így ez nem egy végleges kiülepedés – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság igazgatója.

Meghallgatom

forrás: www.inforadio.hu

vissza

Hozzászólások